Național

Ambasadorul SUA: "Monica Macovei este mentorul meu"

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 531 vizualizări
Mark Gitenstein a făcut această declaraţie la o conferinţă pe teme privind sistemul de justiţie n el a subliniat din nou necesitatea ca Romania să elimine din Constituţie prezumţia privind caracterul licit al dobîndirii averii

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat ieri că Monica Macovei este "mentorul" său şi prima persoană pe care o sună atunci cînd vrea să afle pentru ce trebuie să pledeze legat de reforma justiţiei din România. "Monica Macovei pentru mine este inima reformei sistemului judiciar de aici, din România", a spus ambasadorul SUA, într-o conferinţă cu participare internaţională pe teme de justiţie. "A fost ministru al Justiţiei aici, membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu", a adăugat Gitenstein. Ambasadorul a spus că atunci cînd vrea să afle pentru ce este corect să pledeze în ceea ce priveşte sistemul de justiţie din România o contactează în primul rînd pe Monica Macovei.
De asemenea, deplomatul a precizat că România trebuie să adopte o lege "puternică" privind confiscarea averea ilicite, el criticînd actualele dispoziţii din articolul 44 din Constituţie care prezumă caracterul licit al dobîndirii averii. "Articolul 44 din Constituţie este subiectul preferat al meu şi al Monicăi Macovei. El prezumă caracterul licit al bunurilor. Deci, cu alte cuvinte, cînd încerci confiscarea unor bunuri, prezumţia este că acestea au fost dobîndite licit. Exemplul meu preferat, pentru a explica acest articol este că atunci cînd ieşi dintr-o bancă iar poliţia îndreaptă arma asupra ta, tu avînd la tine o valiză cu 200.000 de dolari, trebuie prezumat că ai obţinut acei bani în mod licit. Bine, este un exemplu exagerat", a spus Gitenstein.
În proiectul de revizuire a Constituţiei, înaintat anul trecut de către preşedintele Traian Băsescu Parlamentului, este propusă eliminarea alin.(8) al art.44, potrivit căruia "Caracterul licit al dobîndirii se prezumă".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.