Național

Somnul senatorilor naşte legi ciudate

Ziarul de Vrancea
29 nov 2011 584 vizualizări
Nu mai puţin de 59 de proiecte au fost adoptate tacit ieri la Senat, din neglijenţa sau dezinteresul parlamentarilor, unele dintre acestea fiind discutabile.

Cea mai bizară iniţiativă legislativă trecută de Camera superioară prevede ca Ziua mondială a sănătăţii să fie, în România, zi de doliu naţional. Propunere care modifică actualul Codul al Muncii a fost iniţiată de către deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu. "Ziua de 7 aprilie, Ziua mondială a sănătăţii, trebuie să fie considerată zi de doliu naţional, în care decidenţii să evalueze diferenţele dintre reforma statului şi sentinţa la condamnare la moarte a tuturor românilor. Numărul morţilor evitabile va continua să crească în condiţiile menţinerii actualelor măsuri privind desfiinţarea şi comasarea spitalelor", arată iniţiatorii în expunerea de motive. Camera Deputaţilor urmează să ia în discuţie proiectul în calitate de Cameră decizională.
A trecut tacit de Senat şi proiectul care prevede că petrecerile private care presupun depăşirea limitelor de zgomot admise după ora 22.00 se pot face numai cu acordul scris al vecinilor. Potrivit iniţiativei, în localurile publice situate în imobile cu destinaţie de locuinţă sau în imediata vecinătate a acestora, precum şi pe terasele în aer liber, programul muzical poate fi difuzat între orele 9.00 şi 22.00. Aceste programe muzicale pot, însă, depăşi ora 22.00 doar dacă au fost efectuate lucrări de fonoizolaţie, care reduc zgomotul şi dacă vecinii îşi dau acordul scris în acest sens. Iniţiatorii propun, de asemenea, ca în staţiunile turistice autorităţile locale să poată stabili şi alte orare de funcţionare a localurilor publice şi de difuzare a programelor muzicale, în funcţie de interesul local, după consultarea cetăţenilor, a operatorilor economici din turism şi a autorităţilor competente pentru protecţia mediului. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Alte două zile libere

Tot ieri, Senatul a adoptat tacit şi propunerea legislativă care prevede declararea zilei de 10 mai - Ziua Independenţei, ca zi de sărbătoare naţională. În propunerea de act normativ se arată că "importanţa zilei de 10 mai pentru istoria României este covîrşitoare, ea fiind alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 şi 22 decembrie 1989, unul dintre reperele statului român modern".
Potrivit acordului tacit al senatorilor, şi ziua de 30 noiembrie, în care este sărbătorit Sfîntul Andrei, va fi declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Semnatarii proiectului arată că apostolul "a înnobilat fiinţa naţională a românilor", acesta formînd în Dobrogea primele comunităţi creştine şi fiind considerat de Biserica Ortodoxă Română patronul spiritual al românilor.
În România există în acest moment unsprezece zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică – 1-2 ianuarie, 25-26 decembrie, 1 mai, Adormirea Maicii Domnului, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Rusalii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.