Național

Primaria Cotesti, obligata sa refaca podul Sapard

Silvia Vrînceanu Nichita
20 apr 2006 1208 vizualizări
Lucrarea cu finantare europeana a fost facuta in mare graba, fiind inugurata in campania pentru alegerile generale din 2004. Acum, autoritatile locale trebuie sa "sape" dupa bani pentru a repara lucrarea

Primaria din comuna Cotesti este obligata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care deruleaza Programul Sapard, sa repare podul construit in "graba electorala" in anul 2004 in satul Budesti. Acesta este in pericol sa cedeze la nici doi ani de la darea sa in circulatie, iar somatia primita de autoritatile locale este o premiera. Modernizarea DC 204 Cotesti- Budesti, in valoare de 23,2 miliarde lei vechi, a fost incredintata spre realizare catre SC Constructii Feroviare "" Grup Colas SA Iasi. Partea cea mai grea a lucrarii a fost ridicarea podului peste o ripa adinca de zece metri, care a inghitit 9 miliarde de lei. La citeva luni dupa ce a fost inaugurat de catre fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, in plina campanie electorala pentru alegerile generale din 2004, au inceput sa apara probleme. In primavara anului 2005, primele ploi mai serioase care au cazut au provocat inceperea surparii capetelor podului. Inundatiile din luna iulie au sapat si in albie, astfel incit stabilitatea constructiei este pusa acum in pericol si sa semne de "oboseala", dupa cum s-a vazut la masuratorile efectuate in teren la sfirsitul anului trecut. "In urma verificarii documentatiei tehnice si a vizitei pe teren s-a constatat neexecutarea de catre constructor a unor lucrari de stabilizare a albiei in zona podului prevazute in documentatia tehnica. Ca urmare a nerealizarii acestor lucrari, s-au degradat «sferturile de con» de racordare si dezvelirea fundatiilor culeilor, fiind in pericol stabilitatea podului", ne-a declarat Catalin Nutu, directorul Directiei Comunicare din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. In consecinta, Primaria Cotesti a fost somata sa realizeze lucrarile necesare cu bani proprii, pina la 31 august. In caz contrar, Consiliul Local ar putea fi obligat sa returneze finantarea. Pentru a fi mentinuta siguranta obiectivului este nevoie de cel putin citeva miliarde de lei.


Primarul da vina pe ploi


Vazind ca nu e de gluma, primarul comunei Cotesti, Sandu Iacob, a declarat lucrarea calamitata de inundatiile de naul trecut si a depus la SAPARD o noua cerere de finantare, nu inainte de a migra de la PSD la PD. Potrivit edilului, comuna Cotesti este inclusa in rindul celor care au fost afecate de ape in proportie de 5%. Primarul Sandu Iacob ne-a declarat ca saptamina viitoare va depune documentatia pentru SAPARD pentru obtinerea unei finantari care s-ar putea ridica la 8 miliarde de lei, insa sint putine sanse sa obtina banii. Edilul ne-a spus ca podul s-a stricat deoarece in lucrare nu a fost inclus pragul de fund, care avea rolul de a opri aluviunile care vin din amonete. "Din 1970 nu au mai fost asemenea ploi. De unde sa stim ca apa va sapa atit de mult? Totul parea in regula, se depusesera si aluviuni care acoperisera zona", ne-a spus primarul din Cotesti. In conditiile in care oficialii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit il contrazic pe primar, este putin probabil ca documentatia depusa de acesta sa fie aprobata, dat fiind ca finantarile europene au conditii stricte de acordare. Cit despre repararea capetelor podului, aceasta cadea in sarcina constructorului, SC Constructii Feroviare "" Grup Colas SA Iasi. Trebuie mentionat ca in incercarea de a justifica aparitia gaurilor aparute la capetele podului, Marian Oprisan l-a acuzat in primavara trecuta pe cameramanul din Vrancea al postului de televiziune Antena 1 ca a facut o gaura in pod cu piciorul pentru a avea ce filma! Localnicii spun ca de atunci nu s-a mai facut nimic si ca se tem sa mai circule pe pod. In replica, primarul Sandu Iabob sustine ca firma din Iasi a efectuat lucrarile de reparatii si asteapta incalzirea vremii pentru a turna si un covor asfaltic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.