Național

Gripa aviara ne tine in priza

Nicoleta Cristea
16 ian 2006 692 vizualizări
Desi au fost anuntate noi mortalitati la pasari, analizele preliminare au aratat ca nu este vorba de gripa aviara.

In Vrancea au mai murit citeva pasari de curte, insa specialistii spun ca acestea nu reprezinta un pericol, pentru ca analizele de laborator au infirmat existenta temutului virus al gripei aviare. "Am avut un caz la Haret, unde proprietarul a aruncat pasarea in WC dupa ce a murit. I-am facut analizele pentru gripa aviara, pentru ca sintem obligati sa facem aceste teste de la inceput, insa au iesit negative. Am mai fost anuntati si ca a fost gasita o pasare intr-o plasa pe strada Lupeni, din Focsani, insa si aici s-a dovedit ca a fost o alarma falsa", ne-a declarat directorul DSVSA Vrancea, Luigi Munteanu. Chiar daca suspiciuni de gripa aviara nu au aparut in judet, masurile de prevenire sint in continuare valabile. Vrincenii sint averizati ca, in cazul in care apar mortalitati suspecte, sa anunte medicul veterinar, si sub nici o forma sa nu atinga cadavrele. Cei care asigura permanenta la filtrele de dezinfectie rutiera de la Maicanesti, Balesti, Ciorasti si Dumitresti nu au avut nici o zi de vacanta, insa, cu toate acestea, masura ramine in continuare in functiune. Pe linga atentia sporita pe care trebuie sa o aiba medicii veterinari cind vine vorba de gripa aviara, si programul obisnuit este destul de incarcat. Luna aceasta veterinarii trebuie sa se preocupe de programul strategic, pe care trebuie sa-l prezinte la DSVSA, iar in luna februarie incep actiunile de recoltari de singe la cabaline si vaccinarile anticarbunoase. Desi prima suspiciune de gripa aviara din Romania a fost infirmata de vineri, Ministerul Sanatatii a cerut autoritatilor sanitare din tara sa ia masuri pentru a putea izola eventualele cazuri. Avind in vederecontextul epidemiologic actual privind situatia la nivel international a pandemiei de gripa aviara si, in special, evolutia cazurilor din Turcia, specialistii epidemiologi si infectionisti au considerat necesara instituirea unui sistem special de supraveghere, prevenire si control a aparitiei gripei aviare la om. Masura urmareste prevenirea raspindirii transmiterii acestei infectii virale pe teritoriul Romaniei si constituie o prioritate pentru toate structurile de sanatate publica. Sectia de Boli Infecto Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Focsani este pregatita de la sfirsitul anului trecut pentru a prelua o eventuala suspiciune. Chiar daca vreun caz de gripa aviara ar putea sa se manifeste la

om in Vrancea, infectionistii vrinceni il vor transfera de urgenta la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.