Național

Dobinda cheie ar putea fi redusa pina la 8%

Ziarul de Vrancea
28 sep 2009 532 vizualizări
Analistii considera, insa, ca BNR va mentine rezervele minime obligatorii la nivelul actual

BNR va reduce dobinda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, si va mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, in conditiile in care lichiditatea in piata este suficienta, estimeaza analistii, care nu exclud insa taierea RMO in valuta in sedinta de marti a CA al BNR. Consiliul de Administratie al BNR se va reuni, marti, pentru penultima sedinta de politica monetara din acest an. Totodata, intilnirea este ultima in actuala componenta a consiliului, deoarece mandatul actualului CA expira in octombrie. "Cred ca banca centrala va cobori din nou dobinda, cu 0,5 puncte procentuale, deoarece inflatia a continuat sa se tempereze. Singurele surprize negative puteau veni pentru datele pe august, din cauza efectului de baza defavorabil, insa luna trecuta inflatia a fost sub asteptari. BNR isi va atinge tinta pentru sfirsitul anului, deoarece inflatia va reintra in intervalul de 3,5% plus sau minus un punct procentual, plasindu-se sub 4,5%", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care se astepta, pe de alta parte, la mentinerea RMO, pe fondul unui nivel confortabil al lichiditatii. El a subliniat ca economia are nevoie de reducerea dobinzii cheie, in conditiile contractiei produsului intern brut (PIB) si pentru ca beneficiaza de acordul cu FMI, care inlesneste relaxarea politicii monetare. "De asemenea, daca BNR nu ar reduce dobinda ar fi destul de greu de descifrat semnalele politicii monetare, mesajul acesteia, venind dupa scaderi consecutive. Bancilor le-ar fi de asemenea mai greu de previzionat, astfel incit sa-si poata adapta politicile de dobinzi. Predictibilitatea este esentiala", a adaugat economistul-sef al BCR. Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, apreciaza ca BNR va scadea dobinda la 8% pe an, dar va reduce si RMO la pasivele in valuta, de la 30% in prezent la 25%. "Scaderea RMO la pasivele in lei nu este exclusa, dar nu este neaparat necesara, deoarece este suficienta lichiditate in piata. Dobinzile pe piata monetara au urcat in ultimele zile, dar pentru ca sint plati de facut la final de trimestru. Nu cred ca nivelul rezervelor minime la lei este cauza pentru care nu se reia creditarea", a spus el.


Inflatia este in grafic


Rozalia Pal, economist-sef al Unicredit Tiriac Bank a precizat ca trendul dezinflationist permite relaxarea in continuare a politicii monetare, urmind ca BNR sa reduca dobinda cheie la 8% in sedinta de marti, dar sa mentina RMO la nivelul actual. "Noi ne-am revizuit in jos estimarile pentru inflatia la final de 2009, iar in prezent avem o proiectie de 4,6%. Exista o oarecare marja, este posibil ca inflatia sa se plaseze chiar in intervalul tintit de BNR", a spus Pal. Pentru urmatorii pasi de reducere a RMO, ea anticipeaza o amploare similara celei de la scaderile anterioare, de 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, respectiv 2-3 puncte procentuale pentru cele in lei. "In privinta RMO ma astept la noi scaderi, insa nu neaparat in aceasta sedinta. Cred ca am putea vedea o compensare a masurilor, in sensul ca daca nu vedem scadere de dobinda s-ar putea sa vedem scadere de RMO, in special in ultima sedinta din an", a spus economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca BNR va taia dobinda cheie cu jumatate de punct procentual in sedinta de marti, fiind posibila si o scadere a RMO la pasivele in valuta la 25%. Pentru finalul anului, el estimeaza dobinda cheie la 7,75% pe an. In acelasi timp, Rozalia Pal a declarat ca, pentru ultima sedinta de politica monetara din acest an, din noiembrie, scenariul de baza al Unicredit Tiriac este de mentinere a dobinzii la 8% pe an, fiind insa posibila si o taiere mai mica, de 0,25 puncte procentuale. Reducerea dobinzii de politica monetara influenteaza dobinzile practice de bancile comerciale atit la credite, cit si la depozite. Efectele unei reduceri se vad de obicei intr-un interval de o luna, o luna si jumatate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.