Național

Ministerul Finantelor merge pe un curs mediu de 4,2 lei/euro

Ziarul de Vrancea
21 aug 2009 520 vizualizări
Parametrii macroeconomici luati in calcul la a doua rectificare bugetara din acest an prevad o contractie economica de 8,5% si un curs mediu de 4,20 ei/euro, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Mergem pe un curs de 4,2 lei/euro, insa nu l-am folosit prea mult, si pe o contractie economica de 8,5%", a spus Gherghina. FMI anuntase, la finalul misiunii de evaluare de la inceputul lui august, ca se asteapta la o contractie a economiei romanesti cu 8-8,5% in acest an, fata de 4,1% cit lua in calcul in primavara acestui an. Valoarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din 2009 a fost revizuita in scadere la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro), de la 531,3 miliarde lei dupa prima rectificare bugetara, realizata in aprilie. in prima jumatate a acestui an, economia romaneasca s-a contractat cu 7,6%, in termeni reali, potrivit primei estimari a Institutului de Statistica. Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro). In ceea ce priveste cursul de schimb, noul nivel estimat este inferior celui luat in calcul dupa prima rectificare de buget, de 4,3 lei/euro. in primele sapte luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2275 lei/euro. In urma acordului la care au ajuns autoritatile romane cu misiunea Fondului Monetar International la inceputul lunii august, parametrii bugetari au fost modificati semnificativ, in conditiile inrautatirii prognozei macroeconomice. Astfel, reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, fata de 4,6% din PIB, cit reprezenta tinta fixata dupa misiunea din martie. Dupa primele sapte luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la circa 3% din PIB. In 11 august, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, pentru ca guvernul sa atinga noua tinta de deficit bugetar, este nevoie de o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, care se va realiza la rectificarea bugetara din august. Fara aceasta "corectie", ce presupune in special reduceri de cheltuieli publice, deficitul bugetar ar ajunge la 8,3-8,4% din PIB, potrivit lui Pogea. Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei, iar veniturile vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din aplicarea impozitului minim in acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.