Național

Restantele companiilor la credite abia incep sa dea in clocot

Ziarul de Vrancea
21 aug 2009 552 vizualizări
Bancherii apreciaza ca imprumuturile neperformante s-ar putea stabiliza pentru populatie si vor creste pentru firme

Provizioanele de risc constituite de banci vor continua sa creasca in lunile urmatoare, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza pe segmentul creditelor pentru populatie, dar se va inrautati pentru firme, considera presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi. "Provizioanele vor continua sa creasca, insa nu ne asteptam la pierderi suplimentare. Ceea ce este mai rau acum urmeaza, insa evolutia provizioanelor va merge mina in mina cu redresarea economiei. Pentru creditele neperformante, pe segmentul persoanelor fizice, vedem o stabilizare in urma restructurarilor, insa pentru persoanele juridice este mai rau. Trebuie sa facem insa diferentierea intre companiile mari, care au resurse, si firmele mici, care nu dispun de rezerve si pentru care a doua jumatate a anului va fi probabil cea mai grea", a spus Diosi. El considera ca exista companii care au supravietuit in contextul economic dificil si care, ramase fara competitie pe piata, prezinta un potential ridicat. Pe de alta parte, in cazul IMM-urilor, Diosi apreciaza ca este nevoie de sustinerea din partea autoritatilor. OTP Bank Romania a restructurat pina in prezent circa 2.000 de imprumuturi, insa Diosi a precizat ca, in cazul a aproximativ 15% dintre acestea, clientii au continuat sa aiba probleme cu rambursarea creditelor. Banca a constituit provizioane pentru pierderile posibile din credite in primul semestru din 2009 de 1,985 miliarde forinti (6,8 milioane euro), in crestere cu 54% fata de cele din primele sase luni din 2008. Creditele neperformante, cu intirzieri la plata mai mari de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 1,9% din totalul creditelor acordate pina la jumatatea acestui an, comparativ cu o pondere de 0,6%, la 30 iunie 2008. In acelasi timp, provizioanele au ajuns sa acopere 95,1% din totalul creditelor neperformante, procent in scadere drastica fata de finalul lui iunie 2008, cind acopereau in proportie de 208,7% imprumuturile cu intirzieri mai mari de 90 de zile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.