Național

Leul nou aduce scumpiri la gaze, energie electrica si termica

Marius Grigorescu
1 iul 2005 684 vizualizări
Acestea vor atrage dupa sine si alte scumpiri. Gazele se scumpesc cu peste 10 %, electricitatea cu 5 % si energia termica cu 9 %

Incepind de astazi se va produce un nou "atentat" la buzunarele vrincenilor. Odata cu introducerea leului greu, populatia se va confrunta cu majorari la aproape toate utilitatile. De la 1 iunie se scumpeste curentul electric, gazele naturale si gigacaloria. Multe alte produse se vor scumpi ca urmare a acestor majorari. Potrivit comunicatelor oficiale, tarifele pentru gazele naturale se scumpesc in medie cu 10,2% fata de luna aprilie a acestui an. Pentru vrincenii abonati la Distrigaz, tariful la mia de metri cubi de gaz va fi de aproape sapte milioane de lei. Fata de anul trecut, gazele naturale s-au scumpit in mod repetat, ajungind in acest moment la un pret cu 47% mai mare in raport cu aceeasi perioada a lui 2004. Consumatorii industriali abonati la Distrigaz Sud vor plati 6,252 milioane de lei pentru mia de metri cubi. Trebuie mentionat ca majorarea tarifelor vine ca urmare a angajamentelor luate de Romania in fata Uniunii Europene. O noua scumpire a gazelor naturale se preconizeaza a avea loc in luna octombrie. Pretul energiei electrice se va mari in medie cu 5,2% pentru toate categoriile de consumatori. Astfel, pretul unui kw/ora va ajunge la 4.342 de lei in cazul tarifului de tip monom, fara abonament. Consumatorii casnici cu celalalt tip de tarifare vor plati un abonament de 1.590 lei/zi si un pret de 3.211 lei/kw/h. Beneficiarii abonamentului social vor plati de astazi 1.840 de lei/kw/h in cazul in care se incadreaza in prima transa de consum si 4.333 lei/kw/h in cazul in care sint in cea de-a doua transa de consum. Cu aproximativ un an in urma, tarifele erau cu aproximativ 10% mai mici decit in prezent. Tot incepind de astazi se va majora si tariful la gigacalorie cu 9%, ceea ce inseamna ca abonatii sistemului centralizat de incalzire vor simti o mica crestere in facturile ce se vor emite luna viitoare. Toate aceste scumpiri vor atrage dupa sine, asa cum ne-am obisnuit deja, marirea preturilor la produsele pentru a caror productie se folosesc preponderent energia termica si gazele naturale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.