Național

La ordinul cui au fost arestati ilegal 1500 de oameni?

Ziarul de Vrancea
17 iun 2005 664 vizualizări
Fostul secretar de stat in ministerul de Interne, Dumitru Penciuc, a fost audiat la Parchetul Militar, ieri, in dosarul mineriadei din iunie 1990. Tot in acest dosar, saptamina viitoare, este asteptat la audieri Gheorghe Diamandescu, fostul sef al Politiei Romane.

Fostul adjunct al Ministrului de Interne, Dumitru Penciuc, a fost confruntat cu generalul Diamandescu, in 3 noiembrie 2000. Surse judiciare declarau, la data respectiva, ca printre intrebarile puse de procurorii Sectiei Parchetelor Militare au fost si unele privind arestarea ilegala a peste 1.500 de persoane, care au fost duse in sediile unor sectii de politie, unde au fost maltratate. Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti au fost ucise citeva persoane, alte citeva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide au fost devastate. Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sint cercetate peste de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii.


Dan Voinea, un procuror care poate face lumina

La inceputul anului trecut, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind evenimentele din timpul mineriadei din 1990, demers ce a survenit unei intilniri dintre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene. Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, ii ceruse procurorului general Ilie Botos sa-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul sef al Parchetelor Militare, sa continue cercetarile pe care le-a facut, impreuna cu echipa sa, in cazurile mineriadei din \'90. AVM formulase, in 1997, o plingere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu, in care ii acuza pe cei noua de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tirnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugind lacasuri de invatamint, laboratoare etc". AVM mai sustinea ca minerii au "sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis".

Initial, plingerea AVM a fost inregistrata la Parchetul civil. La 26 mai 1997, institutia si-a declinat competenta in favoarea procurorilor militari, motivind ca doua din persoanele reclamate aveau la acea data calitatea de militar: Mihai Chitac - fost ministru de Interne si Gheorghe Diamandescu - fost sef al Inspectoratului General al Politiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.