Național

Florance Aubenas nu a confirmat ca a stat alaturi de jurnalistii romani

Ziarul de Vrancea
16 iun 2005 639 vizualizări
Jurnalista a declarat totodata ca la eliberare, rapitorii i-au oferit pui la rotisor si cadouri - doua inele si o sticluta cu parfum n Florence a marturisit ca cei care au tinut-o ostatica au batut-o n un gardian i-a dat sperante ca va fi eliberata si i-a legat de piciaore Coranul

Jurnalista Florance Aubenas a tinut alaltaieri o conferinta de presa in legatura cu perioada in care a stat ostatica in Irak. Ea a stirnit si mai multe intrebari in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani prin faptul ca nu a confirmat ca a stat, in timpul rapirii, in acelasi loc cu ei. Pe de alta parte, nici nu a infirmat acest lucru. "Cu tot respectul pentru declaratiile colegilor romani, dar eu am fost detinuta cu Hussein. Nu vreau sa protejez pe nimeni, dar cu romanii lucrurile au stat altfel." Mai mult, Florence, vorbareata si joviala pina la intrebarea despre romani, a negat ca ar fi fost pusa de autoritati sa sustina ca stie doar de Hussein Hanoun. Aubenas parea crispata de fiecare data cind cineva o intreba despre cei trei romani si raspundea fie foarte scurt, fie cu o ironie sau o gluma. La toate celelalte intrebari, raspunsurile ei au fost detaliate, dind amanunte pe care romanii nu au reusit sa le afle de la cei trei conationali intorsi din Irak in urma cu trei saptamini. Intrebata daca eliberarea ei se datoreaza si partii romane, Florence Aubenas a raspuns: "Va spun foarte sincer: eliberarea mea a cazut ca din cer si nu stiu ce a ajutat si ce nu la ea". Pe de alta parte, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci au declarat, ieri, ca nu sint surprinsi de faptul ca Florence Aubenas nu a recunoscut ca a fost tinuta ostatica in Irak in aceeasi incapere cu ei. "Eu, personal, nu stiu ce s-a intimplat dupa ce am plecat noi de acolo. Daca lucrurile trebuie sa stea asa inseamna ca exista motive serioase si de siguranta", a precizat Marie Jeanne Ion. Cei doi ziaristi romani au explicat ca este posibil ca, in cele trei saptamini de cind au fost eliberati, in incaperea in care au fost sa se fi intimplat lucruri de care ei nu au aflat. "Este clar ca acolo s-a schimbat ceva si noi nu stim ce. Sa lasam colegei noastre ultimul cuvint. Nu vrem sa punem pe nimeni in pericol", a adaugat Marie Jeanne Ion. "O respect foarte mult pentru profesionalismul ei si o astept in Romania", a mai spus Marie Jeanne. De remarcat este ca ghidul jurnalistei a ramas la Bagdad si nu a dat nici o declaratie. Ieri s-a vehiculat ipoteza ca anumite declaratii ale Florence Aubenas ar putea pune in pericol viata lui Hussein Hanun si a familiei acestuia.


Florence Aubenas a fost batuta de rapitori

Ziarista franceza Florence Aubena a oferit mai multe amanunte despre cele 157 de zile de detentie in Irak, petrecute, in intuneric, intr-o pivnita "lipsita de lumina, de patru metri lungime si doi metri latime". Timp de trei luni, Florence Aubenas si Hussein Hanun au purtat cite un numar matricol, asemeni detinutilor dintr-un penitenciar - numerele cinci si sase. Ea a afirmat ca "a fost batuta" de catre gardienii sai, impreuna cu un alt ostatic, pentru ca vorbise cu acesta. Prezentind detalii despre discutiile cu gardienii, ea a spus ca barbatul prezentat drept "seful" acestora a confirmat faptul ca gruparea este formata din sunniti, membri ai unei "miscari religioase". La un moment dat, Florence a mentionat ca "seful" bea Coca Cola Light. Reporter cotidianului Liberation a povestit ca a fost rapita impreuna cu ghidul sau, la 5 ianuarie, de catre "patru indivizi inarmati", in centrul Bagdadului, in timp ce se deplasa spre o tabara de refugiati de la Fallujah, oras bombardat la acel moment de fortele americane. "Ne-a blocat o masina, persoanele care ne-au rapit ne-au spus ca il banuiesc pe Hussein ca le-ar fi furat banii", a declarat jurnalista. Aubenas a spus ca a fost tinuta in detentie cu ochii acoperiti si minile legate, chiar si cind trebuia sa manince. Fosta ostatica a povestit cum isi petrecea cele 24 de ore ale fiecarei zile, a spus ca mergea de doua ori pe zi la toaleta, ca rapitorii au numit-o "Leila" si ca avea numarul de cod 6. Florence Aubenas avea dreptul doar sa raspunda la intrebarile gardienilor sai, adica putea rosti circa "80 de cuvinte pe zi". Ea a explicat, de asemenea, ca a fost mult timp detinuta fara a sti ca impreuna cu ea se afla chiar ghidul sau. Jurnalista a declarat, de asemenea, ca nu si-a pierdut niciodata speranta ca va fi eliberata iar un gardian chiar i-a jurat pe Coran ca nu va fi decapitata. Mai mult, unul dintre gardieni i-a legat de picioare Coranul. "Am simtit ca gardienii nu sint profesionisti. Cind am fost eliberati, ni s-au dat toate lucrurile inapoi", a adaugat jurnalista franceza. \'\'Au scos o cutie in care se aflau niste pungi de plastic, la fel ca in depozitele unei inchisoari. Intr-o punga erau ceasul si cerceii mei, in alta inelul si ceasul lui Hussein. Mi-au dat o punga cu toate actele mele si banii din portofel. Un paznic mi-a spus: «Am pregatit cadouri pentru tine». Mi-au oferit doua inele si o sticluta cu parfum. Dupa ce am stat intinsi pe jos saptamini la rind, acum ne-au invitat sa stam pe scaune. A fost prima data, de la 5 ianuarie, cind m-am asezat pe un scaun. Ne-au oferit ceai si pui la rotisor\'\', povesteste Florence Aubenas.


Dominique de Villepin multumeste Romaniei pentru cooperarea in cazul Aubenas

Premierul francez, Dominique de Villepin, a adus un omagiu, ieri, Romaniei si autoritatilor din

aceasta tara pentru eliberarea ziaristei Florence Aubenas, revenita in Franta duminica, dupa 157 de

zile de captivitate in Irak. "Doresc sa salut implicarea comunitatii internationale si mai ales cea a

Romaniei si a autoritatilor", in special "a presedintelui Traian Basescu", a declarat premierul

francez, in deschiderea unei sedinte de interpelari in Adunarea Nationala. Serviciile secrete romane

au reusit sa dea de urma rapitorilor celor trei ziaristi romani, detinuti in acelasi loc cu Florence

Aubenas de catre Brigada Muadh Ibn Jabal, conform ziarului francez Le Monde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.