Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Marea Britanie insistă că nu îi va plăti UE niciun penny în plus

Corneliu Condurache
13 iul 2017 1229 vizualizări

Marea Britanie nu îi va plăti Uniunii Europene niciun penny în plus față de cât este nevoită, în cadrul acordului pentru Brexit, a declarat ieri Steve Baker, din Ministerul pentru Brexit.

“Știm că avem drepturi și obligații și că punem la încercare revendicările europenilor, dar nu vom plăti cu niciun penny mai mult decât trebuie”, a subliniat el, fără a preciza ce sumă ar trebui să plătească Londra. Ministrul de Externe de la Londra, Boris Johnson, a catalogat drept ”exorbitantă” suma cerută de negociatorii Uniunii Europene pentru finalizarea procedurii de Brexit.

Liderii UE au precizat că discuțiile despre plata obligațiilor financiare, pe care le au britanicii față de Bruxelles, vor avea prioritate și o înțelegere în acest sens este obligatorie pentru a se putea discuta despre un viitor acord comercial între Marea Britanie și UE. Negociatorii europeni au aproximat anterior obligațiile financiare la zeci de miliarde de euro, iar acestea includ acoperirea unor angajamente făcute de britanici până la sfârșitul actualului exercițiu bugetar din 2020, deși ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să fie finalizată până în luna martie 2019.

Asasinii lui Boris Nemțov, condamnați până la 20 de ani de închisoare

Cele cinci persoane acuzate de uciderea opozantului rus Boris Nemțov, în februarie 2015, au fost condamnate la pedepse cuprinse între 11 și 20 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova, după un proces care nu a permis, însă, identificarea celui care a comandat asasinatul. Bărbatul care a deschis asupra lui Boris Nemțov, Zaur Dadaiev, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în timp ce cei patru coacuzați ai săi, toți originari din republicile ruse musulmane Cecenia și Ingușetia, vor petrece între 11 și 19 ani după gratii. Boris Nemțov a fost împușcat în spate pe 27 februarie 2015, în timp ce se îndrepta spre casă împreună cu iubita sa ucraineană, după o cină la un restaurant din Kremlin. În aceeași zi, liderul opoziției a apărut într-o emisiune radio și le-a cerut ascultătorilor să participe la un protest în weeked, după ce l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin de lansare unui război ilegal în Ucraina.

Astronomii au descoperit cea mai mică stea măsurată vreodată

Astronomii au identificat cea mai mică stea măsurată vreodată, care este cu puțin mai mare decât Saturn, potrivit unui studiu dat publicității miercuri de Universitatea din Cambridge. Steaua, aflată la șase sute de ani lumină distanță, a fost descoperită de o echipă de astronomi de la Universitatea din Cambridge. Numită EBLM J0555-57Ab, aceasta face parte dintr-un sistem binar și a fost identificată când a trecut prin fața perechii sale mult mai mari, o metodă care este de obicei folosită pentru a descoperi planete, nu stele. Astrul are probabil cea mai mică dimensiune pe care o poate avea o stea, având exact masa necesară pentru a permite fuziunea nucleelor de hidrogen în heliu. "Dacă această stea ar fi avut o masă fie și puțin mai mică, reacția de fuziune a hidrogenului în miezul său nu ar fi putut fi susținută, iar steaua s-ar fi transformat într-o pitică brună", a declarat Alexander Boetticher, principalul autor al studiului și masterand la laboratorul Cavendish și la Institutul de astronomie din Cambridge.

Steaua recent măsurată are o masă comparabilă cu cea estimată în prezent pentru Trappist-1, o pitică ultra-rece a cărei descoperire a fost anunțată de oamenii de știință în februarie. Trappist-1 este înconjurată de șapte planete de mărimea pământului cu o climă temperată. "Cele mai mici stele asigură condiții optime pentru descoperirea unor planete ca Pământul și pentru explorarea atmosferelor lor de la distanță", a declarat coautorul Amaury Triaud, cercetător senior la Institutul de astronomie din Cambridge. "Totuși, înainte de a putea studia planetele, trebuie neapărat să le înțelegem stelele", a adăugat el.

Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apă sigură de băut

Aproape o treime din populația lumii nu are acces la apă de băut necontaminată și peste jumătate duce lipsă de toalete adecvate, ceea ce crește riscul de transmitere a unor boli, se menționează în primul raport global al ONU privind problemele globale cu instalațiile sanitare dat publicității miercuri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recunosc în acest raport că miliarde de oameni au obținut acces la apă potabilă și instalații sanitare din 2000 încoace. În același timp, agențiile ONU atrag atenția asupra faptului că nu toate aceste servicii furnizează apă curată sau instalații sanitare igienice. În prezent există 2,1 miliarde de oameni care nu au acces sigur și imediat la resurse de apă și 4,5 miliarde nu dispun de instalații sanitare gestionate corespunzător. Problema este una acută în special în mediul rural, au descoperit cercetătorii. "Apă potabilă, instalații sanitare sigure și igiena în locuințe nu ar trebui să fie un privilegiu doar al celor bogați sau care trăiesc în centre urbane", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Instalațiile sanitare necorespunzătoare contribuie la răspândirea bolilor diareice precum holera și dizenteria, dar și a hepatitei și febrei tifoide. În fiecare an, peste 360.000 de copii sub vârsta de cinci ani mor de diaree, notează raportul. Africa sub-sahariană se confruntă cel mai mult cu lipsa apei sigure de băut. Mai puțin de una din patru persoane are acces la apă curată în această regiune a lumii. În întreaga lume, 892 de milioane de persoane sunt nevoite să-și facă nevoile în aer liber pentru că nu au toalete. Această problemă este răspândită în mod special în Asia centrală și de sud, dar există tendințe asemănătoare și în alte regiuni ale lumii.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a murit la vârsta de 61 de ani -2-

Laureatul Nobel Liu Xiaobo, încarcerat în China din cauza activității sale în favoarea democrației, a murit ieri, la spital, la vârsta de 61 de ani. Activistul chinez era spitalizat din cauza unui cancer, în fază terminală, în nord-estul Chinei. El a fost transferat la spital luna trecută, de la închisoare, unde ispășea o condamnare la 11 ani de detenție pentru ”subversiune”. Un profesor universitar care a devebit un activist pentru drepturile omului, Liu a fost catalogat drept un ”criminal” de către autoritățile comuniste de la Beijing.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.