Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Cea mai veche Biblie ebraică din lume vândută grație unui fost ambasador în România

Ziarul de Vrancea
18 mai 2023 1036 vizualizări

Cartea s-a vândut cu 38,1 milioane de dolari

O Biblie ebraică veche de o mie de ani, cea mai veche Biblie aproape completă cunoscută, a fost cumpărată miercuri la o licitație din New York pentru suma record de 38,1 milioane de dolari grație filantropului Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, și va fi donată Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, relatează The New York Times (NYT).

De luni de zile se specula cu privire la cine ar putea avea dorința - și buzunarele suficient de adânci - de a achiziționa Biblia, a cărei valoare fusese estimată între 30 de milioane de dolari și 50 de milioane de dolari, scrie NYT. Potrivit casei Sotheby's, "bătălia" a durat patru minute și s-a dat între doi cumpărători hotărâți.

Codexul Sassoon, despre care se crede că datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, a fost cumpărat de Alfred Moses și de familia sa "în beneficiul American Friends of the ANU-Jewish People's Museum", a precizat casa de licitații Sotheby's.

Codexul este numit așa după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942) și fusese expus înainte de vânzare în acest muzeu din campusul Universității din Tel Aviv.

"Piatra de temelie a civilizației occidentale"

"Biblia ebraică este cea mai influentă din istorie și constituie piatra de temelie a civilizației occidentale", a declarat Alfred Moses într-un comunicat. "Mă bucur știind că ea aparține poporului evreu. A fost misiunea mea, realizând semnificația istorică a Codexului Sassoon, să mă asigur că acesta se va afla într-un loc cu acces global pentru toți oamenii", a spus fostul ambasdor în România (1994-1997).

Acest codex este într-o stare de conservare excepțională și din volum lipsesc doar câteva pagini. Volumul reunește toate cele 24 de texte ale Bibliei ebraice preluate din celebrele manuscrise de la Marea Moartă, care datează din secolul al III-lea î.Hr., inclusiv primele 10 capitole din Geneza.

"Această Biblie a fost scrisă în jurul anului 900, în Israel sau în Siria", a declarat Sharon Mintz, specialist în texte evreiești la Sotheby's. Un act de vânzare arată că a fost vândută în anul 1000 și păstrată în sinagoga din Makisin, în nord-estul Siriei, până în jurul anului 1400. "Manuscrisul a dispărut apoi timp de aproximativ 500 de ani și a reapărut în 1929, când a fost oferit spre vânzare lui David Solomon Sassoon, unul dintre cei mai mari colecționari de manuscrise ebraice din lume", a explicat Sharon Mintz.

Din 1989, Biblia a fost deținută de finanțatorul și colecționarul elvețian Jacqui Safra și a fost văzută de puțini cercetători.

Prețul de 38,1 milioane de dolari, inclusiv taxele cumpărătorului, poate părea o sumă relativ mică în comparație cu prețurile colosale atinse în mod frecvent la licitațiile de artă. Ani de zile, recordul a fost deținut de Codex Leicester, un manuscris al lui Leonardo da Vinci cumpărat de Bill Gates în 1994 pentru 30,8 milioane de dolari (62,4 milioane de dolari, la valoarea de astăzi). Apoi, în noiembrie 2021, a apărut un nou punct de referință: 43,2 milioane de dolari plătiți de investitorul Ken Griffin pentru o primă ediție a Constituției SUA.

Codexul Sassoon este una dintre cele singure două Biblii ebraice complete sau substanțial complete din acea perioadă despre care se știe că au supraviețuit.

Chiar și în epoca în care a fost concepută, cartea a fost un obiect scump, necesitând piei de la peste 100 de animale pentru a crea cele aproximativ 400 de foi de pergament. Textul a fost scris de un singur scrib.

Sondaj: 61% dintre americani consideră că inteligența artificială pune în pericol viitorul umanității

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei inteligenței artificiale ar putea pune în pericol viitorul umanității, potrivit celor mai mulți dintre americanii intervievați într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri.

Mai mult de două treimi dintre americani sunt îngrijorați de efectele negative ale inteligenței artificiale și 61% cred că ar putea amenința civilizația. De când chatbotul ChatGPT al OpenAI a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, integrarea pe scară largă a AI în viața de zi cu zi a catapultat AI în prim-planul discursului public.

ChatGPT a dat startul unei curse a înarmărilor AI, cu grei ai tehnologiei precum Microsoft și Google care luptă pentru a-și depăși reciproc realizările în acest domeniu.

Legislatorii și companiile de inteligență artificială sunt, de asemenea, îngrijorați: CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat marți, în fața Congresului SUA, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențiala utilizare abuzivă a tehnologiei și solicitând reglementări. "Nu există nicio modalitate de a pune acest geniu în sticlă. La nivel global, acest lucru explodează", a spus senatorul Cory Booker, unul dintre numeroșii parlamentari care au întrebări despre cum să se reglementeze cel mai bine AI, în timpul unui panel al Senatului privind utilizările AI, care a avut loc marți.

Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că numărul americanilor care prevăd efecte negative ale AI este de trei ori mai mare decât numărul celor care nu o fac.

Potrivit datelor, 61% dintre respondenți cred că AI prezintă riscuri pentru umanitate, în timp ce doar 22% nu au fost de acord, iar 17% au rămas nesiguri.

Cei care au votat pentru Donald Trump în 2020 și-au exprimat un nivel mai ridicat de îngrijorare; 70% dintre alegătorii lui Trump, comparativ cu 60% dintre alegătorii lui Joe Biden, au fost de acord că AI ar putea amenința omenirea.

Când vine vorba de credințele religioase, creștinii evanghelici sunt mai predispuși să fie ”pe deplin de acord” că AI prezintă riscuri pentru umanitate, situându-se la 32%, comparativ cu 24% dintre creștinii neevanghelici.

”O gamă atât de largă de americani se îngrijorează cu privire la efectele negative ale inteligenței artificiale. Considerăm momentul actual similar cu începutul erei nucleare și avem beneficiul unei percepții publice care este în concordanță cu necesitatea de a acționa”, a spus Landon Klein, directorul politicii americane al Institutului Future of Life, organizația din spatele unei scrisori deschise, cosemnată de CEO-ul Tesla Elon Musk, cerând o pauză de șase luni în cercetarea AI. În timp ce americanii sunt îngrijorați de inteligența artificială, criminalitatea și economia se situează mai sus pe lista problemelor: 77% susțin creșterea finanțării poliției pentru combaterea criminalității și 82% sunt îngrijorați de riscul unei recesiuni.

Cei din industrie au spus că publicul ar trebui să înțeleagă mai bine beneficiile AI.

”Preocupările sunt foarte legitime, dar cred că ceea ce lipsește din dialog în general este de ce facem asta în primul rând? AI va crește calitatea vieții oamenilor și îi va ajuta pe oameni să fie mai competenți și mai eficienți” a spus Sebastian Thrun, profesor de informatică la Stanford, care a fondat Google X.

Aplicațiile pozitive ale inteligenței artificiale, cum ar fi revoluționarea descoperirii de medicamente, nu sunt la fel de vizibile ca ChatGPT, a spus Ion Stoica, profesor UC Berkeley, care a cofondat și compania de inteligență artificială Anyscale. ”Americanii s-ar putea să nu realizeze cât de omniprezentă este deja AI în viața lor de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă”, a declarat el.

Europenii pasează Casei Albe decizia livrării de avioane de tip F-16 Ucrainei

Miniștrii Apărării britanic Ben Wallace și german Boris Pistorius pasează Statelor Unite o decizie cu privire la o eventuală livrare de avioane de luptă de tip F-16 Ucrainei și afirmă că aceasta îi revine Casei Albe, relatează AFP. ”Noi nu avem (avioane americane de vânătoare de tip) F-16 și nu vom livra (avioane de tip) Typhoon, dar putem, evident, să contribuim la formare și la susținere, în limitele faptului că nu avem piloți de avioane de vânătoare americane de tip F-16”, a recunoscut ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, la Berlin, într-o conferință de presă comună cu omologul său german Boris Pistorius.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere de luni de zile aliaților săi din Occident să-i furnizeze avioane de luptă moderne care să permită armatei ucrainene să lovească puternic trupele ruse.

Inundații catastrofale în Italia

Precipitații nemaivăzute până acum, care în câteva ore au ridicat nivelul râurilor până s-au revărsat, au fost înregistrate în regiunea Emilia-Romagna. Practic toate cursurile de apă dintre Rimini și Bologna, douăzeci și unu în total, s-au revărsat între miercuri și joi dimineață, inundând vaste zone din Romagna.

Faenza, o parte din Cesena și Forlì și multe alte centre mari locuite au ajuns sub apă. În unele zone, debitul apelor a crescut în câteva minute, ajungând chiar și la etajele superioare ale caselor. Au murit opt persoane care nu au reușit să se salveze și au rămas prinse la etajele inferioare ale caselor sau în mașini.

Furia inundațiilor a provocat și moartea unei femei din Ronta di Cesena, care a fost găsită dimineața pe plaja Cesenatico. Il Savio a târât cadavrul timp de douăzeci de kilometri în câteva ore.

Liniile electrice și telefonice au fost întrerupte, multe rute pe care s-a putut ajunge doar cu bărcile și cu o suprafață vastă izolată de restul Italiei: trenuri scoase din funcțiune, autostrada impracticabilă aproape toată ziua, multe drumuri închise.

Zonele cele mai periculoase au fost evacuate, oamenii au fost rugați să urce la etajele superioare ale caselor. Mii de persoane și-au părăsit casele. Realitatea, însă, a depășit cele mai proaste prognoze: și pentru că ploaia (în unele zone a căzut în 36 de ore mai mult decât dublul cantității de apă pe care o face de obicei în luna mai) a căzut într-o regiune deja afectată de inundațiile de acum două săptămâni.

Montana devine primul stat american care interzice TikTok

Montana a devenit primul stat din SUA care a interzis TikTok, după ce guvernatorul a semnat o legislație care interzice magazinelor de aplicații mobile să ofere această aplicație în stat până anul viitor, potrivit The Guardian.

Decizia este printre cele mai dramatice dintr-o serie în SUA împotriva TikTok, care este deținută de compania chineză de tehnologie ByteDance. TikTok a fost supus unui control din ce în ce mai mare cu privire la legăturile sale cu China, pe fondul îngrijorării că astfel de legături ar putea reprezenta o amenințare la securitatea națională. Guvernul federal și mai mult de jumătate din statele americane au interzis aplicația pe dispozitivele guvernamentale, iar administrația Biden a amenințat cu o interdicție națională dacă compania sa-mamă nu își vinde acțiunile. Mai mult de jumătate din statele SUA și guvernul federal au o interdicție similară.

Compania a negat anterior că a oferit vreodată date cu guvernul chinez și a spus că compania nu ar face acest lucru dacă i se va cere. TikTok a declarat că proiectul de lege Montana "încalcă drepturile oamenilor din Montana prevăzute de Primul amendament prin interzicerea ilegală a TikTok" și că compania intenționează să "apere drepturile utilizatorilor noștri în interiorul și în afara Montanei”.

TikTok este una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, cu peste 100 de milioane de utilizatori din SUA și rămân întrebări despre cum vor fi aplicate astfel de interdicții și care va fi impactul lor asupra creatorilor care folosesc platforma.

Muzeul Paradoxurilor, dedicat iluziilor optice și trucurilor mintale, inaugurat la Paris

Propunând vizitatorilor iluzii optice și alte trucuri mintale, "Paradox Museum" și-a deschis porțile joi la Paris, iar Franța a devenit cea de-a șasea țară care găzduiește un muzeu de acest tip, care se definește ca fiind "cel mai uluitor din lume".

Din "sala camuflaj", care îi face pe spectatori să pară invizibili, până la "sala simetriei", ce permite levitarea, și trecând prin "tunelul paradox", care perturbă percepția umană asupra gravitației, vizitatorul trăiește o serie de "experiențe paradoxale". Fiecare dintre ele este explicată într-o descriere de câteva rânduri, pe care vizitatorul poate să o citească după ce a trăit-o.

Acest muzeu insolit mizează pe frecvența luminii sau pe opacitate pentru a provoca iluzii optice de-a lungul întregului său traseu de vizitare.

Totul este construit pentru a perturba spiritul vizitatorului și a-l confrunta cu "90 de experiențe paradoxale", denumite "exponate", într-un parcurs cuprinzător și interactiv, a cărui durată de vizitare este de o oră și 30 de minute.

"Vrem să-i facem pe clienți să se autoprovoace în fața acestor experiențe nebunești, în timp ce învață diverse lucruri despre felul în care creierul nostru și ochii noștri se înșală", a explicat Julien Teyssandier, directorul general al Paradox Museum din Paris.

După deschiderea unui prim muzeu în cadrul acestei francize la Oslo, în martie 2022, alte patru muzee de acest tip au fost inaugurate la Miami, Stockholm, Barcelona și pe insula Cipru. În 2023, alte 10 "Paradox Museum" ar trebui să fie inaugurate în lumea întreagă, inclusiv la Londra, Chicago și Berlin.

Muzeul Paradoxurilor din Paris este, pentru moment, cel mai mare dintre ele, prezentând 90 de "exponate" repartizate pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.