Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: George Floyd a repetat de 20 de ori că nu poate respira

Ziarul de Vrancea
30 nov -1 2286 vizualizări

în replică, polițistul care îi ținea genunchiul pe gât i-a cerut să tacă din gură pentru a face economie de oxigen

George Floyd a repetat de peste 20 de ori că nu poate respira, vorbindu-le despre copiii săi și despre mama sa și spunând că polițiștii care îl țineau la pământ aveau să-l “omoare”, chiar înainte să sucombe în timpul arestării sale. Asta arată o transcriere de pe camerele individuale ale agenților implicați în moartea sa, care dezvăluie noi detalii. Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, a murit la 25 mai după ce un polițist alb l-a ținut - cu genunchiul apăsat pe gât - timp de opt minute și 46 de secunde, în timp ce era încătușat, pe burtă. Moartea sa a provocat numeroase manifestații în Statele Unite și în lume împotriva rasismului și brutalității poliției. Într-o înregistrare video filmată de un trecător, devenită virală pe Internet după moartea sa, victima este surprinsă strigând “nu pot să respir”. Însă o transcriere subtitrată a camerelor individuale ale polițiștilor implicați - depusă marți la un tribunal din Minnesota de unul dintre polițiști - dezvăluie noi detalii acestei drame. În timpul arestării, Floyd i-a implorat pe agenți să nu îl urce în vehiculul poliție, pentru că, spunea el, era claustrofob și se afla în dificultate fizică. În timp ce încercau să-l facă să urce cu forța, Floyd a strigat că nu putea respira și că va “muri înăuntru”. Apoi, potrivit transcrierii, el a spus “mamă, te iubesc. Spune-le copiilor mei că-i iubesc. Sunt mort”.El și-a menționat mama și copiii în mai multe rânduri după aceea și a repetat de peste 20 de ori “nu pot respira”. Polițiștii i-au spus, atunci, “să se destindă”, că “este bine” și că “vorbește normal”. Atunci când le spune că îl vor omorî, Derek Chauvin - inculpat de crimă cu privire la faptul că a stat cu gehunchiul pe gâtul lui Floyd - îi replică strigând “atunci nu mai vorbi, e nevoie de o mulțime de oxigen ca să vorbești”. Ultimele cuvinte ale victimei sunt “ei mă vor omorî. Mă vor omorî. Nu pot respira”. Această transcriere a fost depusă de către polițistul Thomas Lane cu scopul de a obține de la judecător o abandonare a procedurilor împotriva sa cu privire la complicitate la crimă. Inculpări identice îi vizează pe alți doi polițiști, Alexander Kueng și Tou Thao. Cei patru polițiști au fost dați afară din poliție la o zi după moartea lui Floyd.Ei riscă până la patru ani de închisoare. Floyd a fost arestat în acea zi pentru că a încercat să folosească o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari.

Le Monde: În România, să te protejezi de covid-19 este “anticonstituțional”

O hotărâre a Curții Constituționale din România blochează măsurile luate de Guvernul de la București în vederea gestionării crizei sanitare cauzate de epidemia de covid-19, comentează cotidianul francez La Monde. “Ai simptome? Ești testat pozitov cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituțională garantează tuturor bolnavilor infectați deplina libertate de mișcare”, scrie Mirel Bran. O hotărâre a înaltei jurisdicții pronunțată la 2 iulie stabilește că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este “o adevărată privare de libertate” și “o restricție a drepturilor fundamentale”. Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de Guvern în vederea controlării pandemiei covid-19 sunt considerate anticonstituționale. Românii spitalizați în urma unei contaminări cu covid-19 pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere. Astfel, peste 600 de bolnavi - dintre cei 7.810 spitalizați - s-au întors acasă. Iar autoritățile nu mai au niciun mijloc legal să-i împiedice să intre în contact cu alte persoane. Hotărârea CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19, comentează Le Monde. “Nu putem să-i împiedicăm să plece!”, declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la București Beatrice Mahler. “Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Însă tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane și și-a chemat părinții, care au venit să-l ia”. Premierul liberal Ludovic Orban este furios. Hotărârea CCR îi paralizează Guvernul și îl privează de orice mijloace de gestionarea a epidemiei. “Nu este prima oară când Curtea Constituțională încearcă să ne împiedice să veghem la sănătatea și la viața cetățenilor noști”, declara el la 4 iulie. “Curtea a anulat deja toate amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat starea de urgență. Nu pot decât să le recomand românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja pe ei înșiși. Nu țineți cont de hotărârile Curții, fiți responsabili până când Parlamentul ne dă o nouă lege”. pelul disperat al premierului nu le-a convins pe cele 600 de persoane infectate să rămână la spital. Ele s-au întors în familie și se plimbă în deplină libertate, în timp ce numărul contaminărilor cu covid-19 crește puternic, încheie cotidianul francez.

Președintele sud-coreean, criticat dur după ce a trimis flori la funeraliile mamei unui politician condamnat pentru abuzuri sexuale

Președintele sud-coreean Moon Jae-in, care în timpul campaniei sale a promis că va fi un “lider feminist”, a fost criticat ieri după ce a trimis flori la funeraliile mamei unui om politic condamnat pentru abuzuri sexuale. Moon, precum și alți câțiva zeci de înalți responsabili politici, majoritatea bărbați, din Partidul Democrat aflat la putere, au trimis buchete de flori la funeraliile mamei lui Ahn Hee-jung. Acest fost guvernator, clasat în 2017 pe locul doi în cursa pentru învestitura Partidului Democrat la prezidențiale, a fost condamnat anul trecut pentru că a întreținut raporturi sexuale abuzând de autoritatea lui. Una dintre colaboratoarele sale l-a acuzat că a violat-o în repetate rânduri. În prezent, el ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare. Societatea sud-coreeană rămâne foarte patriarhală, iar numeroase victime ale hărțuirilor sexuale păstrează tăcerea pentru a nu fi ostracizate. Cazul lui Ahn Hee-jung a fost cel mai răsunător. Politicianul influent a obținut o permisie excepțională pentru a asista la ceremonia funerară în timpul căreia numeroase personalități politice i-au prezentat condoleanțe, printre care premierul Chung Sye-kyun, predecesorul său Lee Nak-yon și președintele partidului aflat la putere, Lee Hae-chan. Ahn a autorizat mass-media să acopere evenimentul. În fotografii poate fi văzută o coroană albă mare, plasată la loc de cinste, purtând logo-ul prezidențial și numele lui Moon. Asociații de apărare a femeilor și personalități politice progresiste au deplâns o lipsă de considerație pentru abuzurile sexuale comise și au afirmat că aceasta reflectă mentalități tradiționaliste.

Bulgaria reintroduce restricțiile

Cluburile de noapte și discotecile din spațiile închise nu mai vor funcționa, evenimentele sportive nu se vor mai desfășura cu spectatori, iar adunările publice vor fi limitate la 30 de persoane, a anunțat ieri ministrul Sănătății Kiril Ananiev, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri. Cluburile de noapte și discotecile vor putea funcționa doar în aer liber și doar la o capacitate de 50%, cu respectarea normelor de distanțare socială. Nunțile, balurile școlare și alte adunări publice vor fi limitate la 30 de persoane, atât în spațiile închise, cât și în aer liber. Țara balcanică cu 7 milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat în total 6.342 de cazuri și 259 de decese. Numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut însă în ultimele săptămâni, pe măsură ce măsurile restrictive au fost revocate. Doar ieri, autoritățile au confirmat 240 de cazuri noi, un record pentru această țară. Ministrul a precizat că se așteaptă ca numărul să continue trendul ascendent în zilele următoare.

Coronavirus: Nou record de decese în Iran

Iranul a anunțat ieri un nou record de decese din cauza coronavirusului, al patrulea în 11 zile în Republica islamică, unde epidemia revine în forță de câteva săptămâni. “Din nefericire, în ultimele 24 de ore am pierdut 221 dintre compatrioții noștri din cauza maladiei COVID-19”, a declarat Sima Sadat Lari, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăți, într-un briefing de presă. Ea a precizat că “numărul morților a ajuns la 12.305”. De asemenea, “numărul (noilor) pacienți identificați (începând de miercuri) este de 2.079”, a indicat purtătoarea de cuvânt.

Bilanțul oficial al cazurilor de COVID-19 confirmate este de 250.458.

În urma creșterii numărului de noi infectări, autoritățile au impus obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise și au în vedere noi restricții în provinciile cela mai afectate de epidemie. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății a subliniat că limitarea răspândirii coronavirusului “necesită ajutorul” populației, reluând apelul ca aceasta să asculte recomandările sanitare, să poarte măști și să respecte distanțarea socială.

Bărbat de 45 de ani, executat în Texas pentru o crimă comisă când avea 18 ani

Texas a executat miercuri un bărbat condamnat la moarte în anii “90, fiind prima execuție din acest stat după cinci luni de pauză cauzată de pandemia de COVID-19. Billy Wardlow (45 de ani) a primit injecția letală în penitenciarul Huntsville, situat la nord de Houston, la 27 de ani după ce a comis o crimă. Decesul său a fost pronunțat la 18:52 (23:52 GMT), au anunțat autoritățile penitenciare din Texas. La 14 iunie 1993, Wardlow, pe atunci în vârstă de 18 ani, și iubita sa Tonya Fulfer s-au deplasat la locuința lui Carl Cole (82 de ani) din Cason, un orășel din nord-estul Texasului, pentru a-i fura automobilul pick-up, marca Chevrolet. După ce Wardlow l-a împușcat în cap pe Cole în timpul unei dispute, cuplul a fugit cu automobilul furat.

Wardlow și Fulfer intenționau să conducă automobilul până în statul Montana, dar în ziua următoare au schimbat mașina cu un Ford Mustang la o firmă de închirieri auto din Nebraska. Ei au fost arestați după încă o zi în statul Dakota de Sud. În automobilul Ford Mustang autoritățile au găsit un pistol care s-a dovedit a fi arma folosită la comiterea crimei, potrivit documentelor prezentate în instanță. În 1995, Billy Wardlow a fost găsit vinovat pentru crimă și condamnat la moarte. Execuția sa, prevăzută inițial pentru 29 aprilie acest an, a fost amânată până la 8 iulie din cauza pandemiei de COVID-19. Wardlow este al șaptelea condamnat executat de la începutul anului în SUA și al treilea în Texas.

Pandemie: Africa de Sud pregătește peste 1,5 milioane de morminte

Regiunea sud-africană Gauteng, unde se află și orașele Johannesburg și Pretoria și care a devenit epicentrul pandemiei de COVID-19 pe continentul african, intenționează să sape peste 1,5 milioane de morminte pentru eventualitatea în care acestea ar fi necesare din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului. Este ceea ce a declarat responsabilul provincial pentru sănătate, Bandile Masuku, la o conferință de presă desfășurată la Johannesburg înaintea unei vizite pe un teren unde se sapă deja morminte pentru situația în care ar fi nevoie de înmormântări masive. “Pregătim peste 1,5 milioane de morminte. Este o discuție incomodă, pentru un medic nu este una dintre cele mai bune teme, dar aceasta este realitatea cu care suntem forțați să ne confruntăm și pentru care trebuie să fim pregătiți”, a explicat responsabilul sud-african. Africa de Sud este țara cea mai afectată de pandemia COVID-19 pe continentul african, cu circa 40% din cazurile descoperite pe acest continent. Până în prezent în Africa de Sud au fost confirmate 215.855 de cazuri de coronavirus, dintre care 3.502 decese. Relativ ferită de pandemie când aceasta se extindea în Europa, începând din luna iunie Africa de Sud a înregistrat creșteri galopante ale infectărilor, care au ajuns în ultima vreme la circa 10.000 pe zi. Creșterea numărului cazurilor coincide cu relaxarea măsurilor de izolare începând de pe 1 iunie, mai ales în provincia Gauteng, principalul centru politic și economic al țării.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.