Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Slovacia e „în pragul unui război civil” din cauza tensiunilor politice

Ziarul de Vrancea
15 mai 2024 752 vizualizări

Afirmația aparține ministrul de Interne de la Bratislava, după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico

Ministrul de interne al Slovaciei, Matus Sutaj Estok, a declarat miercuri noaptea că țara sa se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico. El a îndemnat la încetarea răspândirii comentariilor pline de ură pe rețelele de socializare, transmite Euronews.

De asemenea, ministrul a declarat că atacul asupra lui Fico a fost motivat politic, sporind și mai mult tensiunile în peisajul politic deja divizat din Slovacia.

Un suspect a fost reținut, iar o anchetă inițială a constatat „o motivație politică clară” în spatele tentativei de asasinat, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj-Eštok, care a informat reporterii alături de ministrul apărării.

Corespondentul Euronews, Gábor Tanács, a descris șocul națiunii în urma atacului asupra premierului, menționând că acest eveniment a subliniat diviziunea politică profundă care a predominat în perioada campaniei electorale. „Partidul lui Robert Fico, SMER, a fost mereu acuzat de desființarea democrației. El și partidul său au acuzat opoziția că a trădat interesele țării, aliniindu-se prea mult cu Occidentul”, a adăugat Tanács.Președintele demisionar Zuzana Čaputová a cerut, de asemenea, să se pună capăt retoricii pline de ură din țară.

În stare gravă

Premierul slovac Robert Fico era joi încă în stare gravă după ce a fost împuşcat de cinci ori, a relatat presa locală, care citează surse din spitalul în care este internat şeful executivului de la Bratislava.

Deşi există foarte puţine informaţii oficiale despre situaţia lui Fico, postul de televiziune Markiza citează "surse de încredere" din centrul de sănătate care declară că viaţa lui Fico rămâne în pericol, după intervenţia chirurgicală dificilă pentru tratarea plăgilor împuşcate pe care le-a suferit în abdomen şi membre.

Directorul spitalului în care este internat Fico a declarat joi că premierul este stabilizat, dar în stare gravă, în timp ce un înalt oficial guvernamental a anunţat că starea de sănătate a lui Fico este încă gravă, din cauza rănilor dificile. 

Anterior, vicepremierul Slovaciei, Tomas Taraba, a declarat miercuri seară că intervenţia chirurgicală a decurs bine şi că viaţa lui Fico nu mai este în pericol.

Taraba a explicat că unul dintre cele cinci gloanţe i-a străpuns stomacul.

„Nu sunt de acord cu politica guvernului”

Televiziunea slovacă TA3 a obținut o filmare cu bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac. Bărbatul, identificat drept Juraj Cintula, este așezat pe scaun cu mâinile legate la spate. „Nu sunt de acord cu politica guvernului. De ce este presa lichidată, de ce este RTVS (nr. televiziunea publică) atacată? De ce a fost concediat Mazak (nr. fostul șef al Consiliul Judiciar din Slovacia)?”, spune bărbatul, potrivit filmării difuzate de televiziunea slovacă.

Televiziunea spune că filmarea arată că bărbatul ar fi decis să acționeze cu o lună în urmă. Filmarea a fost făcută pe holurile secției de poliție unde Cintula a fost dus după ce a fost reținut de către poliție.

Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi. În ianuarie 2016, pe pagina de Facebook a grupului a apărut o postare a lui Cintula, în care și-a exprimat sprijinul public pentru Slovenskí Branci. Postarea a fost însoțită de o fotografie cu bărbatul.

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Atacatorul este un bărbat vârstnic, cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

Cel mai important avans al Moscovei din ultimul an și jumătate de război

Armata rusă a cucerit 278 de kilometri pătrați într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov, cea mai mare captură de teritoriu ucrainean pe care a realizat-o într-un an și jumătate, potrivit unei analize publicate joi de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru studiul războiului (ISW).

Între 9 și 15 mai, 257 km2 au fost cuceriți numai în regiunea Harkov (nord-est), epicentrul ofensivei ruse, unde Moscova a revendicat cucerirea mai multor orașe. Ceilalți 21 de kilometri pătrați cuceriți de armata rusă au fost obținuți în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino, în sudul țării.

Armata ucraineană a declarat însă joi că a oprit avansul rusesc în unele zone din regiunea nord-estică Harkov, unde trupele Moscovei au lansat o nouă ofensivă în 10 mai. „Situația din sectorul Harkov rămâne complicată, dar evoluează într-o manieră dinamică. Forțele noastre de apărare au stabilizat parțial situația, înaintarea inamicului în anumite zone și localități a fost oprită”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Pe de altă parte, în ultimele ore, trupele rusești și-au intensificat asaltul asupra pozițiilor forțelor armate ucrainene în sud și în special în districtul Staromaiorski din regiunea Zaporijia, a declarat Dmitri Pletenciuk, șeful Centrului comun de coordonare a presei al forțelor de apărare din sudul Ucrainei. „Se poate vedea că își intensifică încercările, dar nu reușesc. Cu toate acestea, numărul de atacuri de ieri a fost destul de mare – 30”, a declarat acesta. „Dar acest lucru se întâmplă pe fondul utilizării acelor resurse care erau prezente acolo înainte. Nu există semne de creare a unor grupuri ofensive în direcția noastră”, a notat Dmitri Pletenciuk.

Și preşedintele Volodimir Zelenski a spus miercuri seara că forţele ucrainene au reuşit să stabilizeze „parţial” situaţia de pe front, cele mai grele lupte având loc în continuare în Harkov şi Doneţk. El susţine că ruşii au suferit pierderi grele în Harkov. „Ocupantul este distrus prin toate mijloacele. Artileria, dronele şi infanteria noastră lucrează cu multă precizie”, a afirmat Zelenski.

Pe de altă parte, el a recunoscut că şi pe plan intern situaţia e grea. Pe parcursul zilei de miercuri  a avut loc un atac grav cu bombe asupra oraşului Herson, Dnipro a fost vizat de un atac cu rachete ruseşti, în timp ce în regiunile Harkov, Mîkolaiv şi Sumî salvatorii de la Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei „au avut mult de lucru”.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forţele ruseşti îşi îmbunătăţesc poziţiile în fiecare zi de-a lungul frontului din Ucraina, în toate direcţiile, şi că înaintarea se desfăşoară conform planului. La rândul său, Ministerul Apărării a anunţat că forţele sale au preluat controlul asupra a încă două aşezări din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) şi una din regiunea Zaporojie (sud), continuând seria de câştiguri teritoriale treptate care au alarmat Kievul.

Biden şi Trump s-au pus de acord să se confrunte în două dezbateri directe

Preşedintele american Joe Biden şi rivalul republican Donald Trump au acceptat miercuri să se confrunte în două dezbateri, la 27 iunie şi 10 septembrie, pregătind cele mai aşteptate momente cu miză de până acum în cursa pentru Casa Albă.

"Aşa cum aţi spus: oriunde, oricând, în orice moment, în orice loc", a declarat Biden pe reţelele sociale.

Trump l-a numit pe Biden "cel mai prost debater" cu care s-a confruntat vreodată. "Sunt pregătit şi dispus să dezbat cu Joe cel Corupt în cele două momente propuse, în iunie şi septembrie", a postat el pe reţelele de socializare.

Potrivit CNN, prima dezbatere va avea loc la 27 iunie în studioul lor din Atlanta, fără public, şi va fi moderată de prezentatorii Jake Tapper şi Dana Bash. Georgia este unul dintre cele mai disputate state la alegerile din noiembrie. De asemenea, candidaţii au acceptat o invitaţie din partea ABC, care va găzdui o a doua dezbatere la 10 septembrie.

O dezbatere separată pentru vicepreşedinţi a fost propusă pentru luna iulie, după Convenţia Naţională Republicană.

Principalele diferenţe între cele două părţi au rămas în ceea ce priveşte termenii angajamentului. Biden a declarat că va participa la aceste două dezbateri în cadrul unor reguli stricte, pentru a evita întreruperile, în timp ce Trump a cerut mai mult de două dezbateri şi un loc foarte mare "pentru a stârni emoţie".

Dezbaterile, care vor atrage o audienţă de zeci de milioane de telespectatori, sunt pline de riscuri pentru ambii candidaţi, care au o cursă strânsă şi se confruntă cu un entuziasm scăzut din partea alegătorilor.

Consilierii lui Biden cred că dezbaterile i-ar putea face rău lui Trump, expunându-i poziţiile în privinţa unor probleme, inclusiv avortul, pe care le consideră vulnerabilităţi politice.

Consilierii lui Trump îl consideră pe Biden predispus la gafe verbale care ar putea amplifica îngrijorările alegătorilor cu privire la vârsta preşedintelui în vârstă de 81 de ani. Trump va avea 78 de ani în momentul în care va avea loc prima dezbatere.

"Ambii candidaţi vor fi supuşi unei examinări mai mari decât au fost vreodată din cauza vârstei lor", spune Alan Schroeder, profesor emerit la Northeastern University, care a scris cartea "Dezbaterile prezidenţiale: Afaceri riscante de pe terenul de campanie". El a numit dezbaterea "unul dintre singurele momente în care candidaţii nu au un control total".

Doi fraţi care au studiat la MIT, acuzaţi că au furat 25 de milioane de dolari în criptomonede în doar 12 secunde

Doi fraţi care au studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) - una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA - au fost acuzaţi de furtul a 25 de milioane de dolari în criptomonede în doar 12 secunde. Ei au pus la cale, în luni de zile, o schemă tehnologică sofisticată pe care au executat-o în doar câteva secunde şi care ”pune sub semnul întrebării însăşi integritatea blockchain-ului”, transmite BBC.

Anton Peraire-Bueno, în vârstă de 24 de ani, şi James Peraire-Bueno, în vârstă de 28 de ani, sunt acuzaţi de fraudă electronică şi spălare de bani. Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că presupusul jaf este primul de acest fel.

Procurorii mai spun că cei doi, despre care se spune că au studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), au realizat infracţiunea în aprilie 2023.

"Fraţii Peraire-Bueno au furat 25 de milioane de dolari în criptomonede Ethereum printr-o schemă tehnologică sofisticată şi de ultimă oră pe care au pus-o la cale luni de zile şi au executat-o în câteva secunde", a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco. Ea a adăugat că agenţii de la Internal Revenue Service (IRS) au jucat un rol-cheie în desluşirea "primei scheme de fraudă electronică şi spălare de bani de acest tip".

Procurorii susţin că cei doi s-au folosit de abilităţi specializate pe care le-au învăţat la "una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume" pentru a exploata procesul de validare a tranzacţiilor din Ethereum. Fraţii au studiat matematică şi informatică, potrivit actului de acuzare, şi amândoi au urmat cursurile MIT.

"Schema inculpaţilor pune sub semnul întrebării însăşi integritatea blockchain-ului", a declarat miercuri într-o declaraţie procurorul american Damian Williams, referindu-se la registrul public care înregistrează plăţile criptografice.

Fraţii ar fi furat de la comercianţii de Ethereum obţinând în mod fraudulos acces la tranzacţiile private în aşteptare şi apoi modificând tranzacţiile pentru a obţine criptomonedele victimelor lor.

Când au fost confruntaţi de un reprezentant al Ethereum, oficialii spun că fraţii au refuzat să returneze fondurile şi au luat măsuri pentru a spăla şi ascunde câştigurile furate. Procurorii notează că este pentru prima dată când o astfel de formă "nouă" de fraudă face obiectul unor acuzaţii penale. Fiecare dintre ei riscă peste 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Un bărbat dat dispărut de 26 de ani, găsit sechestrat în grajdul vecinului

Un algerian dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său, într-un sat din centrul Algeriei, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Omar Bin Omran, în vârstă de 45 de ani, a ”dispărut” în mod misterios în 1998 fără să lase vreo urmă. El a fost găsit în casa unui vecin, percheziţionată de jandarmi în urma unui denunţ pe reţele de socializare, a anunţat marţi biroul procurorului din guvernoratul Djelfa, situat la 300 de kilometri de Alger, unde au avut loc aceste evenimente rocamboleşti.

Presa locală scrie că bărbatul era închis în grajdul vecinului său, în satul El-Guédid.

Rude, citate de presă, declară că bărbatul putea, în timpul captivităţii, să-şi vadă şi audă membrii familiei printr-o deschidere în grajd, ”dar era incapabil să strige sau fugă din cauza unei vrăji pe care i-a făcut-o răpitorul”. Parchetul a anunţat că suspectul, un angajat municipal în vârstă de 61 de ani, care a trăit ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat în toţi aceşti ani, a fost arestat şi urmează să fie judecat după interogatoriu.

Acord în vederea formării unui guvern de coaliţie de dreapta în Olanda

Un acord a fost încheiat în vederea unui guvern de coaliţie de dreapta în Olanda, la aproape şase luni de la o victorie în alegeri lui Geert Wilders, care nu va fi premier, a anunţat liderul extremei drepte. ”Avem un acord între negociatori”, a anunţat miercuri Wilders, care a renunţat la postul de premier în martie, în contextul în care analişti subliniau probleme pe care le putea crea un politician islamofob şi antieuropean ca reprezentant al Olandei.

Patru partide au încheiat acest acord - Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders, Mişcarea Agricultor-Cetăţean (BBB, pro-ţărănesc), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal) şi Noul Contract Social (NSC, anticorupţie).

Este neclar cine va fi premierul care va conduce coaliţia de dreapta şi îi va succede lui Mark Rutte, candidat la postul de secretar general al NATO. Această problemă a fost discutată miercuri, dar nu a fost tranşată, potrivit lui Wilders.

Numele unui fost ministru al Educaţiei şi Internelor Ronald Plasterk, care a jucat un rol-cheie în supervizarea primelor negocieri este cel mai vehiculat.

În martie, cele patru partide au convenit să opteze în favoarea unui guvern în parte tehnic, alcătuit 50% din politicieni şi 50% oameni din afara politicii. Olanda a avut ultima oară un guvern de ”experţi” în 1918.

În urma unor negocieri-maraton marţi, Wilders a anunţat o ”zi istorică” în care partidul său intră pentru prima oară într-un guvern olandez. Geert Wilders, supranumit ”Trumpul olandez”, şi-a relaxat unele poziţii politice în vederea formării unui guvern. Însă programul său electoral prevede în continuare o interzicere a Coranului şi moscheilor.

Ultimul Guvern al lui Mark Rutte a fost format în 271 de zile.

Un Monet s-a vândut cu 35 de milioane de dolari la o licitaţie de primăvară la New York

Un tablou al maestrului impresionist francez Claude Monet a fost vândut pentru aproape 35 de milioane de dolari la o licitaţie în New York, miercuri, a anunţat casa Sotheby's. După o scădere a pieţei mondiale de artă în 2023, marile case de licitaţii Christie's şi Sotheby's şi-au lansat luni vânzările de primăvară în capitala americană a artei şi a finanţelor, într-un climat plutŕ't optimist după rezultatele bune de la Londra şi Paris.

Sotheby's, care este deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a anunţat miercuri seara că a vândut circa 50 de tablouri de artă modernă online, prin telefon şi la sediul său din Manhattan pentru 235 de milioane de dolari.

Unul dintre cele mai scumpe tablouri, "Meules à Giverny" (1893) de Claude Monet, a fost adjudecat "într-un război al ofertelor de opt minute" pentru 34,8 milioane de dolari, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Iar o lucrare a britanico-mexicanei Leonora Carrington (1917-2011) a doborât un record de licitaţie pentru artistă cu "The Distractions of Dagobert", vândută cu 28,5 milioane de dolari unui cumpărător "în sală după o bătălie de zece minute".

Acest lucru "o plasează pe Carrington printre cele cinci artiste feminine cu cele mai mari preţuri, înaintea bărbaţilor suprarealişti, Max Ernst sau Salvador Dali", a argumentat Sotheby's.

Pe fondul războaielor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, cu mai puţini cumpărători ruşi pe piaţă, licitaţiile mondiale de artă au atins 14,9 miliarde de dolari în 2023, faţă de 16 miliarde de dolari în 2022 (-14,5%).

David Copperfield, acuzat de violenţă sexuală de mai multe femei

Celebrul iluzionist american David Copperfield a fost acuzat de violenţă sexuală de şaisprezece femei, dintre care unele erau minore la momentul evenimentelor pe care le reclamă, a relatat miercuri ziarul britanic The Guardian. Trei dintre femei susţin că faimosul magician le-a drogat înainte de a întreţine relaţii sexuale, la care ele consideră că nu au fost în măsură să îşi dea consimţământul.

Ediţia americană a cotidianului britanic susţine că a vorbit cu peste 100 de persoane şi că a consultat dosare ale poliţiei şi ale tribunalelor în cursul anchetei sale, care acoperă o perioadă cuprinsă între sfârşitul anilor 1980 şi 2014.

Avocaţii lui David Copperfield, în vârstă de 67 de ani, au declarat pentru ziar că clientul lor a negat orice abatere şi că "nu s-a comportat niciodată în mod nepotrivit cu nimeni, cu atât mai puţin cu un minor".

Iluzionistul este cunoscut mai ales pentru că a făcut să dispară Statuia Libertăţii şi pentru că a avut o aventură cu modelul german Claudia Schiffer în anii 1990.

În 2018, el a fost acuzat de agresiune sexuală de către fostul model american Brittney Lewis. Lewis, care a vorbit, de asemenea, cu ziarul, susţine că a fost drogată şi agresată sexual cu trei decenii mai devreme, când era minoră. David Copperfield a negat acuzaţiile la momentul dezvăluirii lor.

Alte femei intervievate de The Guardian l-au acuzat pe magician că le-a atins pe scenă în timpul spectacolelor sale.

O alta, sub pseudonim, a spus că l-a întâlnit pe Copperfield când avea 15 ani.

În anii următori, a spus ea, acesta o suna noaptea târziu şi îi trimitea cadouri. Când avea 18 ani, au avut o relaţie sexuală consensuală, a spus ea.

Avocaţii lui Copperfield au declarat pentru ziar că cei doi au avut o relaţie legală şi consensuală care a durat patru ani şi că magicianul "neagă cu fermitate orice idee de ademenire sau altă conduită necorespunzătoare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.