Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Doi membri ai Camerei Lorzilor au participat la o petrecere organizată de ambasadorull Rusiei

Ziarul de Vrancea
2 iul 2023 568 vizualizări

"Ucraina este, ca să fiu sincer, un dezastru de țară”, a spus unul dintre parlamentarii britanici care a recunoscut întâlnirea cu diplomatul rus

Doi membri ai parlamentului britanic s-au numărat printre cele 50 de persoane care au participat luna trecută la o petrecere organizată de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie la reședința sa opulentă din vestul Londrei, pentru a marca momentul constituirii unei Rusii independente de Uniunea Sovietică. Andrei Kelin, ambasadorul rus, a luat cuvântul la evenimentul în cadrul căruia a încercat să justifice invazia sângeroasă a țării sale în Ucraina, în timp ce printre cei prezenți s-au numărat conservatorul Lord Balfe și Lord Skidelsky.

O relatare a evenimentului publicată de Sunday Times include fotografii ale lui Kelin, care are interdicție de acces în parlamentul britanic, adresându-se unei audiențe de aproximativ 50 de persoane, printre care se numără personalul ambasadei ruse, diplomați străini și câțiva britanici. Kelin ar fi declarat că "pentru a se dezvolta în mod normal, Rusia trebuie mai întâi să se ocupe de amenințările semnificative la adresa securității sale" - o referire clară la invazia Moscovei în Ucraina din februarie anul trecut.

De asemenea, ambasadorul a acuzat Marea Britanie că a făcut o "mare eroare strategică" prin angajarea într-o abordare conflictuală față de Moscova.

Balfe a confirmat pentru The Guardian că a fost prezent la eveniment, unde, a spus el, a avut o conversație superficială cu atașatul rus al apărării. El a spus că este de părere că, în cele din urmă, va trebui să existe o înțelegere negociată în care Ucraina să cedeze o parte din teritoriu Rusiei. "Ucraina este, ca să fiu sincer, un dezastru de țară. A fost pusă laolaltă de Churchill și Stalin spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial", a spus el.

El a adăugat că, în opinia sa, "Crimeea este cu siguranță rusească" și că Moscova are pretenții legitime asupra regiunilor Donețk și Luhansk, în timp ce ar trebui să existe negocieri cu privire la un coridor terestru către Crimeea.

Balfe este un fost europarlamentar laburist care a trecut la conservatori în 2002 și care a avut antecedente în ceea ce privește declarațiile de simpatie față de Rusia. În timpul crizei cu privire la otrăvirea lui Skripal în 2018, Balfe a susținut apelurile Rusiei de a inspecta agentul neurotoxic folosit.

Skidelsky, un economist și membru al parlamentului, care a fost membru al conservatorilor, al Partidului Laburist și al SDP, a declarat că se opune invaziei rusești în Ucraina, dar a participat pentru că "am vrut să-mi arăt respectul și afecțiunea față de poporul rus cu ocazia zilei lor naționale, mai ales în aceste circumstanțe". El a fost, de asemenea, director neexecutiv al unei companii petroliere rusești, Russneft, între 2016 și 2021, și a scris o scrisoare la scurt timp după invazia declanșată de Moscova, în care a condamnat mișcarea, dar s-a întrebat și de ce Occidentul nu și-a luat angajamentul că NATO nu se va extinde către Ucraina.

FSB susține că a dejucat un complot de asasinare a guvernatorului Crimeei

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, afirmă că a dejucat un complot de asasinare a guvernatorului Crimeei instalat de Rusia, Serghei Aksionov, care urma să fie vizat de un atentat cu mașină capcană pus la cale de serviciile ucrainene.

"O tentativă de asasinare a șefului Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, organizată de serviciile speciale ale Ucrainei, a fost înăbușită. Atentatorul nu a avut timp să ducă la bun sfârșit intenția criminală, deoarece a fost reținut", menționează un comunicat al FSB.

Un agent al unui serviciu de informații străin a sosit în Crimeea în luna iunie a acestui an și a început să se pregătească pentru a comite un act terorist, pe care intenționa să îl realizeze prin aruncarea în aer a mașinii liderului Crimeei. "Atentatorul nu a avut timp să își ducă la bun sfârșit intenția criminală, deoarece a fost reținut în timp ce confisca un dispozitiv exploziv într-o ascunzătoare", susține FSB.

FSB a dat publicității și o înregistrare video ce arată un bărbat aflat în arest, cetățean rus, care mărturisește că a fost recrutat de serviciile speciale ucrainene.

Potrivit FSB, cetățeanul rus, născut în 1988, ar fi fost recrutat de ofițerii SBU și ar fi urmat cursuri de pregătire în Ucraina pentru activități de informații și subversive, inclusiv pregătire în domeniul exploziilor de mine.

Foame excesivă: Ce anume o cauzează?

 mutații genetice nemaivăzute până acum, care provoacă foame intensă, au fost identificate de cercetători

Medicii au descoperit că doi copii care au experimentat o foame intensă, insațiabilă, ce i-a determinat să mănânce în exces, au mutații genetice rare, nemaiîntâlnite până acum, care interferează cu leptina, un hormon cheie care ajută organismul să spună când este sătul, se arată într-un nou raport de caz.

După ce celulele albe de grăsime produc leptină, aceasta se conectează la trunchiul cerebral și la hipotalamus, regiuni ale creierului care ajută la controlul apetitului. În timp ce „hormonul foamei”, grelina, fluctuează în mod constant, crescând în timpul postului alimentar și scăzând după ce se consumă alimente, nivelurile de leptină rămân relativ constante și sunt legate de cantitatea totală de grăsime albă din organism.

Astfel, leptina îi spune organismului câtă energie are stocată în grăsime, determinându-l să treacă în „starea de foame” atunci când aceste stocuri scad prea mult. Rareori, oamenii pot fi purtători de mutații genetice care interferează cu producția sau secreția de leptină sau îi blochează efectiv efectele în creier.

Înainte de noul raport de caz, publicat pe 14 iunie, în The New England Journal of Medicine-NEJM, oamenii de știință găsiseră 21 de variante genetice care perturbau producția, eliberarea sau sensibilitatea leptinei, ceea ce ducea la o foame insatiabilă, cunoscută sub numele de hiperfagie.

În noul raport de caz, medicii descriu doi copii neînrudiți, un băiat de 14 ani și o fetiță de 2 ani, care au fost purtători de mutații genetice care perturbă leptina în moduri ușor diferite. Ambii copii aveau niveluri ridicate de leptină în sânge, care coincideau cu procentele lor ridicate de grăsime corporală.

După ce au exclus sindroamele Prader-Willi și Bardet-Biedl – alte două afecțiuni genetice rare care pot duce la apetit ridicat și creștere în greutate în copilărie – medicii au verificat la fiecare copil, gena leptinei (LEP). Ei au descoperit că ambii erau purtători ai unor versiuni distincte (mutații), a genei LEP.Pe cea a băiatului au numit-o P64S și G59S pe cea a fetei.

Medicii i-au tratat pe copii cu metreleptină, o formă sintetică de leptină. La început, ambii copii au avut nevoie de „doze mai mari decât de obicei” de tratament pentru a depăși efectele variantelor de leptină din creier.

Ambii copii au participat, de asemenea, la programe de post și exerciții fizice, pentru a contribui la reducerea grăsimii albe și, prin urmare, a producției de leptină. Acest lucru „a indus în cele din urmă un răspuns terapeutic, cu o normalizare a aportului alimentar și a sațietății și o pierdere în greutate”, au scris autorii în raportul de caz.

Familia tânărului Nahel vrea schimbarea regulilor pentru folosirea forței letale

O rudă a adolescentului francez împușcat de poliție în Franța, un incident ce a generat violențe la scară largă, a declarat pentru BBC că familia nu dorește ca moartea tânărului să declanșeze revolte, dar a insistat că legea privind folosirea forței letale la opririle în trafic ar trebui să se schimbe. "Nu am făcut niciodată apel la ură sau la revolte", a spus ruda sub acoperirea anonimatului.

Vorbind cu BBC din apropierea casei familiei din Nanterre, ruda a declarat că revoltele - în urma cărora mii de oameni au fost arestați, magazine au fost jefuite și sute de vehicule au fost incendiate în toată Franța - nu onorează memoria lui Nahel. "Noi nu am cerut să fie spargem sau să furăm. Toate acestea nu sunt pentru Nahel", a declarat ruda pentru BBC.

Familia spune că a făcut apel la un marș "alb" în stradă, un marș în memoria lui Nahel, care să fie o demonstrație pașnică a supărării, însă fără incidente.

Nahel M. a fost împușcat de poliție cu focuri de armă, după ce nu a oprit la un control în trafic marțea trecută. Franța a cunoscut cinci zile de revolte violente. Tulburările au scăzut în intensitate în noaptea de duminică spre luni.

Familia lui Nahel spune că autoritățile franceze trebuie să schimbe acum legea care permite polițiștilor să tragă în timpul unei opriri în trafic. Ruda lui Nahel a cerut "o mai bună pregătire a poliției franceze, reglementarea armelor pentru poliție și revizuirea legii care permite poliției să folosească forța letală dacă un tânăr refuză să oprească la un control în trafic". Codul penal al Franței a fost modificat în 2017 pentru a permite o utilizare mai largă a armelor de foc, după ce poliția a declarat că se confruntă cu niveluri crescute de violență. Criticii susțin că o creștere constatată a numărului de împușcături în trafic este rezultatul direct al acestei prevederi, despre care spun că este mult prea vagă, deoarece lasă polițiștii să stabilească dacă refuzul șoferului de a se conforma reprezintă un risc.

Până acum, în acest an, trei persoane au fost ucise în timpul unor controale efectuate de poliție în trafic - după ce anul trecut au fost ucise 13 persoane, un număr record, în incidente de control în trafic. Potrivit Reuters, majoritatea victimelor au fost de culoare sau de origine arabă.

Duminică, bunica lui Nahel a cerut, de asemenea, încetarea violențelor și i-a acuzat pe protestatarii violenți că folosesc moartea lui Nahel drept scuză. "Nu distrugeți școlile, nu distrugeți autobuzele. Alte mame au nevoie să ia aceste autobuze", a declarat Nadia, bunica lui Nahel.

Primul medicament creat exclusiv de AI intră în faza de testare clinică

O companie din Hong Kong a început testarea pe subiecții umani a primului medicament creat vreodată exclusiv de inteligența artificială.

Insilico Medicine, un startup de biotehnologie din Hong Kong, a creat primul medicament la a cărui cercetare a fost folosită doar inteligența artificială. Medicamentul este numit INS018_055 și este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică. „Este primul medicament creat în întregime de inteligența artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, spune Alex Zhavoronkov, fondator și CEO al Insilico Medicine.

Procesul de cercetare a început în 2020, cu scopul de a găsi un leac la afecțiunea pentru care existau doar medicamente ce puteau numai să încetinească progresul bolii. Prima fază a testelor se derulează în China, pe parcursul a 12 săptămâni. Apoi, acestea vor fi extinse în Statele Unite și se va ajunge la 60 de subiecți din 40 de orașe.

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a murit în urma atacului din Kramatorsk

Victoria Amelina, scriitoare ucraineană premiată, care s-a ocupat de cercetarea crimelor de război și a fost rănită săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui restaurant, a încetat din viață, a anunțat grupul pentru libertatea de exprimare PEN. Victoria Amelina, în vârstă de 37 de ani, a fost rănită atunci când o rachetă rusească a distrus marți restaurantul Ria Pizza din orașul Kramatorsk, în estul Ucrainei, ucigând 12 persoane, inclusiv patru copii, și rănind zeci de oameni. Amelina se afla în oraș împreună cu o delegație de jurnaliști și scriitori columbieni, a precizat PEN. Ea a fost spitalizată cu "multiple fracturi craniene", potrivit unui chirurg care a tratat răniții.

Romanul ei, Dom's Dream Kingdom, a fost publicat în 2017 și a fost preselectat pentru premiul Unesco pentru orașele literaturii și pentru premiul Uniunii Europene pentru literatură. Poeziile, proza și eseurile ei au fost traduse în engleză, germană, poloneză și în alte limbi.

Din 2022, ea s-a străduit să documenteze crimele de război comise de Rusia de la debutul invaziei și să militeze pentru tragerea la răspundere, precum și să lucreze cu copiii aflați pe linia frontului sau în apropierea frontului. Activitatea Victoriei Amelina a inclus descoperirea jurnalului lui Volodimir Vakulenko, un scriitor care a fost reținut ilegal și ucis de soldații ruși în orașul Izium la începutul războiului. Jurnalul, care a fost îngropat în grădina sa, a servit ca o documentație în timp real a atrocităților rusești.

Rusia a susținut că atacul de la Kramatorsk a vizat armata ucraineană și mercenari străini. Grupul de campanie împotriva crimelor de război Truth Hounds a vorbit cu martori care au confirmat că nu existau ținte militare la fața locului.

Moscova a deportat 700.000 de copii din Ucraina

Rusia a dus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat duminică seara târziu Grigori Karasin, șeful comitetului internațional din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, relatează Reuters. "În ultimii ani, 700.000 de copii au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele și obuzele din zonele de conflict din Ucraina", a scris Karasin pe canalul său de mesagerie Telegram. Moscova spune că programul său de a aduce copii din Ucraina pe teritoriul rusesc are ca scop protejarea orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict. Cu toate acestea, Ucraina spune că mulți copii au fost deportați ilegal, iar Statele Unite spun că mii de copii au fost luați cu forța din casele lor.

În iulie 2022, Statele Unite au estimat că Rusia a "deportat cu forța" 260.000 de copii, în timp ce Ministerul ucrainean al Integrării Teritoriilor Ocupate afirmă că 19.492 de copii ucraineni sunt considerați în prezent ca fiind deportați ilegal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.