Internațional

Reformare istorica a Organizatiei Natiunilor Unite

Ziarul de Vrancea
22 mar 2005 690 vizualizări
Kofi Annan, secretarul general al ONU, a propus o reforma cuprinzatoare a organizatiei, care sa cuprinda un nou cod de declansare a razboaielor si o definire a terorismului.

Secretarul general ONU, Kofi Annan, propune o reforma cuprinzatoare a organizatiei, cerind tuturor

statelor membre sa ajunga la un consens privind reducerea numarului de conflicte, a atacurilor

teroriste si a saraciei. Intr-un raport calificat de corespondentii de presa drept "extrem de ambitios", Kofi Annan subliniaza importanta ONU in combaterea unor fenomene cum ar fi terorismul sau proliferarea armelor de distrugere in masa. Raportul vine la exact doi ani dupa invadarea Irakului de catre trupele coalitiei coordonate de Statele Unite. Operatiunea nu a avut autorizarea explicita a Consiliului de Securitate si a ridicat numeroase semne de intrebare asupra rolului Natiunilor Unite. De asemenea, raportul sau vine pe fundalul unor critici aspre aduse organizatiei pentru felul in care a gestionat programul petrol contra hrana, in Irak, sau pentru acuzatiile de abuzuri sexuale aduse unor membri ai fortelor de mentinere a pacii. Annan a declarat o politica de toleranta zero fata de exploatarea sexuala si a inclus in planurile sale masuri menite sa faca din Natiunile Unite o organizatie mai eficienta si mai transparenta.

Rolul central pe care il are ONU in lume

Secretarul general al organizatiei afirma ca actualele amenintari care pindesc omenirea sint

interconectate, astfel incit nici un stat nu se poate apara singur. Kofi Annan a propus un cod de declansare a razboaielor, in care sa fie reafirmat rolul central al Consiliului de Securitate ONU. El a propus, de asemenea, o definire universala a terorismului. In raportul de 62 de pagini, se reafirma "rolul central al Consiliului de Securitate al ONU, dreptul sau de a recurge la forta, inclusiv in mod preventiv, pentru mentinerea pacii si securitatii pe plan international, si in cazuri de genocid, epurare etnica si alte crime impotriva umanitatii". In schimb, inainte de autorizarea utilizarii fortei ar trebui sa se stabileasca "daca amenintarea este serioasa, daca aceasta ar putea fi oprita prin alte modalitati decit forta, daca mijloacele folosite sint proportionale cu amenintarea si daca exista o sansa reala de reusita". Annan a solicitat tarilor membre sa declare ca "orice act care ar cauza moartea sau ranirea grava a unor civili sau persoane necombatante in scopul intimidarii unei comunitati umane sau al fortarii unui Guvern sau unei organizatii internationale sa faca sau sa nu faca un lucru, reprezint un act de terorism". Pina in prezent, incercarile de definire a terorismului au esuat, tarile nereusind sa ajunga la un acord cu privire la notiunea precisa de terorist si cea de combatant pentru libertate. De asemenea, el sprijina extinderea Consiliului de Securitate, de la 15 la 24 de membri, dar nu precizeaza daca unii din noii membri ar trebui sa fie membri permanenti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.