Internațional

Parlamentul European va sta cu ochii pe noi

Ziarul de Vrancea
17 mar 2005 690 vizualizări
PE va da un vot pozitiv Tratatului de aderare al Romaniei la 13 aprilie doar daca i se da dreptul de control democratic in urma semnarii tratatului.

Comisia de politica externa a Parlamentului European a dezbatut, ieri, Tratatul de aderare comun al Romaniei si al Bulgariei, iar multi parlamentari printre care si raportorul Pierre Moscovici au indicat ca institutia ar trebui sa monitorizeze progresele Romaniei cot la cot cu Comisia Europeana. Astfel, s-a desprins concluzia ca Parlamentul European (PE) va vota pozitiv in data de 13 aprilie privind Tratatul de aderare doar daca i se va da acest drept de control democratic in urma semnarii tratatului. Pentru moment, Comisia Europeana este cea care observa indeaproape fiecare progres facut de Bucuresti, ea este cea careia ii va apartine sa recomande intirzierea aderarii europene cu un an in caz de probleme. Parlamentul European se crede indreptatit sa ceara un rol similar si sa fie implicat in acest proces de monitorizare. De aceea parlamentarii europeni asteapta o declaratie publica a Comisiei si a statelor membre care sa le garanteze acest drept. Raportorul pentru Romania Pierre Moscovici si deputatul ecologist Joost Lagendijk au aratat ca aceasta declaratie ar trebui facuta pina in data de 13 aprilie "pentru ca votul parlamentar sa fie cu siguranta unul pozitiv". Altfel, avind in vedere "retincentele deputatilor europeni privind capacitatea noului guvern de a implementa multe reforme intr-un timp atit de scurt", votul ar putea deveni riscant, a afirmat deputatul ecologist. "Sa spui NU tratatului de aderare ar fi un semnal negativ, dar ar fi, de asemenea, negativ ca Parlamentul sa renunte la puterea sa de control democratic", a mai spus Lagendijk. Controlul democratic se refera mai ales la progresele ce se mai asteapta din partea Romaniei, dar se poate imagina si o monitorizare similara a Bulgariei. Cele doua tari ar trebui sa semneze impreuna Tratatul de Aderare in data de 25 aprilie pentru a deveni tot impreuna membre ale Uniunii la 1 ianuarie 2007.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.