Tineret în (Re)Acțiune

Ia-mă, nene, în vacanţă! Cum a văzut un tanăr focşănean Europa cu bani puţini şi distracţie maximă

Ziarul de Vrancea
31 aug 2014 3920 vizualizări
Nu trebuie să vă faceţi griji dacă nu aveţi un buget suficient pentru a pleca în vacanţa visată!.Combinaţia dintre „Ia-mă, nene!” şi site-ul couchsurfing.org se dovedeşte a fi de real ajutor pentru tinerii dornici de aventură

Dan R. şi-a dorit totdeauna să viziteze Balcanii și nu numai, însă banii nu au fost niciodată de ajuns, preţurile biletelor de avion erau mereu prea ridicate, iar timpul alocat unei excursii „ca la carte” - destul de scurt. În luna martie a anului 2013, într-un Bucureşti cenuşiu, după o sesiune încărcată cu examene dificile, Dan a decis să plece la Praga. Cu rucsacul în spate şi cu mai puţin de 100 de euro în portofel, a pornit spre Piteşti, alături de un bătran (ne)evlavios, care înjura ca la uşa cortului. În Timişoara, la un McDonald’s, paznicul i-a sărit în ajutor şi i-a făcut cunoştinţă cu un prieten, în locuinţa căruia Dan a putut să doarmă. În capitala Ungariei, a petrecut trei nopţi la un student cunoscut prin intermediul couchsurfing.org, site-ul unde îţi poţi pune canapeaua la dispoziţia turiştilor. Cu multă carismă şi doar douăzeci de euro, şi-a achiziţionat un bilet de tren dus-întors (preţ normal 50 de euro) pentru Praga, unde s-a împrietenit cu o gaşcă de „internaţionali”, alături de care a participat la programul „PubCrawl”, o plimbare nocturnă, plină de distracţie. Spune că, din toată această experienţă, a rămas cu hrişca, descoperirea culinară ce i-a schimbat întregul pacheţel de vacanţă.

Aventură în Zastava

A doua ieşire a fost „comisă” anul acesta. Cu o sticlă de vin de Vrancea, Dan şi-a cumpărat locul într-o maşină cu destinaţia Budapesta. De acolo a plecat spre Zagreb, unde a stat trei nopţi, şi apoi spre Slovenia, unde s-a oprit în capitală pentru patru nopţi. Au urmat Trieste, în Italia, şi Belgradul, de unde a plecat spre România cu un sarb pe nume Yugo, într-o Zastava - ”maşină de carton”, cum îi spune Dan. În martie, s-a limitat doar la Veliko Tarnovo, în Bulgaria vecină. Pentru un weekend acolo, a scos din buzunar doar 50 de leva (110 lei), iar culmea norocului – şi fericirea buzunarului! – a fost că „nenea” care l-a adus înapoi în Bucureşti fusese coleg de liceu cu tatăl său! Ei, nu-i aşa că lumea-i mică rău? Cu drag de Bulgaria, la câteva zile distanţă s-a întors în Sofia, după care a luat direcţia Skopje. „În Macedonia e de ajuns să spui că eşti român, pentru că toţi au auzit de Ceauşescu”, povesteşte Dan. „Pană la graniţa cu Serbia am luat... taxiul! M-a costat doar 8 euro, iar la graniţa cu Bulgaria nu m-a luat nimeni în maşină, aşa că am vorbit cu vameşii, care m-au lăsat să dorm pe o masă de bagaje”, spune el cu zambetul pe buze. Luna mai a venit cu o excursie în Polonia, la Cracovia. Ca să ajungă acolo, a trecut prin Oradea. După Budapesta, în Slovacia, o furtună l-a udat până la piele şi i-a distrus şi pancarta pe care scria răspicat „Kosice” (Caşovia). Cu toate acestea, a ajuns acolo cu ajutorul a doi avocaţi amuzanţi, care l-au luat în maşină şi au pornit împreună spre Cracovia, unde a stat o noapte.

Mai Berlin decât o Dacie

În iunie s-a desfăşurat cel mai mare „proiect” al său. Cu 150 de euro, a plecat la drum cu gândul să vadă Berlinul. La Cluj, s-a împrietenit cu un neamţ hoinar ca şi el şi au plecat împreună spre Ungaria, cu maşina unui roman stabilit în Franţa. Pe drum, a trecut, evident, prin Budapesta, apoi a văzut Bratislava şi Brno. Acolo, în Cehia, a dormit o noapte în pădure, cu o gaşcă de plimbăreţi la fel ca el. În Katowice, s-a întâlnit cu o prietenă din Zagreb, iar la Berlin a petrecut trei zile în compania a trei noi prieteni, de data aceasta britanici. „Cand m-am întors la Praga, îmi era foame, dar nu prea mai aveam bani. M-am dus într-un restaurant şi, înainte să comand, mi-am făcut un calcul, dar cand a venit nota, nu s-a potrivit socoteala. M-am ridicat de pe scaun, am mers tiptil pană la ieşire, iar după un colţ am luat-o la sănătoasa! Nu încercaţi aşa ceva!”, mărturiseşte el. La întoarcere, în Ungaria, un preot l-a "preaschimbat" în pelerin catolic, pentru a beneficia de „cazare” gratuită la mănăstiri. Un noroc dumnezeiesc, având în vedere că Dan se declară... ateu!
Sfaturile lui Dan
Deşi povestea este una cu happy-end, Dan ne recomandă să nu plecăm niciodată la drum fără măsuri de protecţie, cum ar fi un spray paralizant. Este indicat ca fetele să călătorească în grup şi să evite persoanele cu un comportament dubios, iar asigurarea medicală nu trebuie să lipsească din buzunar. Cumpărăturile la supermarket şi vizitarea oraşelor cu ghizi voluntari sunt alte poveţe valoroase de la plimbăreţul nostru. De asemenea, util este şi un jurnal sau un blog în care să vă notaţi toate experienţele. Dan are deja trei „volume”. Deoarece părinţii lui nu ştiu chiar totul despre isprăvile sale, nu-i putem dezvălui numele, însă pentru orice întrebări şi sfaturi, nu ezitaţi să vă adresaţi redacţiei, care vă va pune în legătură cu acest guru al metodei „Ia-mă, nene”.
Boemul nostru este dovada de sine stătătoare că banii nu mai sunt o scuză pentru a nu vedea lumea. Cei descurcăreţi, sociabili şi pregătiţi de aventură, dar înarmaţi cu atenţie şi precauţie, îşi pot organiza excursii în fel şi chip. O dorinţă mare poate fi îndeplinită dacă te legi de toate parghiile pe care le ai la dispoziţie! (Laura CANĂ)

Cine este Dan?

Focşănean get-beget, student la Drept în Bucureşti. Fire boemă şi visătoare, dar în acelaşi timp pragmatică, îl vezi des plimbându-se de unul singur, pe oriunde. La întrebarea „Ce-ai făcut cu examenele?”, răspunde degajat că fie a obţinut acordul profesorilor pentru a le da înainte de termen, fie pur şi simplu şi-a lăsat „bobiţe” de cules în toamnă. Explicaţia: „Viaţa trebuie trăită şi altfel, nu numai cu capul în cărţi”, spune el.

Mic dicţionar de termeni „ia-mănenişti”

couchsurfing.org - Un sistem care îţi permite să cunoşti oameni din toată lumea, să te duci să stai la ei în casă sau să primeşti oameni la tine. Dan a găzduit deja cinci străini în camera sa de cămin şi, la rândul său, a dormit pe canapelele multora în excursiile sale.
Prague Pubcrawl – tradus mot-à-mot, înseamnă ”Târaş prin baruri la Praga”. Cu o taxă de 20 de euro, caţiva ghizi nocturni vă oferă băutură gratis preţ de o oră, după care vă plimbă prin cele mai cunoscute pub-uri din oraş, unde aveţi şi o băutură din partea casei. Nu trebuie să vă faceţi griji dimineaţă dacă aţi uitat ce s-a întâmplat! În bănuţii daţi, intră şi un tricou-amintire care să vă revigoreze memoria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.