Social

Doi părinţi harnici şi patru copii deştepţi, viaţă de chin în mijlocul iernii

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 4148 vizualizări
Vă spunem astăzi povestea unei familii bogate dar de fapt foarte săracă u Marinela şi Valentin au patru copii frumoşi, deştepţi şi bine îngrijiţi şi educaţi, însă nu prea au ce să le pună pe masă şi nici cu ce să-i îmbrace u din păcate nu au unde se angaja, nu au rude care să-i ajute, aşa că viitorul lor nu sună prea bine u "nu sunt locuri de muncă în bazinul hidrografic al Nărujei", spune neputincios şi primarul comunei

O familie din satul Româneşti, comuna Nistoreşti, se chinuie din greu să-şi poată creşte copii, patru la număr: Nadia, Andreea, Maria şi Valentin. Nu este uşor, sunt săraci lipiţi pământului şi, cu cât se zbat mai mult, parcă le este şi mai greu s-o scoată la capăt. Reuşesc cu greu - şi-i mulţumesc bunului Dumnezeu pentru această minune - să supravieţuiască de pe o zi pe alta din alocaţiile copiilor şi din ce câştigă tatăl muncind cu ziua prin sat. Viaţa lor e una de chin. Părinţii, care nu au prea mult de oferit, decât dragostea de mamă şi de tată, se tem la gândul că soarta copiilor ar putea fi una asemănătoare cu a lor.

Ziua celor 5 pâini

Marinela şi Valentin Pascu sunt săraci, dar nu cer de pomană. Dacă au ceva mânca e bine, dacă mâncarea ajunge doar pentru copii, părinţii se culcă nemâncaţi. Nu se plâng, dar vecinii ştiu cât de greu o duc şi-l mai cheamă pe tată la muncă, cu ziua prin sat. Spre seară primeşte 50 de lei din care cumpără pâine, cartofi, un tacâm, o pungă de orez. Zilnic aduce acasă 5 pâini deşi, ca să se sature toţi, ar avea nevoie de 10 pâini. La munte iarna e grea şi lemnele sunt scumpe, în jur de 150 lei metrul, plus transportul. Frigul năprasnic de la sfârşitul lui ianuarie, i-a prins doar cu câteva surcele. Din grădina lor au tăiat tot ce se putea, acum sunt la mila vecinilor care le-au  mai dat nişte crengi, să se încălzească. „Stăm îmbrăcaţi mai mult decât afară, dar ne-am obişnuit. Pentru copii este mai greu căci în casă sunt cel mult 14-15 grade celsius. Noaptea, eu şi soţia dormim cu rândul, să nu se stingă focul”, ne povesteşte Valentin Pascu, tatăl copiilor. Banii care le intră în casă se duc pe alimente, scutece şi rechizite pentru copii. Încălţările celor trei fete, care merg la scoală, sunt primite pomană, tot de la vecini.

Părinţii şi-ar dori o viaţă mai bună pentru copii lor

Încăltămintea o primesc de la vecini

Fetele învaţă foarte bine, în ciuda condiţiilor în care trăiesc

„Nu-mi ajung banii, de aceea sunt obligată să cumpăr pe datorie. Am cerut împrumut la poştaş şi la o vecină cu care mă înţeleg bine. Copiii povestesc ce văd la colegii lor, ce au acei copiii de la părinţii lor şi noi nu le putem oferi alor noştri... Am vrea din toată inima, dar nu avem cu ce!”, ne spune Marinela, mama copiilor. Plângând tot timpul, cu lacrimi amare, tânăra de doar 30 de ani ne spune ca ea, personal, nu mai are nici o dorinţă, nici o speranţă, dar se roagă bunului Dumnezeu să facă o minune pentru copiii ei, să înveţe bine, să-şi facă un rost în viaţă, să nu pătimească aşa cum pătimeşte ea. Fata cea mare, Nadia, este elevă în clasa a VI-a acum. Anul trecut a fost premiantă. Cu siguranţă va fi şi anul acesta. „Şi eu am fost o elevă bună, aş fi putut ajunge ceva în viaţă, dar mama a murit şi am fost nevoită să renunţ la liceu. Acasă am dus-o din ce în ce mai greu”, povesteşte Marinela.

Duc apă la bătrânii neputincioşi


Valentin Pascu, tatăl copiilor, este un om hotărât, dar nu-i de ajuns... Deşi îşi doreşte să aibă un loc de muncă stabil, în sat nu este posibil. În zilele când au ce pune pe masă şi se satură toţi, e sărbătoare: tocăniţă de cartofi,  orez cu legume şi gata, s-au dus banii...„Nu lucrez acum nicăieri... Vara te ia careva o zi la muncă, la prăşit, cosit, strâns fânul. Dacă plouă o săptămână, stai în casă, n-ai ce face. Cu 50 lei pe zi nu poţi decât să asiguri pâinea copiilor. Când nu am de lucru, soţia cară apă la o vecină pe care o mai ajută. Aceasta îi dă câte 5 lei să cumpere ceva la copii. Uneori ne e ruşine să luăm banii”, mărturiseşte ruşinat, deşi nu ar avea de ce, Valentin Pascu.

Cei patru copiii sunt mândria pentru familiei

"Singura bogăţie a acestei familii sunt copiii bine îngrijiţi şi educaţi de părinţii lor", spune Ion Gogoriţă, primarul comunei Nistoreşti

Copiii sunt bogăţia celor doi. Mezinul familiei, Valentin, are 1 an şi 4 luni, Maria, de 4 ani, merge la grădiniţă şi este isteaţă foc. Despre ea, educatoarea spune că va fi o elevă foarte bună. Andreea, de 9 ani, este elevă în clasa a III-a, cam timidă, retrasă, foarte liniştită şi studioasă. Nadia, care a împlinit 12 ani, este în clasa a VI-a, la Şcoala Gimnazială din comuna Nistoreşti. Profesorii au numai cuvinte de laudă, apreciindu-i atenţia, participarea la ore, răspunsurile prompte, întotdeauna corecte. „Nadia este o fată foarte bună, ordonată, atentă, cu rezultate bune, dar vrem mai mult de la ea pentru că poate”, spune profesoara Mirela Oţălaş, diriginta fetei. Şi vecinii au cuvinte de apreciere la adresa părinţilor. Chiar dacă sunt săraci, când ies fetele pe poartă, arată ca scoase din cutie. „E o familie liniştită, harnică, dar fără noroc. La noi în comună nu prea ai unde să te angajezi. Nici cu ziua nu prea găseşti, din cauza că satul este sărac”, ne spune Ştefan Murgu.


O mână de ajutor

 

„Până acum, familia nu a avut ajutor social, fiind obligată sa se întreţină, cu greu, din cei 800 lei alocaţia copiilor. După noile reglementări, vor primi sprijin financiar de la primărie. Banii sunt buni, dar nu vor putea rezolva situaţia. Din păcate nu au unde se angaja, nu sunt locuri de muncă în bazinul hidrografic al Nărujei. Singura bogăţie a acestei familii sunt copiii bine îngrijiţi şi educaţi de părinţii lor”, spune şi Ion Gogoriţă, primarul comunei Nistoreşti. Aceşti oameni o duc atât de greu încât nici nu ştiu să spună ce anume le-ar trebui, căci au multe nevoi: alimente, lemne, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii, rechizite şcolare. Pentru viitor însă, au nevoie de o schimbare, de o mână de ajutor întinsă acum, căci au ajuns să creadă că nu vor mai scăpa niciodată de necazuri şi nici nu vor reuşi să treacă peste această iarnă. Dacă doriţi  să-i ajutaţi, îi puteţi contacta la: tel 0728/618.837 - MARILENA PLOSCARU, sat Româneşti, com Nistoreşti. (Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
alina, acum 2991 zile, 5 ore, 55 minute, 18 secunde
De unde stiti ca ar fi vorba de tigari? Puteti proba ce scrieti aici, sau doriti doar sa va aflati in treaba? Îi cunoasteti atit de bine incit ati reusit sa le faceti inventarul? Ce va deranjeaza? citeste integral
cititor, acum 2992 zile, 11 ore, 57 minute, 26 secunde
Da de tigari???de tigari nu vad nimic scris pe aici...cum care tigari? Alea de le fumeaza parintii...eheee ce de-a paini se pot lua de banii aia...dar cred ca au uitat sa le precizeze.
bara dorinel, acum 2996 zile, 21 ore, 59 minute, 1 secunda
si eu am 4 copii din care 2 la liceu in focsani si eu muncesc cu ziua la fel ca el nu am servici , si primesc aceiasi bani ca si el pentru ca nici la Gura Calitei nu prea sunt locuri de munca dar ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.