Opinii

Focșani, un oraș inaccesibil persoanelor cu dizabilități

Iuliana Negoiţă Prunilă
3 aug 2018 4428 vizualizări
Foto:adevărul.ro
Foto:adevărul.ro

Focșani, un oraș inaccesibil

E vară… și deși avem o vară mai neobișnuită, cu prea multe ploi, îți propui ca măcar acum, înainte să se răcească, să te bucuri de ieșirile în aer liber sau la vreo cofetărie, cafenea sau pizzerie, singur, cu familia sau cu prietenii.

În general, nu e prea greu să-ți convoci prietenii la o întâlnire.  Dai câteva telefoane sau scrii un mesaj pe rețelele sociale și gata. Stabilțti ziua, ora, locul și puteți petrece câteva clipe frumoase împreună.Însă dacă tu sau/și prietenii tăi aveți o dizabilitate, lucrurile se complică.

Stabiliți de comun acord ziua și ora la care să vă vedeți dar când e vorba să alegeți locul întâlnirii, vă dați seama că nu prea aveți unde.

Majoritatea localurilor publice din Focșani au la intrare trepte iar cei ce le dețin probabil nu s-au gândit niciodată ca vreo persoană cu o dizabilitate locomotorie gravă ar vrea să le treacă pragul și astfel au considerat că obligativitatea construirii unei rampe de acces este facultativă.

Cofetarii, cafenele, restaurante, cluburi etc din centrul Focșaniului sau periferice sunt inaccesibile persoanelor în fotoliu rulant. Dacă prin vreun miracol nu au trepte la intrare, sigur nu au spațiul necesar unei persoane în scaun rulant pentru a se deplasa cu ușurință în interior.

Bineințeles că mai există Mall-ul dar, din păcate, dacă nu ai un mijloc de transport cu care să te poți deplasa până acolo, cu mijloacele de transport în comun nu ai prea multe șanse iar cu taxiul nu își permite oricine.

Așa că tot ce-ți rămâne de făcut e să stai în casă, simțind că nu ești dorit în Focșani, un oraș inaccesibil ție.

Articol preluat de pe blogul:iuliananegoita.dizabil.eu

Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea

Iuliana Negoiţă Prunilă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confrontă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu. 

Citițiși:O zi obișnuită din viața unei persoane cu poliatrită reumatoid;

Vrancea reală în ZdV:Astăzi - Toate vechi.Până și gropile din asfalt!;

Un spital din Vrancea anului 2018;

Persoanele cu dizabilități din Vrancea își doresc să participe la spectacolele Teatrului Municipal Maior Gh. Pastia


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.