Opinii

O zi obișnuită din viața unei persoane cu poliatrită reumatoidă

Iuliana Negoiţă Prunilă
19 iul 2018 4315 vizualizări

Te trezești, te uiți la ceas și parcă nu te înduri să cobori din pat. Îți spui că mai poți sta 30 de minute și tot încerci să amâni acel moment în care articulațiile tale trebuie să se pună în mișscare.

Dar iata ca au trecut si cele 30 de minute, iti iei inima in dinti, papucii in picioarea, iti faci avant si incerci sa te pornesti spre baie, numai ca articulatiile tale nu sunt deloc incantate de decizia pe care ai luat-o si parca si-au propus sa te dezmembreze in mii de fragmente.

Te simti de parca ai fi o masinarie uzata, al carei mecanic a uitat s-o mai unga cu vaselina de prea mult timp.

Dar tu cu incapatanarea-ti obisnuita incerci sa ignori nemultumirea propriilor articulatii si incepi sa te prelingi spre baie. Te speli, te imbraci si obosit de parca ai fi escaladat Everestul te indrepti incet spre bucatarie. Ce bine ca micul dejun a fost deja pregatit de cei dragi caci altfel ar fi trebuit sa te pregatesti de inca o ,,escaladare”!

Apoi fericit ca ai terminat cu bine primele activitati ale zile, te indrepti spre pat ca sa te odihnesti putin, bucurandu-te totodata ca membrii familiei tale nu au facut planuri care sa te includa si pe tine in acea zi.

Si daca totusi trebuie sa lucrezi dimineata, sa mergi in oras sa faci aprovizionarea sau sa rezolvi alte probleme deja nu te mai simti atat de fericit. Te desparti cu inima zdobita de scumpul tau prieten patul si pornesti acolo unde e nevoie de tine ca si cum ai porni o cruciada.

Si cum timpul nu prea sta sa te astepte pe tine, iti dai seama ca a si venit vremea pranzului. Daca cei dragi au avut grija sau timp sa-l pregateasca si pe acesta, iti dai seama cat de norocos esti, daca nu, incropesti ceva si mananci grabit, fara prea multe mofturi pentru ca iubitul tau patul sau fotoliu, dupa caz, te asteapta de parca n-ar putea trai fara tine. Daca programul iti permite sa zabovesti in el un ceas sau doua, te simti binecuvantat.

Si ziua continua in acelasi registru, presarata cu diverse activitati, oboseala, dureri, plimbari si clipe petrecute cu cei dragi. Cand vine seara si te asezi in pat pentru a dormi te simti usurat ca ai reusit sa faci fata si provocarilor acelei zile.

Asta daca nu cumva e ziua ta de Methorexat… Daca ai ghinionul sa fie, trebuie sa te pregatesti pentru 24-30 de ore in care nimic nu este pe placul tau. Ziua devine o cursa continua dupa lamai, alimente condimentate, lichide acidulate, orice ar putea sa-ti taie greata. Asa ca o zi pe saptamana se poate spune ca esti o persoana cu fite!

De ce e ziua unei persoane cu poliatrita diferita de a celorlalte persoane?

Orice activitate, banala pentru ceilalti, pentru o persoana diagnosticata cu poliatrita reumatoida presupune un efort. Mai ales daca suntem in pusee sau avem o forma avansata de poliatrita. Cum ai putea sa faci ceva cand articulatiile tale parca se incapataneaza sa nu te asculte?!

Desi uram sa ne plangem si luam totul ca pe o provocare, pentru noi incaltatul unei sosete, ridicarea unui obiect scapat pe jos, asezarea sau ridicarea de pe un scaun necesita un efort mult mai mare decat unei persoane obisnuite. Uneori acestea chiar devin activitati imposibil de realizat.

Si da, avem zile in care suntem greu de inteles, irascibili si frustrati din cauza neputintei si desi spunem ca suntem bine, pe ascuns plangem pentru fiecare articulatie deformata  dar stim sa traim cu intensitate maxima fiecare zi fara dureri, asa cum o persoana sanatoasa nu ar putea intelege!

Dar pana la urma tot ce conteaza e ca reusim sa ne bucuram de tot ce ne ofera frumos viata desi avem o relatie speciala cu patul si desi oriunde ne-am duce cautam cu privirea un scaun pe care sa ne putem aseza. In plus, reusim sa empatizam cu toti cei din jur pentru ca noi pe drumul vietii am intalnit Suferinta.

Text preluat de pe site-ul:iuliananegoita.dizabil.eu

Recomandari pe aceeasi tema

Viata cu poliatrita reumatoida…

Grupul Pacientilor cu Poliatrita Reumatoida a implinit doi ani

Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea

Iuliana Negoiţă Prunilă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confrontă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.