Politică

Cum vrea să facă municipalitatea bani din taxarea parcărilor publice

Alexandra TĂTARU
12 mar 2017 2237 vizualizări
Noul Regulament propune câteva modalități de taxare a staționărilor în parcările publice

Noul Regulament de organizare şi funcţionare a serviciului public de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor publice şi private, care a fost afişat pe site-ul Primăriei Focşani şi care urmează să intre în dezbaterea aleşilor locali îşi propune să pună puţină ordine şi în privinţa sistemului de plată pentru parcările publice. Asta în condiţiile în care taxatorii plătiţi pentru a tăia bilete pe locurile de parcare publice din municipiu au raportat încasări foarte mici în ultimii ani (ştim cu toţii de ce). Parcările publice sunt cele mai solicitate din oraş şi ar fi loc de încasat bani frumoşi dacă acestea ar fi gestionate cu eficienţă maximă, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate din lume.

 Pentru staţionarea în parcările cu plată din Focşani se percep mai multe tarife

Astfel, prin noul Regulament taxa de utilizare a parcărilor se poate plăti în sistem autotaxare, prin utilizarea parcometrelor amplasate în apropierea locurilor de parcare, dar şi prin SMS. Pentru staţionarea în parcările cu plată din Focşani se percep mai multe tarife.  Astfel, pentru autovehiculele mai mici de 3,5 tone şi în lungime de până la 5 metri tariful de parcare este de 1,50 lei/oră prin autotaxare şi 1,80 de lei/oră prin SMS. Dacă staţionează o zi în parcare, autoturismul respectiv plăteşte 12 lei la autotaxare şi 15 lei prin SMS. Autocarele şi maşinile de trafic greu plătesc 5 lei/oră şi 50 de lei/zi, atât la autotaxare, cât şi prin SMS. Plata parcării pentru vehiculele de trafic greu se face la intrarea în parcare pentru 12 ore sau 24 de ore, urmând ca la ieşire să se achite diferenţa în funcţie de durata staţionării în parcare. Astfel, se vor achita taxe reprezentând durate de staţionare de câte 12 ore şi respectiv 24 de ore, iar în cazul depăşirii cu peste o oră a duratelor de staţionare de 12 sau de 24 de ore se va achita suplimentar taxa stabilită pentru 12 ore, se arată în Regulament. Edilii au în vedere şi amenajarea de parcări publice cu plată pentru traficul greu  în zonele limitrofe arterelor centrale din municipiu.

 Cum se face plata prin SMS

Focşănenii vor putea să plătească staţionarea în parcările cu plată şi prin intermediul telefonului mobil, prin transmiterea unui mesaj SMS către un număr scurt în reţelele de telefonie mobilă. Utilizatorul trimite un SMS care va conţine numărul de înmatriculare al autovehiculului (ex. VN01XXX) şi eventual corespondentul timpului, iar acesta va primi pe telefon un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării. Înainte de expirarea timpului de parcare, utilizatorul va primi o notifiare prin care este anunţat că valabilitatea se apropie de sfârşit şi îi dă posibilitatea de a prelungi şederea. Acest serviciu implică instalarea pe serverul beneficiarului a unei aplicaţii software care înregistrează solicitările, gestionează baza de date, generează rapoarte în timp real şi monitorizează întregul sistem. Se va putea vizualiza în această aplicaţie, în orice moment, situaţia plăţii tarifului prin SMS şi a deconturilor lunare. La sfârşitul fiecărei luni se va încasa de la furnizorul serviciului contravaloarea tuturor încasărilor realizate prin SMS, se mai arată în Regulament.

Pentru ca acest sistem să funcţioneze, va fi necesar încheierea de contracte cu operatorii de telefonie mobilă pentru abonamente lunare aferente numerelor scurte disponibile la cerere, precum şi servicii de internet pe mobil pentru dispozitivele de control, PDA-uri sau Smartphone. (A. TĂTARU)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Penelopa, acum 2600 zile, 20 ore, 39 minute, 35 secunde
Metoda cu SMS se bazeaza pe constiinta cetateanului, asa ca nu va functiona.Verificarile in teren cu PDA-uri si alte gadgeturi necesita bani, multi bani si nu elimina evaziunea la intelegere cu citeste integral
Penelopa, acum 2600 zile, 22 ore, 51 minute, 54 secunde
Daca ar taxa municipalitatea si dezacordurile gramaticale, ati fi unul dintre contribuabilii permanenti la binele comunitatii :) Si vine si bacul: "(...) va fi necesar încheierea de contracte cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.