Evenimente speciale

Nașterea poetului Ion Baciu a fost celebrată la Tulnici, prin inaugurarea Bibliotecii Comunale și lansări de carte

Alexandra TĂTARU
27 aug 2018 5496 vizualizări

Primăria Comunei Tulnici și Societatea pentru c/arte & dezvoltare rurală ”Ion Baciu” – Tulnici  au organizat, pe 25 august a.c., o serie de manifestări culturale dedicate poetului și profesorului Ion Baciu, o personalitate marcantă a comunității tulnicene și nu numai, un aprig luptător pentru dreptate și libertate. Totodată, cu acest prilej s-a inaugurat și Biblioteca Comunală Tulnici, căreia i s-a atribuit numele poetului și unde au avut loc și două lansări de carte.

Membri ai administrației locale Tulnici, familia poetului, prietenii și alți membri ai comunității locale, mulți dintre cei care l-au cunoscut pe ”Bădița”, alias poetul Ion Baciu, au participat la evenimentul organizat de Primăria Comunei Tulnici și Societatea pentru c/arte & dezvoltare rurală ”Ion Baciu” – Tulnici  , fondată de o altă personalitate a comunei, prof. univ.dr. Vasile Ionescu.

După o slujbă de pomenire la mormântul lui Ion Baciu, decedat prematur în iulie 1989, oficiată de preoții Gabriel Păun și Dodică Fusaru, s-a inaugurat Biblioteca Comunală Tulnici, amenajată prin grija primarului Aurel Boțu. ”Comuna nu avea bilbiotecă. Am găsit un munte de cărți prăfuite uitat într-un spațiu impropriu, fără ca nimeni să se îngrijească de el. Am spus că trebuie neapărat să fac ceva și am făcut. Acum, peste 400 de volume sunt așezate pe rafturi, așteptându-și cititorii”, a mărturisit primarul Aurel Boțu.

Biblioteca a fost sfințită și i s-a dat numele ”Ion Baciu”, în memoria celui care a fost un dascăl remarcabil pentru numeroase generații de elevi tulniceni, inclusiv pentru actualul primar. Prietenii și membrii familiei au vorbit despre omul, poetul și scriitorul Ion Baciu. Au depănat amintiri și și-au exprimat regretele că nu mai este prezent, fizic, ci doar spiritual, poetul fiind păstrat în memoria tuturor ”ca un simbol al zonei”, așa cum a precizat și preotul Dodică Fusaru. De altfel, manuscrisul lui Ion Baciu, atât de bine ascuns de teama confiscării de către comuniști, a fost găsit după zeci de ani de căutări. Prin poeziile sale acesta își exprima revolta față de regimul totalitar fără a se lăsa supus compromisului. Profesorul Vasile Ionescu a promis că cele 200 de poezii din manuscris vor fi publicate, iar anul viitor va fi lansat la prima ediție a Festivalului cultural ”Ion Baciu”. ”Ion Baciu nu a fost doar un simplu poet. Este o legătură mistică între ceea ce scrie Ion Baciu și ceea ce înseamnă revolta metafizică. A avut un destin diferit și o conștiință a tragicului”, a precizat și profesorul Vasile Ionescu. Au mai vorbit primarul Aurel Boțu, Sena Vartolomei (Țibrea), Dinu Bușilă, Ștefan Neagu, Elena Bușilă și prof. Culiță Ușurelu, care a făcut și o donație de carte bibliotecii.

Tulnici – Centrul Vrancei Istorice

După un deceniu de la tipărirea sa, în 2008, la Editura Terra, a fost lansat volumul monografic al Comunei Tulnici. Autorul, profesorul Ștefan (Dodică) Neagu a povestit participanților, prezenți la inaugurarea Bibliotecii ”Ion Baciu”, cine l-a motivat să scrie despre plaiurile natale, cât de mult este legat de oamenii locului și cine l-a sprijinit în demersul său.

Astfel că, a fost un bun prilej de lansare a acestui volum, eveniment amânat 10 ani din diverse motive. Prefața volumului este semnată de Acad. dr. Valeriu D. Cotea, iar studiul fizico-geografic de prof.dr. Alexandra Tătaru.  ”Este un volum care cuprinde toate aspectele acestui spațiu, respectiv fizico-geografice, istorice, economice, sociale și culturale, relații interumane, genealogii etc.”, a mai precizat profesorul Neagu. Cartea a fost distribuită gratuit participanților la lansare și se poate găsi și studia la Biblioteca ”Ion Baciu” Tulnici.

Vasile Tudorache și-a lansat primul volum de poezii

”Vămile pâinii” se numește primul volum de autor al vrânceanului Vasile Tudorache pe care l-a lansat la Tulnici, pentru că la Păulești nu a găsit această deschidere pentru cultură. Vasile Tudorache s-a întors definitiv acasă. ”Am obosit mergând spre nicăieri/ Mă zbat întruna tot mai mult să fac/ Sunt tot mai singur, mai bătrân ca ieri/ Am încălcat poruncile și de tristețe tac”, scrie autorul în una din poeziile sale.

Plecat în urmă cu peste 20 de ani în Italia, pentru a-și găsi un rost, vrânceanul, născut în satul Coza, nu și-a uitat rădăcinile, copilăria, părinții și bunicii și a urmărit îndeaproape evoluția sau involuția societății românești. La fel ca mulți alții, care își exprimă trăirile în versuri, nici Vasile Tudorache nu a mai tăcut. A început să frecventeze Cenaclul de la Roma și și-a dat frâu liber sentimentelor. A scris mai multe poezii pe care le-a publicat pe internet, apoi în diverse antologii, câte un exemplar din acestea donându-le și la Biblioteca ”Ion Baciu”. Apoi a urmat volumul ”Vămile Pâinii”, o colecție de peste 100 de poezii, publicat în 2016 la Editura Minela. ”Cântul vămilor și al pâinii totodată. O pledoarie în rime pentru întoarcerea la matcă a acelora care au luat drumul pribegiei, emigranții români. Debutul în volum, pentru autor, vine ca o împlinire personală și ca o dovadă clară sieși că și-a păstrat identitatea...”, scrie poetul Valeriu DG Barbu, în prefața volumului.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.