Politică

Rețeaua cumetrilor (episodul 2)

Ionel Slavone
28 iul 2016 6506 vizualizări
Continuăm prezentarea Rețelei cumetrilor,structura de putere formată din așa ziși-lupi tineri care de peste un deceniu acaparează, întreg județul.Acționând aparent sub autoritatea și cu încuviințarea baronului, cumetrii se folosesc de numele său pentru a-și ascunde propriile interese ori pentru a face să li se deschidă uși inaccesibile. Așa au ajuns să controleze investiții din fonduri bugetare sau europene și să impună anumite candidaturi pentru diverse funcții publice. Rețeaua a început să se dezvolte când Oprișan, speriat de perspectiva pușcăriei, a început să-și delege prerogativele, neoficial, spre secretarul județului, Raluca Dan.Ea și-a sporit în mod constant influența în județ ajungând să ia decizii, în locul baronului, în probleme dintre cele mai importante.

  

Cristi Misăilă a ajuns la CJ după ce a picat, în 2011, concursul pentru un post de comisar la Garda Financiară. A fost recuperat de Raluca Dan care l-a plantat în apropierea lui Oprișan pe un post de consilier. În perioada USL, a fost numit subprefect, ghimpe în coasta prefecților PNL, Octavian Vieru și Cătălin Popescu.

Misăilă a fost soluția de avarie, la îndemâna lui Oprișan, pentru  Primăria Focșani, după ce mai mulți PSD-iști, între care și Decebal Bacinschi, au refuzat candidatura. Executant fidel șilipsit de inițiativă, a fost propulsat ca să pună în practică ceea ce i se va dicta de la Consiliul Județean.

 

Foto:Cristi Misăilă primarul  Focșaniului

 

 

Ca primar, Misăilă a anunțat că intenționează să continue politica lui Decebal Bacinschi. Așa cum au constatat focșănenii pe pielea lor, fosta administrație s-a caracterizat prin lipsa unei strategii coerente de dezvoltare, un mod haotic de alocare a resurselor și irosirea banului public. În prima ședință de Consiliu Local, noul primar n-a avut obiecții la alocarea celor 670 de mii de lei pentru paranghelia de Zilele Focșaniului deși nu i-a fost prezentat nici un document justificativ.

 

 

Ghiocel crescut sub protecția Ralucăi Dan

Alt membru al structurii de putere controlată de Raluca Dan este Iulian Ghiocel Matache, fostul ministru al Transporturilor, soțul președintei Tribunalului, Daniela Matache. Poziția de judecător a contribuit la întărirea relațiilor de prietenie dintre familia Matache și Raluca Dan, ușurând promovarea soțului, în 2006, ca șef al Direcției Tehnice la CJ. Dat fiind ușurința cu care CJ obține soluții favorabile în procese, am putea specula că prin intermediul lui Iulian Matache, colaboratoarea lui Oprișan și-a întins tentaculele și asupra justiției vrâncene.


Foto:Familia Matache

Cu ajutorul Ralucăi Dan, Matache a urcat, în 2009, în scaunul de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale. A revenit la CJ, după câteva luni, când PSD a ieșit de la guvernare după care, în 2012, s-a întors la MDRAP, tot ca secretar de stat, în Guvernul Ponta. Ulterior s-a transferat la Ministerul Transporturilor unde, după plecarea lui Ioan Rus, a ocupat postul de ministru.

Familia Matache deține o casă de locuit, cu o suprafață de 200 metri pătrați, la Petrești, lângă Focșani și un apartament achziționat în 2014 de la Primărie pentru 10.000 de euro. Cererea de cumpărare le-a fost aprobată de majoritatea PSD din Consiliul Local, controlată, la acea vreme de Cătălin Vrabie, un alt cumătru al Ralucăi Dan. 

 

 

Foto:Raluca Dan într-o acţiune electorală  împreună cu cumătruă său   Cătălin Vrabie

Înlocuit de Dacian Cioloș în fruntea Ministerului Transporturilor, Matache a revenit pentru câteva luni la CJ, ca și consilier superior. De aici a plecat prin transfer, pe 7 martie, cu două zile înainte ca DNA să descindă la Primăria Focșani.

 

Cristina Costin și Adrian Imireanu,  oameni de bază în Primărie

Coincidență sau nu, verificările procurorilor la Primărie au vizat, în principal, activitatea Cristinei Costin, șefa Serviciului de Investiții, considerată unul dintre apropiații fostului ministru.

Cristina Costin a fost implicată în implementarea proiectelor europene și poartă responsabilitatea pentru faptul că acestea nu s-au încheiat la timp. Acuzată de un alt funcționar, Liviu Pogorevici, de trucarea unor licitații și falsificarea unor documente, a fost apărată de fostul viceprimar Gabriel Necula. El a descris-o drept un funcționar competent, de neînlocuit,în ciuda sutelor de mii de euro pierdute debugetul local din cauza modului defectuos în care a coordonat investițiile din bani  europeni.

 

Foto: Cristina Costin

Conform ultimei declarații de avere din 2015, Cristina Costin și soțul său, angajat la o firmă în București, obțin un venit lunar de aproximativ 2.000 de euro. Din aceștia bani, ei reușesc să-și asigure traiul zilnic și să plătească taxele de școlarizare pentru cei doi copii aflați la studii în  Scoția.

Un alt apropiat al lui Iulian Matache,în Primărie,este Adrian Imireanu, șeful compartimentului de proiecte europene. La fel ca și Matache, în 2014, Adrian Imireanu a achiziționat apartamentul de serviciu, de la Primărie, pentru 50.000 de de lei. Aceasta în condițiile în care el și soția sa dețin încă o locuință, cumpărată în 2001.

 

 

 

 

 

Adrian Imireanu-Foto:marketwatch.ro

Adrian Imireanu a fost susținut de Matache să ocupe postul de șef al Unității de Management a Proiectului (UMP) care s-a ocupat de reabilitarea sistemului de termoficare, finanțat prin POS Mediu.

 

 

Global Proiect, patronată de ginerele lui Cel Mare, promovată de Matache

Tot în zona de influență a fostului ministru se află și Global Proiect SRL, firma de proiectare în care este acționar Cătălin Duță,ginerele vicepreședintelui CJ Ionel Cel Mare. Un arhitect al societății a realizat planurile pentru locuința familiei Matache de la Petrești, în perioada în care se afla sub contract și cu CJ.

 

 

Odată intrați în grațiile lui Matache, cei de la Global au obținut mai multe contracte publice, în special de la Primăria Focșani. Între altele, firma a realizat documentația tehnică pentru reabilitarea din fonduri europene a Școlii „Nicolae Iorga“. Pe final de proiect, aici au fost alocați 300.000 de lei pentru lucrări suplimentare ce n-au fost prinse inițial în proiectul tehnic. Nici de această dată n-a răspuns nimeni pentru prejudiciul adus bugetului.

 

 

Arhitecta județului  Daniela Olaru  în conflict de interese cu afacerile soțului

 

Daniela Olaru ocupă funcția de arhitect șef al CJ și are în subordine compartimentele de Disciplină în Amenajarea Teritoriului și Urbanism precum și de Amenajarea Teritoriului, Avize, Autorizații Acorduri și Certificate. Aici sunt aprobate sau respinse toate documentațiile de urbanism pentru investiții care se desfășoară pe teritoriul administrativ al județului.


O intrare la comisia județeană de urbanism, din subordinea Danielei Olaru poate fi de mare folos unui întreprinzător grăbit să-și pună pe picioare investiția și care nu dorește să fie întârziat din cauza birocrației. Iar o astfel de intrare este oferită, investitorilor privați și autorităților publice, de Dimitrie Olaru ale cărui firme, Arhigrafic SRL și Arhiplus SRL, s-au specializat în realizarea documentațiilor de avizare, Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Generale (PUG). 

Chiar dacă nu participă la luarea deciziilor, atunci când sunt supuse spre aprobarea Comisiei documentațiile întocmite de soțul său, arhitecta județului se află într-un conflict de interese evident. 

Așa se face că deși n-are a face direct cu Raluca Dan, arhitecta județului are grijă să n-o calce pe bătături și să-i dea tot concursul când i-l cere. (Va continua)

(Ionel Sclavone)

 

Citiţi şi:Vrancea cotropită bucată cu bucată: Rețeaua cumetrilor crescută în umbra lui Oprișan (episodul 1)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vranceanu, acum 2828 zile, 14 ore, 24 minute, 27 secunde
Nu trebuie omisă legătura de cumetrie a acestei rapace Raluca Dan cu judecătoarea Nicolau Simona, până mai ieri şefa Secţiei de Contencios Administrativ a Tribunalului Vrancea. Prin ea s-au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.