Home | Opinii | TINERET, MANDRIA ŢĂRII

TINERET, MANDRIA ŢĂRII

Publicat de 1692 vizualizari 5 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Marius Crăciun Marius Crăciun

Pentru că a fost un an electoral s-a vorbit foarte mult de poziţionarea tinerilor faţă de politică, partide şi exercitarea dreptului la vot. Au fost blamaţi (pe nedrept zic eu) fie pentru pasivitate, fie pentru opţiunea avută. E normal că o ţară să se bazeze pe aceştia atunci când ne gândim la viitor, la cine va continuă când va veni momentul predării ştafetei, dar mai întâi trebuie să avem grijă de educaţia lor.


FAMILIA, ŞCOALĂ, MODELELE aceştia sunt factorii prevalanti în educarea tinerilor încă din primii ani de viaţă şi, din păcate, de cele mai multe ori toxici.
În lupta lor pentru supravieţuire, părinţii alocă din ce în ce mai puţin timp educării propriilor copii şi se rezumă la strictul necesar: asigurarea hranei, condiţii optime de viaţă în casă şi, în cazurile fericite, activităţi recreaţionale. De cele mai multe ori, familia standard din România are obiceiuri proaste, pornind de la alimentaţie şi terminând cu petrecerea timpului liber. În multe cazuri părinţii se izolează de copii abandonandu-i în faţă televizorului, calculatorului etc mulţumindu-se cu gândul siguranţei oferite de graniţa celor patru pereţi şi uită de cel mai important aspect al educaţiei: TIMPUL OFERIT, acele momente în care împărtăşeşti din propria experienţă de viaţă şi accelerezi procesul acumulării informaţiilor utile, sperând că şcoală va compensa lipsa de timp, pricepere sau interes.
Despre sistemul de învăţământ s-a vorbit şi se va vorbi mult, efectele benefice intarziand să apară din cauza unui factor de importantă covârşitoare: această activitate este predestinată DOAR celor care o adopta că profesie vocaţională şi puţini profesori se încadrează în acest criteriu esenţial. De prea multe ori nemulţumirile faţă de salarii, condiţii de muncă, programa încărcată cu obiecte, materii şi informaţii inutile sunt clamate în faţă eşecului unei activităţi de cea mai mare importantă. Atunci când te respecţi pe ţine însuţi şi-ţi respecţi profesia uiţi de toată frustrarea acumulată şi te dedici întru totul acelor copii care nu au nicio vină. Sunt şi multe poveşti de succes ale unor cadre didactice care ştiu să capteze atenţia şi să facă orele interesante, eficiente...frumoase. Sunt mulţi profesori care împart timpul unei ore de curs între informaţii generale, de viaţă, şi specifice materiei predate. Până la urmă mintea unui copil va asimila doar ce i se potriveşte, ce este necesar cu adevărat şi astfel se va alege cu ceva dintr-un loc unde, să fim cinstiţi, nu vine cu cea mai mare plăcere.
Atunci când aceste două instituţii (familia şi şcoala) eşuează, tinerii vor alege modele greşite ca etaloane ale propriilor aspiraţii şi, în general, îşi vor îndrepta atenţia către cei care adopta varianta uşoară în viaţă şi de multe ori cu un randament maxim al raportului efort-beneficii. În această categorie se încadrează şi politicienii neserioşi, populişti...hoţi. Dacă nu reuşim să inoculăm propriilor copii sisteme de valori sănătoase vor fi mereu partide care vor specula slăbiciunile, le vor încuraja şi perpetuă la nesfârşit. Cristian Tudor Popescu, pe care l-am considerat multă vreme un taliban al presei româneşti din cauza radicalizării discursului, a spus ceva care m-a pus pe gânduri şi tind să-i dau dreptate: votul covărşitor dat unui partid nu a fost expresia convingerilor într-un program de guvernare, ci dorinţa poporului de a i se picura în urechi minciuni dulci, tămăduitoare sufletului chinuit.
În concluzie, LĂSAŢI TINERII ÎN PACE PENTRU CĂ NU ESTE VINĂ LOR! Cei evoluaţi au ştiut, în mare parte, cum şi de ce să voteze. Ceilalţi au acţionat, prin vot sau indiferenţă faţă de vot, în conformitate cu: ceea ce au primit ca informaţii, starea generală a naţiei...EDUCAŢIE

 

 

Marius Crăciun-contul de facebook

 

Marius Crăciun este om de afaceri  în  judeţul  Vrancea

Subscribe to comments feed Comentarii (5 publicate)

avatar
Daniel Pancu 15-12-2016
Lasand la o parte comentariile tendentioase, care au drept cauza tocmai subiectul articolului, pe fond, autorul are dreptate: educatia institutionalizata, in Romania, este din ce in ce mai slaba calitativ, iar pentru educatia in familie avem din ce in ce mai putin timp. De aceea, daca nu se vor gasi solutii de imbunatatire a calitatii invatamantului, generatiile viitoare vor fi unele de tip "autist" de la care vom astepta degeaba implicare sau ...compasiune.
Respect, Marius Craciun.
avatar
xilur 15-12-2016
Cine mai e si intelectualul asta a lu Peste??? Fratica dute tata la tine acasa si nu o mai face pe desteptul. daca erai vreo scula te punea lumea primar. dute acasa si lasane !
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-2
Report as inappropriate
avatar
danut 15-12-2016
Daca ieseai primar ,te identificai perfect.Asa,frustrat devenind nu te mai itentifici cu ideologia.Hai sictir!!!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
Report as inappropriate
avatar
danb 15-12-2016
Corect, profesorii sunt vinovati ca nu i-au educat pe tineri sa voteze cu PNL. In mod normal intr-o tara cu "sisteme de valori sanatoase" copiii ar trebui sa primeasca carnet de partid PNL de cand merg la gradinita. Adica ar trebui sa-i ferim de "valorile nesanatoase", aici treaba e putin neclara pentru ca daca sunt nesanatoase nu mai sunt valori, dar poate ne lamureste PNL-ul dupa dictionarul propriu cum e cu "valorile sanatoase" si alea "nesanatoase".
Bai voi v-ati scrantit de tot ?!
Mai era o turbata pe facebook, una blonda si fosta directoare de liceu, care zicea ca sa-i omoram pe astia care primesc ajutoare sociale ca voteaza PSD. Daca va votau pe voi erau buni ?
Nu mai zic ca era o efervescenta de idei caror categorii sa le mai interziceti votul:la pensionari, la cei din mediul rural, la romi, la modoveni, la aia fara liceu, la aia cu liceu dar freza pe stanga, s.a.m.d.
Hai sa va zic eu de ce nu v-au votat nici tinerii, nici batranii, nici femeile, nici barbatii, nici aia cu scoala, nici aia fara scoala, ca ati luat bataie pe toate categoriile de varsta, de educatie, de sex si de ce vreti voi.
Nu v-a votat lumea pentru ca sunteti niste haimanale arogante, fara bun-simt si fara cuvant, o adunatura de escroci si marlani, carora li se pare absolut normal sa fie pupati axiomatic de toti in fund pentru ca voi sunteti, hei, opozitia la PSD si vi se cuvine orice si oricand.
Io-te ca nu-i asa.
avatar
Marius Craciun 15-12-2016
O precizare: mesajul meu nu a fost apologia votului către un partid din care nu mai fac parte si nici nu mai identific ideologic, ci o pledoarie a ceea ce nu trebuie sa votam, mai ales tinerii a căror viitor este in joc. Sunt convins ca nu toți înțeleg si uneori este nevoie de o "traducere"
total: 4 | afişare: 1 - 4

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail