Jurnalism cetatenesc

Secretul fericirii

Ziarul de Vrancea
18 ian 2017 838 vizualizări
Filozoful Epictet spunea că “o viaţă fericită este imposibilă dacă nu ne simplificăm obiceiurile şi nu ne moderăm dorinţele”.

Pentru a putea duce o viaţă fericită este necesar să ne întoarcem la esenţă. Există multe cărţi care detaliază modul în care putem face acest lucru, dar cele trei norme de bază sunt următoarele:

1. Redu obiectele şi complicaţiile din viaţa ta.

2. Organizează-te cat mai simplu cu putinţă.

3. Economiseşte timp cu ceea ce nu este absolut necesar.

Maestrii zen afirmă că, pentru a avea o viaţă împlinită, pe langă simplitate, trebuie să-ţi exersezi şi atenţia deplină. Aceasta înseamnă să acorzi atenţie momentului present, dar fără a emite judecăţi. Această modalitate de percepţie ne permite să ne dezvoltăm un grad mai înalt de conştientizare, de claritate şi de acceptare, atat faţă de noi înşine, cat şi faţă de sitatuţiile pe care le întalnim zi de zi. Dacă suntem prezenţi cu toate simţurile alerte într-o situaţie dificilă, vom găsi mai uşor ieşirea sau vom descoperi unde anume am greşit. Dacă suntem capabili să fim pe deplin conştienţi de ceea ce facem aici şi acum, putem descoperi oportunităţi care altfel trec neobservate. Cu alte cuvinte: ceaţa nu ne permite să vedem peisajul sau dacă trecem prin viaţă adormiţi, nu ne bucurăm de drum. Există trei bariere care ne împiedică să vedem ceea ce este în faţa noastră:

1. Excedentul de bagaje. Tragem trecutul după noi şi prezicem viitorul.

2. Angajamentele. Suntem dependenţi de prea multe lucruri în acelaşi timp. Trebuie să fim selectivi şi să învăţăm să spunem nu.

3. Lipsa de comunicare. Este necesar să ascultăm, să ne ascultăm pe noi înşine şi pe ceilalţi ca să ştim cand se apropie o oportunitate.

 

Bogdan Săcăleanu

Cine este Bogdan Săcăleanu

Bogdan Săcăleanu este preşedintele fondator al Clubului Rotaract Varana Focşani. A studiat în ţară Management, după care a urmat un program de master în Roma şi în Kiev. Îi place să exploreze şi să-şi depăşească limitele. Acesta îşi postează părerile cu privire la diferite chestiuni de interes pe sacaleanu.com. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.