Internațional

Planurile lui Le Pen: Ieşirea din zona euro şi tipărirea de bani

Ziarul de Vrancea
6 feb 2017 1023 vizualizări
Reprezentanta partidului de extremă-dreapta conduce în sondaje, dar nicio o cercetare sociologică nu-i dă şanse de victorie în turul 2

Liderul Frontului Naţional francez Marine Le Pen va prelua controlul asupra băncii centrale, va scoate Franţa din zona euro şi va tipări franci pentru stimularea creşterii economice, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din luna mai, a declarat într-un interviu principalul său consilier economic, Bernard Monot. Le Pen va face din revenirea la suveranitatea monetară elementul central al platformei sale politice prin care vrea să repete victoria populistă a lui Donald Trump în Statele Unite şi a înfiinţat o echipă de lucru în acest scop, a spus Monot, explicând detaliile planului cu ocazia unui miting de la Lyon. ”Nu cred că va fi o catastrofă, pentru că Franţa este la urma urmei o ţară importantă, iar oamenii vor înţelege destul de repede că suntem patrioţi care refacem suveranitatea Franţei. Dacă va fi o catastrofă, am un plan, este aici”, spus Monot, arătând spre capul său.
Campania lui Le Pen pentru preşedinţia Franţei a atras atenţia investitorilor din toată lumea, cu obiectivul ei de a fisura fundamentele financiare ale economiei europene. Le Pen are o poziţie de lider pentru primul tur ale alegerilor prezidenţiale din 23 aprilie, dar niciun sondaj nu sugerează că ar câştiga şi cel de-al doilea tur, care va avea loc două săptămâni mai târziu.

Două monede

Planul lui Le Pen include înlocuirea euro cu un coş de monede naţionale, revocarea independenţei băncii centrale franceze şi tipărirea de bani pentru finanţarea bunăstării, a strategiei industriale şi rambursarea de datorii.
După ce ar deveni preşedinte, Le Pen ar convoca imediat un summit al liderilor UE şi Băncii Centrale Europene (BCE), la care ar cere membrilor zonei euro înlocuirea monedei unice cu un coş de monede naţionale, comparabil cu European Currency Unit (ECU), care a precedat euro.
Moneda Franţei s-ar numi probabil ”noul franc francez” şi iniţial ar fi echivalentă cu euro, a explicat Monot. Statul francez s-ar angaja să limiteze fluctuaţiile francului faţă de coşul valutar european la maximum 20%, dar Monot a spus că o fluctuaţie de 10% ar fi mai normală. Nu a fost stabilit încă un termen pentru introducerea noii monede şi, dacă celelalte state din zona euro ar refuza să adopte din nou monede naţionale, atunci francul ar fi lăsat să fluctueze liber. ”Un sistem valutar dualist nu a funcţionat niciodată în trecut. Moneda mai puternică ar fi păstrată pentru economii, iar cea slabă ar fi cheltuită şi şi-ar pierde valoarea, făcând dificil pentru Banca Franţei să menţină cursul”, consideră Samy Chaar, economist şef la Banque Lombard Odier&Cie în Geneva.
Chaar a spus că riscul schimbării monedelor ar face ca investitorii internaţionali să renunţe la activele franceze. Monot, pe de altă parte, anticipează că o depreciere a monedei ar oferi un stimulent rapid economiei franceze. Ideea deprecierii monedei ar putea fi atractivă şi pentru alte ţări din zona euro, cum este Italia, care se confruntă la rândul ei cu o creştere mediocră şi cu datorii chiar mai mari, potrivit Capital Economics.
Potrivit planului lui Le Pen, guvernul francez ar prelua controlul asupra băncii centrale şi ar crea bani pentru a finanţa cheltuielile guvernamentale.
Le Pen intenţionează să renunţe la legea din 1973 şi la tratatele europene ulterioare, care asigură independenţa băncii centrale şi o împiedică să ofere bani Trezoreriei. Banca Franţei ar fi ”autonomă” dar supravegheată de Parlament şi ar putea să suplimenteze banii din sistemul monetar cu 5% din masa monetară totală, a spus Monot. Suma ar fi echivalentă cu mărimea programului actual al BCE de suplimentare a lichidităţilor.
Monot anticipează că inflaţia din Franţa ar urca la 3% în cadrul noului regim monetar. ”Ce este mai rău? O rată rezonabilă a inflaţiei sau nivelul de aproape deflaţie la care ne aflăm?”, s-a întrebat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.