Internațional

Populaţia lumii va atinge la sfârşitul secolului 11 miliarde de locuitori

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 458 vizualizări
Prognozele anterioare estimau "doar" nouă miliarde de locuitori în 2100

Populaţia lumii ar putea atinge 11 miliarde de locuitori la sfârşitul secolului, cu două miliarde mai mult decât se prevăzuse până acum, arată o nouă previziune demografică a Naţiunilor Unite, creşterea fiind înregistrată îndeosebi în Africa. "Consensul în ultimii 20 de ani era că populaţia mondială, estimată în prezent la circa 7 miliarde de oameni, va continua să crească până la 9 miliarde la sfârşitul secolului al XXI-lea, urmând să se plafoneze apoi şi probabil să scadă", afirmă Adrian Raftery, profesor de statistică şi sociologie la Universitatea Washington din Seattle (nord-vestul Statelor Unite), unul din principalii autori ai studiului apărut joi în revista Science. "Am ajuns la concluzia că există o probabilitate de 70% ca populaţia mondială să nu se stabilizeze în cursul acestui secol", adaugă omul de ştiinţă, potrivit căruia "evoluţia demografică rămâne o problemă foarte importantă". Creşterea populaţiei poate duce la exacerbarea altor probleme planetare, printre care schimbările climatice, răspândirea bolilor infecţioase şi sărăcia, spune Raftery.
În Africa se va înregistra cea mai mare rată de creştere demografică, populaţia urmând să crească de patru ori, de la 1 miliard în prezent la 4 miliarde până la sfârşitul secolului. Cercetătorii arată că accesul la mijloace de contracepţie şi educaţia sunt esenţiale în scăderea ratei natalităţii.
În celelalte regiuni ale planetei vor fi mai puţine schimbări decât în Africa. Asia, care numără în prezent 4,4 miliarde de locuitori, va avea în jur de 5 miliarde în 2050, urmând apoi să scadă, potrivit experţilor. În America de Nord, Europa şi America Latină (cu Caraibele), populaţia se va stabiliza sub 1 miliard de locuitori. Cea mai populată ţară din Europa ar urma să fie în 2100 Franţa, cu 79 de milioane de locuitori, faţă de 66 de milioane în prezent. Populaţia Germaniei va scădea de la 80 de milioane în prezent la 56 de milioane, a declarat profesorul Raftery.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.