Educație

Video!!! + Galerie foto!!!Icoana Maicii Domnului de la Cacica a ajuns în Focşani

Aurelian Ivan
10 iun 2012 5003 vizualizări
Emoţie mare ieri printre credincioşii romano-catolici în momentul apariţiei icoanei făcătoare de minuni de la Cacica u timp de patru zile

 Creştinii vor avea bucuria de a se închina la icoana soră a “Madonei din Czestochowa”
Icoana făcătoare de minuni din Cacica, Bucovina, a ajuns în Focşani ieri şi a fost depusă în Biserica “Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel” din Focşani, unde credincioşii se pot ruga timp de mai multe zile. Icoana a fost purtată pe umeri pană la intararea în bisercă de credincioşii romano-catolici. În tot acest timp mulţi dintre cei veniţi să vadă icoana au lăcrimat datorită încărcăturii spirituale a momentului. Sfânta Fecioară Maria este cinstită de toţi creştinii, indiferent de confesiune. Icoana este adusă de la sanctuarul diecezan de la Cacica şi face un pelerinaj în toate parohiile catolice din Dieceza de Iaşi. ”Perioada 2010-2013 este un timp pe care Episcopul Diecezei de Iaşi, pastorul Petru Gherghel, l-a dedicat familiei şi căsătoriei creştine. În contextul acestui timp de trăire intensă pentru comunităţile catolice este bine să reflectăm asupra familiei creştine. În acest context Preasfinţitul a avut iniţiativa de a purta, noi fraţii, care păstorim sanctuarul de la Cacica, această icoană în pelerinaj. Pelerinajul se organizează în fiecare parohie romano-catolică de pe teritoriul Diecezei de Iaşi”, ne-a declarat Cristian Pară, preot la Basilica Minor Cacica. După ce icoana a fost aşezată în biserică a urmat rugăciunea Sfantului Rozariu şi apoi Sfanta Liturghie. După aceste celebrări, icoana a fost atinsă rand pe rand de credincioşii romano-catolici veniţi să îşi aducă omagiul Macii Domnului. Astăzi, de la 8.00 la 15.00, icoana va fi expusă în biserica romano-catolică din Focşani. La ora 11:00 are loc Sfanta Liturghie, iar de la ora 15:00 şi pană marţi, la ora 12:00, icoana va fi expusă în biserica catolică din Garoafa. De la ora 12, până seara icoana va fi din nou expusă în biserica romano-catolică din Focşani. La ora 18:00 se va celebra Sfânta Liturghie. Miercuri  între orele 8:00 şi 18:00 biserica romano-catolică din Focşani va fi deschisă pentru a permite credincioşilor să se roage în faţa icoanei. La ora 18:00 pelerinajul se va încheia cu Sfânta Liturghie prezidată de episcopul Diacezei de Iaşi, Petru Gherghel. După liturghie va fi o procesiune cu icoana Maicii Domnului, la care va lua parte şi fanfara militară. (A. IVAN)

 

 

 


 

 

 

Icoana soră a “Madonei din Czestochowa”

Icoana miraculoasă a ajuns la Cacica în urmă cu peste 200 de ani, odată cu polonezii veniţi pentru a exploata zăcămintele de sare descoperite în zonă. Pentru a-şi aminti de pelerinajele la Czestochowa şi de faimoasa icoană care există acolo, supranumită “Madona neagră”, catolicii polonezi au adus în Bucovina, în anul 1809, când s-a sfinţit prima biserică, o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialiştii estimează că această copie ar data de la începutul secolului al XVII-lea. Mai înainte, icoana a stat cel mai probabil într-o biserică a iezuiţilor din Stanislawow, Ucraina. Icoana Maicii Domnului a fost păstrată cu sfinţenie la Cacica iar de atunci mii de credincioşi se roagă la ea în fiecare an în lăcaşul devenit "sanctuar naţional". Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe Pruncul Iisus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit şi argintat, lăsând să se vadă feţele şi palmele lui Iisus şi ale Maicii. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Iisus, ca şi cum ar spune: "Faceţi tot ce el vă zice!" Cu mâna stângă, Pruncul Iisus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.