Educație

Şapte icoane din Vrancea incluse în Patrimoniul Cultural Naţional

Dan Chiriac
1 sep 2015 2168 vizualizări
Intre acestea se numără şi podoabe bisericeşti atribuite argintarului Mihail Caras din Focşani

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a înaintat Ministerului Culturii documentaţia cu propunerea de clasare în categoria fond a Patrimoniului Cultural Naţional Mobil, a şapte icoane din seria de icoane praznicale deţinute de Biserica din lemn “Sfânta Treime” a Schitului Buluc, comuna Jariştea. Icoanele propuse pentru clasare sunt: Înălţarea Domnului, datată 1890-1896, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, datată 1890-1896, Schimbarea la faţă a lui Hristos, datată 1890-1896, Intrarea în Ierusalim, datată 1890-1896, Cincizecimea/Duminica Mare, datată 1890-1896, Tăierea împrejur a Mântuitorului Hristos, datată 1890-1896, Întâmpinarea lui Hristos, datată 1890-1896. „Propunerile de mai sus fac parte dintr-un proces mai amplu de punere în valoare, din punct de vedere al patrimoniului naţional, a Schitului Buluc. În anul 2014, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a expertizat şi a propus spre clasare, în categoria juridică fond, un număr de 5 (cinci) icoane, datând din sec. al XIX lea şi tot în 2014, Schitul Buluc a fost repus pe Lista Monumentelor Istorice. În vederea sporirii patrimoniului cultural naţional de la nivelul judeţului Vrancea, în perioada 24-31 august 2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură a continuat activitatea de inventariere, fişare şi expertizare a unor bunuri mobile cu valoare culturală. Activitatea s-a desfăşurat cu participarea şi sprijinul expertului Ana Maria Harţuche - atestat de Ministerul Culturii”, a declarat Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură. Cu această ocazie au fost expertizate 15 bunuri culturale mobile ce se regăsesc în inventarul unor lăcaşe de cult. Este vorba, potrivit celor de la Cultură, despre icoane datate secolul al XIX-lea, pictate pe pânză. Speciale sunt cinci icoane cu ocladă (ferecătură din argint) atribuite argintarului Mihail Caras din Focşani, datate începutul secolului al XX-lea. De asemenea, au fost expertizat două epitafuri, broderie fir de aur şi argint, datate a doua jumătate a secolului al XIX-lea, respectiv începutul secolului al XX-lea şi o cădelniţă de argint, atribuită tot argintarului Mihail Caras, datată începutul secolului al XX-lea. Toate aceste bunuri culturale urmează a fi propuse pentru clasare în Patrimoniul Cultural Naţional Mobil. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.