Educație

Reacţii de pe frontul examenelor: "Bacul este crimă şi pedeapsă!"

Ziarul de Vrancea
1 iul 2015 2845 vizualizări
"Vreau doar să iau peste 5, e tot ce îmi doresc", a fost laitmotivul zilei de ieri

Părinţi disperaţi, candidaţi emoţionaţi şi profesori neliniştiţi formau un peisaj tensionat în faţa centrelor unde s-a susţinut ieri proba scrisă obligatorie a profilului (E) Matematică sau Istorie, din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2015. Ca la fiecare probă dificilă, ziua a fost încărcată de anxietate, emoţii şi chiar lacrimi.

 Puteai găsi orice tip de elevi şi părinţi în faţa liceelor după proba de ieri a faimosului examen: de la candidaţi care credeau că bacul a fost o "experienţă fabuloasă”, la cei terifiaţi, "speriaţi de bombe”, care credeau că bacul "este crimă şi pedeapsă”. Porţile liceelor au reprezentat o adunare de sentimente diferite, printre cele mai comune fiind mulţumirea personală sau, dimpotrivă, supărarea. Chiar dacă subiectele au fost uşoare, conform spuselor profesorilor, dar şi a unora dintre candidaţi, am văzut părinţi plângând şi absolvenţi spunând: "Ce să fac acum? Să plâng? Asta este, am dat bani la pregătire degeaba!”. Am întâlnit şi viitori studenţi fericiţi, care ne-au declarat că "iau 10”.
 

Visul candidatului Tudor: "Vreau să devin profesor de matematică”

 

Probele scrise la matematică, respectiv istorie, au început la ora 9 şi s-au încheiat la ora 12. În ciuda acestui fapt, majoritatea elevilor a părăsit sălile de examen cu o oră mai devreme, cu pretextul că subiectele au fost mult mai uşoare decât s-au aşteptat. Legat de cele patru subiecte date la matematică, în funcţie de profil, Tudor Sîrbu, elev al Colegiului Naţional „Al.I. Cuza”, ne-a spus: „A fost o capcană la un exerciţiu, dar în rest, totul a fost simplu. Preconizez că o să iau 10 şi că o să-mi îndeplinesc visul de a deveni profesor de matematică”. „Dacă la M1 a fost atât de uşor, mă întreb ce a putut să le dea celor de la M2”, ne-a declarat un elev de la Colegiul Naţional "Unirea”. Un altul s-a confesat spunând că "la început, parcă totul zbura în jurul acelor subiecte, dar în final am reuşit să scriu ceva. Chiar dacă nu am învăţat deloc”. Nici subiectele la istorie nu au avut un grad mare de dificultate, amintirea anilor istorici reprezentând cea mai mare problemă: "Exerciţiul 6 de la subiectul II (prezentarea a două practici politice totalitare folosite în Romania - n.r.) a fost ceva mai greu, în rest subiectele au fost uşoare, accesibile. În afară de acel exerciţiu, nu cred că elevii puteau întâlni alte surprize în rezolvarea subiectului. Asta dacă au învăţat...”, ne-a declarat o profesoară de istorie de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza”.
 

Unde vor fi corectate tezele
 

Ca de obicei, învăţământul românesc ne surprinde cu o altă schimbare. Din cauza lipsei de încredere în oamenii care formează sistemul de educaţie, dar şi a antecedentelor penale ce au avut loc în trecut la examenul naţional de bacalaureat, lucrările vor fi corectate în alte judeţe. Deocamdată nu se ştie unde pleacă lucrările din Vrancea, întrucât acesta este "secret de serviciu", după cum ne-au spus oficialii Inspectoratului Şcolar. Chiar dacă legea prevedea posibilitatea mutării centrelor de corectare pentru a preveni "intervenţiile", era necesar un ordin de ministru pentru a fi pus în practică. Decizia a cauzat multe discuţii contradictorii între profesori, cu păreri diferite, dar şi între elevii nemulţumiţi. "Asta înseamnă că cei din minister nu mai au încredere în profesorii din judet”, ne-a declarat Cristina Sabina Ioniţă. Nu numai suspiciunile legate de corectare reprezintă o problemă, dar şi măsurile de securitate drastice, ce au furnizat păreri diferite din partea candidaţilor. "Nu m-au lăsat să scriu cu un pix care se şterge”, ni s-a plâns unul dintre candidaţi.
 

 

 

 

Vineri, ultimul hop
 

La finalul probei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a furnizat datele statistice în legătură cu prezenţa la examen, astfel că din cei 2.335 înscrişi, au fost prezenţi doar 2.266, 69 fiind absenţi. De această dată nu a mai fost eliminat niciun elev pe motiv de fraudă. Inspectorii de specialitate ne-au declarat că "subiectele au fost de dificultate medie, notele de 5 sau 6 fiind uşor de obtinut”. "Vreau doar să iau peste 5, e tot ce îmi doresc", ne-a declarat un elev care a susţinut proba la centrul de la Colegiul "Unirea”. Vineri, 3 iulie a.c., candidaţii au dreptul să susţină proba la alegere a profilului şi specializării, după cum urmează: Biologie, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Informatică, Filosofie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie şi Sociologie. Proba de vineri este ultima din cadrul sesiunii din iunie-iulie a examenului de bac. Conform calendarului, pe data de 7 iulie, până la ora 16:00, se vor afişa primele rezultate (înainte de contestaţii). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, care urmează să fie rezolvate în intervalul 8-9 iulie. Pe 10 iulie, vor fi făcute publice rezultatele finale.


(Reportaj realizat de Laura, Elena, Alexandra, Dana, Dragoş şi Alexandru de la Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Elev, acum 3220 zile, 15 ore, 10 minute
Daca si anul asta rata de promovabilitate o sa fie mica inseamna ca majoritatea celor care au picat erau tembeli de-a dreptu la cat de usoare au fost subiectele.
punisher, acum 3220 zile, 16 ore, 10 minute, 11 secunde
Daca luati cluburile si terasele o sa vedeti majoritatea trantorilor de liceu cu berea ,tigara si whiskeanu' in nas iar seara copilele bete rupte de aperol spritz si de liniute disperate sa citeste integral
Lol, acum 3220 zile, 17 ore, 12 minute, 32 secunde
Ma frate, si cand am vrut sa dau si eu 'felie' sa trec au bagat astia legea lor de * .
Ion, acum 3220 zile, 17 ore, 10 minute, 41 secunde
Coe cheai io iau 10 sis praf shi tu n trc cu sphaga
lili, acum 3220 zile, 20 ore, 28 minute, 47 secunde
Felicitari pentru articol!
Tieriu, acum 3220 zile, 22 ore, 16 minute, 4 secunde
da asa este si mai stiu cevasigu ca la CNU profesorii au suflat olimpicilor penru ca se iau mii de euro spaga...stiu 3 cazuri xca se aranjeaza totul pentruvip uri si prestigiul si mandria comunista a citeste integral
danb, acum 3221 zile, 2 ore, 10 minute, 42 secunde
Foarte multi dintre elevii proveniti familii cu bani aveau in Vrancea corectarea aranjata. Cunosc personal cateva exemple de elevi, fara sa stiu si numele profesorilor amatori de spaga. Asa ca masura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.