Economic

Doar un sfert dintre romanii cu probleme financiare ar apela la familie

Ziarul de Vrancea
12 nov 2014 1081 vizualizări
Jumătate dintre romani sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această situaţie ar putea afecta atmosfera din familie

O treime din populaţia Romaniei are dificultăţi financiare din cand în cand, la fel ca în Polonia şi Slovacia, potrivit unui studiu realizat de grupul Kruk, recuperator de creanţe, numai 25% dintre romani fiind dispuşi să ceară ajutorul familiei, iar 39% au intenţia să apeleze la angajator. Studiul, realizat în Romania pe un eşantion de 807 persoane în perioada septembrie-octombrie, relevă că 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu se află prima oară în această situaţie, ponderile fiind apropiate în Cehia şi Slovacia, între 22% şi 33%. Dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, 25% dintre romani ar cere familie sprijin financiar, spre deosebire de slovaci (79%), cehi (82%) şi polonezi (55%). În schimb, 39% dintre romani ar cere ajutorul financiar angajatorului. "Jumătate dintre romani sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie. Totodată, 41% consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mandri să împărtăşească situaţia sau le este ruşine", a declarat miercuri, într-o conferinţă (prin înregistrare video), Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administraţie al Kruk. Numai 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre romani îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie, iar dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, ponderea scade la 11% în Polonia şi Romania, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia. O treime dinre cei chestionaţi afirmă că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie despre dificultăţile lor financiare şi numai 1% dintre aceştia ar spune colegilor că sunt datornici. În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia,considerand este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri. "Putem observa că respondenţilor care şi-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai uşor să le refuze acestora anumite plăceri cand se confruntă cu probleme financiare, în timp ce mai mult de jumătate dintre cei care nu vor să împărtăşească aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerinţele", afirmă Roxana Nicoară, research manager în cadrul companiei de cercetare de piaţă TNS CSOP, care a efectuat studiul pentru Kruk în Romania.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.