Local

Foto | Pianistul focșănean Matei Cristian Lăbunţ, premiul I absolut la concursul internațional de muzică pentru tineret ”Dinu Lipatti”

Didina CRĂCIUN
28 sep 2023 2866 vizualizări

Excelență pentru un tânăr și talentat artist vrâncean la Concursul International Music Competition for Youth „Dinu Lipatti”. Pianistul focșănean Matei Cristian Lăbunţ a avut recent  o prestație remarcabilă la Concursul International Music Competition for Youth „Dinu Lipatti”, obținând Premiul I Absolut.

Acest concurs se află la a XI-a ediție și, până anul acesta, a avut loc doar în Italia. În acest an, la propunerea d-nei  Mioara Moraru Cristea, președinta Asociației Propatria (cea care se ocupă și de organizarea festivalului Classic for Teens), s-a desfășurat atât în Italia cât și în România, la Focșani.

Matei Cristian Lăbunț a ocupat  locul 1 absolut, cu punctaj maxim  de 100 puncte,  ce constă într-o bursă de studiu de 1200 lei și un recital la Roma în cadrul Festivalului Propatria, în anul 2024. Organizatorii și-au propus ca acest concurs să aibă loc și în România, la Focșani, pentru viitor. Președintele juriului a fost Cosimo Damiano Lanza, profesor de pian din Italia, fiind organizatorul concursulului din anul 2012, în Italia.

Focșăneanul Matei Cristian Lăbunț este un tânăr pianist cu o activitate artistică și competițională valoroasă

Este absolvent al Colegiului National de Muzică „George Enescu” din București, la clasa profesoarei Corina Mocanu, Promoția 2023. În prezent este student în anul I al prestigioasei  Universități de Muzică  “Franz Liszt“ din Weimar (Germania),  la clasa profesorului Michail Lifits, unde va studia în următorii 4 ani. Își va continua studiile de pian începute în anul 2013, la vârsta de 9 ani, în orașul natal Focșani, sub îndrumarea prof. Doina Collavini.

A debutat pe scena de concert la doar 13 ani, cu Orchestra de Camera „Unirea” din Focșani alături de care a interpretat Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră de W.A. Mozart, iar un an mai târziu cânta, în premieră în România, Concertul  pentru pian și orchestră nr. 1 de Fredrich Kalkbrenner în cadrul Galei Concursului  „Mihaela Ursuleasa”. 

În aprilie 2022 a fost solistul Filarmonicii din Râmnicu Valcea, unde a interpretat Concertul pentru pian în La minor de R.Schumann, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters, iar în luna mai 2023 a putut fi ascultat  pe scena Filarmonicii din Brașov, cu interpretarea  Concertului nr. 1 de S.Rachmaninov.

Menționăm că anul acesta tânărul artist focșănean Matei Cristian Lăbunț a participat la Olimpiada Națională de Muzică, unde a luat Premiul 1 și a concertat cu Orchestra Filarmonicii din Brașov în calitate de solist, interpretând Concertul pentru pian și Orchestra nr 1 de S. Rahmaninov.

În această perioadă focșăneanul Matei Crsitian Lăbunț își completează formarea la Cursuri de măiestrie, susținute de  Milana Chernyavska, Eduard Kunz, Andrei Diev, Jean Bernard Pommier, William Fong, Viniciu Moroianu, Graeme McNaught, Aaron Shorr,  Barbara Szczepanska, Uta Weyand, Florian Mitrea.

Artistul focșănean are în palmares peste 30 de premii naționale și internaționale, printre care: Premiul I la Concursul Internațional ”Giuseppe Raciti” (Italia, 2017), Premiul I la Concursul Internațional de pian “Pianotalents” (Milano, Italia, 2018 ), Trofeul concursului “Musica Mundi” (Romania , 2017), Premiul II la Concursul International de pian “Mihaela Ursuleasa“ (Bucuresti  2018 ), Premiul I la Olimpiada Natională de  Muzică (edițiile 2019, 2023),  Premiul al II-lea la Concursul Internațional “Danubia Talents Liszt,  Secțiunea Liszt Piano Performance “ (Ungaria, online 2021),  Premiul Piano Star (Bucuresti, 2022).

A susținut recitaluri la  Sala Radio București,  Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” din Focșani, Centrul Cultural – “Palatele Brancovenesti”, Muzeul “George Enescu”, Biblioteca Națională a României, Sala Mică a Ateneului Român, Institutul Liszt – București, Institutul Gothe, Ambasada Elveției în România, în Grecia –Atena, Corfu, Nafplio.

Este membru activ al Fundatiei „Remember Enescu”,  participând  la recitalurile organizate de aceasta din anul 2017. Totodată este activ și în domeniul muzicii de cameră, unde a avut apariții alături de violonista Sânziana Mandrut, clarinetiștii Petru Pane si Ioana Tomescu, Cvartetul Ateneului Popular din Focșani.

Felicitări, Matei Cristian Lăbunţ, pentru evoluția remarcabilă, pentru toate premiile obținute de-a luncul carierei și mult succes în continuare! Cu siguranță, prin prestația ta artistică, vei face cunoscută România peste hotare, iar noi vom fi mândri că ești un artist vrâncean veritabil.

Câștigătorii premiilor absolute la  edițai 2023 a Concursului International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”. :

Premiul 1 Absolut: Matei Cristian Lăbunț

Premiul 2 Absolut: Bianca Manole

Premiul 3 Absolut: Andrei Bogdan

Citiți și: Tânărul pianist focșănean Matei Lăbunț susține un recital de pian la Ateneul Român;

VIDEO | Tânărul artist focșănean Matei Lăbunț este câștigătorul marelui premiu al Festivalului Piano Star;

Pianistul focșănean Matei Lăbunț va studia, începând de la toamnă, la Colegiul Naţional ”George Enescu”;

Tânărul pianist focșănean care a uimit publicul de peste hotare prin calitățile sale;

Tânărul pianist focșănean Matei Cristian Lăbunț va fi bursier al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, în anul de studii anul 2018-2019


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.