Local

Proiect legislativ: Pensii mai mari pentru agricultorii vrânceni

Ionel Sclavone
6 mai 2024 1051 vizualizări

Vrâncenii care au lucrat în agricultură, în perioada comunistă ar putea primi pensii mai mari decât în prezent. Măsura este prevăzută într-un proiect de modificare a legii pensiilor.

Pensionarii care au lucrat în sistemul cooperativelor agricole de producție (CAP) înainte de Revoluție ar putea primi pensii duble, față de ceea ce încasează în prezent. Astfel, un proiect legislativ propune modificarea legii pensiilor în favoarea celor mai defavorizați dintre beneficiarii sistemului public, agricultorii. Dacă legea va fi adoptată pensiile pe care le vor încasa aceștia ar putea ajunge la o valoare aproape dublă față de cea actuală.

Mai exact, lega propune majorarea punctajului acordat agricultorilor pentru fiecare an muncit, de la 0,57255 puncte la un punct de pensie. Acest lucru va fi valabil „pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”.

Autorii proiectului susțin că majorarea pensiilor este justificată deoarece există diferențe foarte mari între pensiile încasate de foștii agricultori și cele ale celorlalte categorii de pensionari. Or, în acest caz, susțin autorii legii este vorba despre o discriminare,

„…nu se poate vorbi despre echitate într-un regim democratic atunci când există o discrepanţă atât de mare între pensii”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.

Totodată, susțin aceștia „foştii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii (...) reduse, care nu le asigură un trai decent după o activitate profesională îndelungată. Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor, a alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului”.

În total, de un astfel de proiect legislativ, ar putea beneficia un număr de aproximativ 150.000 de pensionari care au lucrat în domeniul agricol, înainte de 1989. Numărul pensionarilor din agricultură este de aproape trei ori mai mic decât în anul 2015, când numărul acestora era de aproape 465.000.

Autorii legii mai spun că o astfel de măsură nu va fi o povară pentru bugetul de stat având în vedere că numărul beneficiarilor este în scădere. Este vorba, însă, de o categorie socială care are nevoie de sprijin financiar pentru a putea supraviețui. Este vorba de persoane vârstnice care trăiesc în mediul rural și depind, în mare măsură de ajutoarele sociale oferite de stat sau de susținerea familiei.

„Trendul statistic arată faptul că această categorie este în scădere. Aceste persoane reprezintă o categorie uitată, ce are nevoie de sprijin social. Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung”, au mai arătat inițiatorii proiectului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.