Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni creşte, în ciuda temerilor legate de securitate

Ziarul de Vrancea
9 apr 2024 872 vizualizări

TikTok este tot mai mult sub observaţie în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicaţia deţinută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez, dar cu toate acestea, în contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiţionali se tem să nu cedeze teren în faţa partidelor mai noi, care au exploatat cu succes formatul video scurt, relatează Reuters.

Agenţiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat în privinţa utilizării aplicaţiei, din cauza temerilor că aceasta ar putea transmite date către guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influenţa utilizatorii. Asta nu l-a împiedicat însă pe cancelarul Olaf Scholz să-şi deschidă în această săptămână un cont pe TikTok pe care a publicat o primă înregistrare video, urmând exemplul preşedinţilor american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron. De asemenea, când Simon Harris a devenit premierul desemnat al Irlandei, în martie, el a apelat la platforma favorită pentru a se exprima: TikTok. Într-un videoclip cu "MULŢUMESC" scris cu litere galbene, cel care între timp a devenit, marţi, cel mai tânăr Taoiseach al Irlandei, a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre ascensiunea sa de la un "adolescent capricios şi irascibil", care se supăra din cauza lipsei de ajutor educaţional pentru fratele său autist. Harris, supranumit uneori "TikTok Taoiseach", face parte din avangarda politicienilor europeni care au adoptat platforma socială deţinută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depăşeşte preocupările legate de securitate.

În SUA, Congresul vrea să forţeze vânzarea platformei de către proprietarul său chinez sau să o interzică din magazinele de aplicaţii. Preşedintele Joe Biden, deşi are cont pe TikTok, i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping îngrijorarea pe care SUA o au în legătură cu platforma.

Macron are patru milioane de urmăritori

TikTok spune că toate alarmările în legătură cu securitatea datelor sunt nejustificate şi că nu colectează mai multe informaţii decât o fac alte aplicaţii. În încercarea de a linişti îngrijorările, a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni la Dublin şi a angajat o firmă terţă de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date. ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenţie în acest sens.

Premierul irlandez Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre primii politicieni din ţara sa care au adoptat TikTok-ul, în martie 2021, producând videoclipuri care variau de la un rezumat bugetar de 60 de secunde, cu fundal muzical, până la imagini în care îşi face o ceaşcă de ceai când se uită la fotbal.

Un alt politician care a mizat pe puterea TikTok-ului este preşedintele francez Emmanuel Macron, care se mândreşte cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok, în 2020.

În Germania, este o tendinţă mai nouă ca politicienii de rang înalt să îmbrăţişeze TikTok-ul, ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, devenind primul dintre miniştii ţării care şi-a deschis un cont, în luna martie. "Revoluţia la TikTok: începe astăzi", a declarat el. "Nu putem lăsa reţelele sociale în seama AfD", a spus el, referindu-se la partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a urcat vertiginos în sondaje, devenind al doilea cel mai popular partid din Germania.

Luni i s-a alăturat şeful său, cancelarul german Olaf Scholz, care şi-a lansat propriul cont de TikTok şi a declarat pe X: "Nu voi dansa. Promit". Comentariul pentru primul său videoclip de pe TikTok, pe un fundal sonor sugerând ceva ghiduş, suna aşa: "Suntem la fel de surprinşi ca şi voi! (Şi da, cancelarul chiar este pe TikTok acum)".

Atingerea tinerilor alegători este deosebit de urgentă, deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

Partidele mainstream, pe modul „panică”

Dintre partidele germane, AfD domină TikTok. Partidul are 411.000 de adepţi, iar candidatul său de top, Maximilian Krah, 41.000. "Aşa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă şi populaţia tânără, tinerii alegători, acestui partid radical", a explicat consultantul politic Johannes Hillje.

Într-un videoclip, Krah încurajează elevii să-i sfideze pe profesorii de stânga. Într-un altul, este văzut dând sfaturi de întâlniri tinerilor, spunându-le să nu se uite la filme porno sau să voteze pentru Verzi. "Bărbaţii adevăraţi sunt de dreapta, bărbaţii adevăraţi au idealuri, bărbaţii adevăraţi sunt patrioţi", spune el.

Politicienii din mainstream care doresc să imite un astfel de reach se confruntă cu o dilemă, pentru că sunt, totodată, suspicioşi să folosească o platformă dintr-o ţară autoritară.

Lauterbach a declarat că poate avea rezerve faţă de TikTok, dar a recunoscut în acelaşi timp eficienţa acesteia. "Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei", a spus el. Dar, pentru a preveni scurgerile de date, el şi-a cumpărat un telefon separat numai pentru utilizarea TikTok-ului.

De asemenea, echipa lui Macron spune că preşedintele francez consideră că utilitatea TikTok şi nevoia de reglementare sunt chestiuni separate. "Nu putem ignora această populaţie, care în marea ei majoritate nu se uită la ştiri la televizor şi nu citeşte presa", a declarat pentru Reuters un consilier care nu a dorit să fie numit.

Arătând nivelul de îngrijorare în materie de securitate, Marea Britanie şi Austria au interzis anul trecut TikTok de pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor guvernamentali.

Dar TikTok devine din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport realizat anul trecut de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului a constatat că tot mai puţini oameni au încredere în mass-media tradiţionale, tot mai mulţi apelând la TikTok pentru ştiri.

În raport, TikTok a fost reţeaua socială cu cea mai rapidă creştere, fiind folosită de 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani pentru ştiri.

Biden consideră că abordarea lui Netanyahu în războiul împotriva Hamas este "greşită"

Preşedintele american Joe Biden spune că abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în războiul împotriva Hamas este greşită. Comentariile lui Biden, făcute într-un interviu televizat difuzat marţi seara, sunt de natură să adâncească ruptura dintre cei doi aliaţi apropiaţi în legătură cu războiul, aflat acum în a şaptea lună. "Ceea ce face el este o greşeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa", a declarat Biden pentru postul american de televiziune în limba spaniolă Univision într-un interviu realizat la 3 aprilie, la două zile după atacul asupra convoiului umanitar World Central Kitchen. El a dat acest răspuns fiind întrebat dacă Netanyahu nu se lasă cumva condus de considerente politice în luarea deciziilor sale referitoare la război.

Biden a declarat că Israelul ar trebui să accepte o încetare a focului, să lase să pătrundă masiv în Gaza asediată ajutoare în următoarele şase-opt săptămâni şi să permită ţărilor din regiune să ajute la distribuirea ajutoarelor. "Ar trebui să se facă acum", a punctat el. Biden declarase anterior că bombardamentele Israelului în Gaza sunt "nediscriminatorii" şi că acţiunile sale militare sunt "exagerate", reaminteşte Reuters.

Aceste dezacorduri dintre SUA şi Israel s-au accentuat din cauza agravării crizei umanitare din Fâşia Gaza, a aşteptatei ofensive a Israelului în oraşul Rafah şi a recentului atac israelian asupra convoiului umanitar, în urma căruia au fost ucişi şapte lucrători umanitari, majoritatea străini. Eforturi internaţionale de a negocia o încetare a focului între Israel şi Hamas au loc în această săptămână la Cairo.

Bombardamentele şi ofensivele terestre ale Israelului în Gaza din ultimele şase luni au ucis cel puţin 33.360 de palestinieni şi au rănit 74.993 de persoane, a declarat marţi Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas.

Războiul a început la 7 octombrie, când militanţii conduşi de Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând ostatici aproximativ 250 de oameni.

Asaltul militar al Israelului asupra Fâşiei Gaza guvernate de Hamas a strămutat aproape toată populaţia de 2,3 milioane de locuitori şi a dus la acuzaţii de genocid, pe care Israelul le neagă. Enclava de coastă suferă, de asemenea, de foamete generalizată.

Israelul a primit mai mult ajutor extern din partea SUA decât orice altă ţară de la al Doilea Război Mondial încoace, deşi asistenţa anuală a fost eclipsată timp de doi ani de fondurile şi echipamentele militare trimise în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022. Statele Unite au protejat în mod tradiţional Israelul în Consiliul de Securitate al ONU şi au opus veto la trei proiecte de rezoluţie privind războiul din Gaza. S-au abţinut, însă, luna trecută, când Consiliul de Securitate a cerut o încetare imediată a focului.

Bărbat executat în Missouri pentru o dublă crimă comisă în 2006

Statul Missouri l-a executat, marţi, pe Brian Dorsey pentru uciderea în 2006 a verişoarei sale, Sarah Bonnie, şi a soţului acesteia, Benjamin Bonnie, după ce în ultimele zile a eşuat un efort de a-i fi cruţată viaţa.

Ora decesului lui Dorsey a fost înregistrată ca fiind 18:11, a precizat Departamentul de Corecţie din Missouri într-un comunicat de presă. Metoda de execuţie a fost injecţia letală, a declarat Karen Pojmann, purtător de cuvânt al Departamentului, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că "a decurs fără probleme, fără probleme".

Execuţia lui Dorsey, în vârstă de 52 de ani, a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să intervină şi la aproximativ o zi după ce guvernatorul republican al statului Missouri a refuzat clemenţa, respingând cererea deţinutului - susţinută de peste 70 de ofiţeri de penitenciare şi de alte persoane - de comutare a pedepsei la închisoare pe viaţă.

Într-o ultimă declaraţie scrisă înainte de execuţie, Dorsey le-a mulţumit susţinătorilor care au militat în favoarea sa şi şi-a cerut scuze celor dragi victimelor sale. "Tuturor familiilor şi celor dragi pe care îi împart cu Sarah şi tuturor familiilor şi celor dragi supravieţuitori ai lui Ben, îmi pare total, profund, copleşitor de rău. Cuvintele nu pot reţine greutatea justă a vinovăţiei şi a ruşinii mele", a spus Dorsey.

În timp ce petiţia lui Dorsey a citat, de asemenea, sprijinul unor rude care, potrivit avocaţilor săi, erau, de asemenea, rude cu victimele, alţi membri ai familiilor victimelor au susţinut execuţia, spunând într-o declaraţie pentru CNN că Dorsey a comis "trădarea supremă" atunci când a ucis-o pe Sarah Bonnie, verişoara sa, şi pe soţul acesteia, Benjamin, şi a lăsat-o pe fiica lor, Jade, pe atunci în vârstă de 4 ani, în casă, cu cadavrele părinţilor ei închise în dormitor.

În declaraţia sa de luni, guvernatorul a spus că "durerea pe care Dorsey a adus-o altora nu poate fi niciodată rectificată", iar execuţia lui Dorsey va avea loc în conformitate cu legea statului şi conform ordinului Curţii Supreme din Missouri.

"Brian Dorsey şi-a pedepsit familia iubitoare pentru că l-a ajutat într-un moment de nevoie", a declarat Parson. "Verii săi l-au invitat în casa lor, unde a fost înconjurat de familie şi prieteni, apoi i-au oferit un loc unde să stea. Dorsey i-a răsplătit cu cruzime, violenţă inumană şi crimă", a mai transmis guvernatorul.

Crimele au avut loc în noaptea de 23 decembrie 2006. Cu câteva ore mai devreme, Dorsey a sunat-o pe Sarah cerându-i ajutor, potrivit unui istoric al cazului inclus într-o hotărâre a Curţii Supreme din Missouri de luna trecută. Doi traficanţi de droguri se aflau în apartamentul său, a spus Dorsey, şi avea nevoie de bani pentru a-i plăti. Cuplul a mers în apartamentul lui Dorsey, iar traficanţii de droguri au plecat. Ei l-au dus apoi pe Dorsey înapoi la ei acasă, se arată în hotărâre, iar Dorsey şi-a petrecut seara bând şi jucând biliard cu familia şi prietenii lor.

Mai târziu în acea noapte, se arată în hotărâre, Dorsey a intrat în camera lor şi i-a împuşcat mortal cu o puşcă de vânătoare de la mică distanţă. Dosarele instanţei arată că Dorsey a violat corpul lui Sarah. Avocaţii lui Dorsey au susţinut că aceasta rămâne o acuzaţie; el nu a fost niciodată acuzat şi nu a pledat niciodată vinovat de viol sau agresiune sexuală.

Un adolescent de 13 ani a ucis un tânâr fără adăpost iar crima a fost filmată

Un adolescent în vârstă de 13 ani a fost arestat cu privire la uciderea unei persoane fără adăpost la Dortmund, în Germania. Adolescentul a fost plasat într-un centru educativ închis, potrivit poliţiei.

O altercaţie a avut loc la 4 aprilie, în portul Dortmund. Martori au avertizat forţele de ordine, care au constatat moartea unu tânăr fără adăpost în vârstă de 31 de ani. Patru minori au fost arestaţi, dintre care doi în vârstă de 14 şi 15 ani, şi au fost plasaţi în arest preventiv.

Doi dintre minori au fost eliberaţi ulterior. Potrivit poliţiei, o înregistrare video a faptelor - găsită pe telefonul mobil al unuia dintre minori - arată că adolescentul în vârstă de 13 ani este autorul ”loviturilor mortale” aplicate victimei în urma unei ”dispute verbale”.

Înregistrarea video nu a fost postată pe Internet. Autopsia a arătat că tânărul a murit în urma mai multor lovituri cu cuţitul.

Arma crimei a fost găsită de către anhetatori în apropierea locului crimei. ”Putem presupune că cele patru persoane arestate s-au întâlnit cu victima din întâmplare în port”, anunţa luni poliţia.

A murit părintele ”particulei lui Dumnezeu”

Fizicianul britanic Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale cu privire la ”bosonul lui Higgs”, o particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, a murit luni la vârsta de 94 de ani, anunţă Universitatea din Edinburgh.

”S-a stins liniştit acasă, luni, la 8 aprilie, în urma unei scurte boli”, anunţă într-un comunicat universitatea, unde omul de ştiinţă a fost mult timp profesor.

Peter Higgs a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2013, împreună cu belgianul François Englert. Ei au fost recompensaţi pentru că au pus bazele teoretice, începând din 1964, care aveau să conducă la descoperirea bosonului (BEH) în 2012, la laboratorul elveţian CERN.

Bosonul lui Higgs este considerat de către fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”. În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

Avertismentul SUA: China va da socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina

Statele Unite ale Americii au avertizat marţi că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de externe rus Serghei Lavrov.

Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este "misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric" pentru SUA. Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea "altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă", după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile.

"I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum totul e ok", a avertizat Campbell. "Aceasta este împotriva intereselor noastre", a adăugat el în Comitetul naţional pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Diplomatul american a răspuns astfel la o întrebare referitoare la vizita de marţi a ministrului afacerilor externe rus Serghei Lavrov în China, în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că este deschis pentru o întărire a coordonării între cele două ţări. Campbell a mai declarat că Washingtonul avertizase Beijingul dinainte că Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei în februarie 2022. "Nu sunt sigur dacă ne-au crezut în totalitate sau dacă s-au gândit că este vorba poate de o acţiune de o anvergură mai mică şi nu de o mişcare amplă", a declarat Campbell.

Potrivit lui, China s-a îngrijorat de primele eşecuri ruse şi s-a străduit să reconstruiască "capacităţile militare" ale Moscovei. Însă, la peste doi ani de atunci, "Rusia s-a reorganizat aproape complet şi reprezintă o ameninţare importantă pentru Ucraina şi regiune", a mai spus diplomatul american.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.