Ultima oră

6 ani de închisoare la prima “mană” pentru judecătoarea Topor

Eduard Popescu
23 nov 2012 3543 vizualizări
Magistrata de la Judecătoria Focşani şi fratele său, funcţionar al Consiliului Judeţean, au fost condamnaţi vineri pentru că au traficat o hotărare judecătorească privind o suprafaţă de 13 hectare de teren la Mandreşti. Judecătoarea a primit 6 ani de închisoare cu executare şi va rămane după gratii, iar Aurel Lăduncă 3 ani. Anişoara Topor a fost arestată preventiv în urmă cu un an. Instanţa i-a obligat pe judecătoare şi pe fratele ei să restituie mita în valoare de 90.700 lei şi 4.500 euro către denunţătorul din dosar. Judecătoarea a fost ajutată în derularea activităţii infracţionale şi de doi interlopi din Focşani, între care unul îi era fin de cununie, fapt care a atarnat greu la sentinţă

Judecătoarea Anişoara Topor, arestată în decembrie 2011, într-un dosar de corupţie, sub acuzaţia că vindea soluţii judecătoreşti pe bani grei, a fost condamnată ieri de Curtea de Apel de la Bacău la 6 ani de închisoare cu executare. Faptul că s-a asociat cu persoane din lumea interlopă a atarnat greu în decizia magistraţilor, care o ţin arestată de aproape un an pe magistrata de la Judecătoria Focşani. “Condamnă inculpata Topor Anişoara, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: - luare de mită la pedeapsa de 6 ani închisoare (…) trafic de influenţă la pedeapsa de 4 ani închisoare. (…) contopeşte cele două pedepse principale în pedeapsa cea mai grea dintre ele, la care alătură pedeapsa complementară aplicată inculpatei. Pedeapsă de executat pentru inculpata Topor Anişoara: 6 ani închisoare (…) În baza art. 88 C.p., compută din pedeapsa principală rezultantă, durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 9.12.2011 la zi. (…) menţine starea de arest a inculpatei”, se arată în decizia de ieri a instanţei băcăuane. Conform pronunţării, Anişoara Topor nu mai are dreptul de a ocupa funcţia de magistrat, avand interdicţia “de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarşirea infracţiunii”, respectiv “dreptul de a ocupa o funcţie implicand exerciţiul autorităţii de stat”. Tot ca pedeapsă complementară, Topor nu mai are dreptul de a alege şi de a fi aleasă n autorităţi sau în fucţii elective publice.

Fratele magistratei, condamnat la 3 ani de inchisoare

Fratele magistratei, Aurel Lăduncă, care lucrează pe o funcţie de consilier în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, a primit o pedeapsă de 3 ani. “Condamnă inculpatul Lăduncă Aurel pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: - complicitate la infracţiunea de luare de mită la pedeapsa de 3 ani închisoare. (…) complicitate la infracţiunea de dare de mită la pedeapsa de 6 luni închisoare. -complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de 2 ani închisoare. (…) contopeşte cele trei pedepse principale în pedeapsa cea mai grea dintre ele, la care alătură pedeapsa complementară aplicată inculpatului. Pedeapsă de executat pentru inculpata Lăduncă Aurel: 3 ani închisoare”, au decis judecătorii Curţii de Apel de la Bacău.

Complementar, fratele judecătoarei Topor va avea aceleaşi interdicţii ca şi sora lui, respectiv de a ocupa o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarşirea infracţiunii, dreptul de a ocupa o funcţie implicand exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a alege şi de a fi ales. Instanţa a păstrat interdicţia pusă lui Lăduncă de a părăsi localitatea pană la soluţionarea definitivă a cauzei. Magistraţii de la Bacău au respins solicitarea judecătoarei Topor de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute prin rechizitoriu din infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă în infracţiunea de favorizare a infractorului. Şi în cazul lui Lăduncă, instanţa “respinge cererea de schimbare a încadrării juridice dată faptelor inculpatului prin actul de sesizare al instanţei din complicitate la infracţiunea de luare de mită, complicitate la infracţiunea de dare de mită, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în infracţiunea de favorizare a infractorului, formulată de inculpat prin apărători”.

Obligaţi să dea mita înapoi

FOTO: Curtea de Apel Bacău i-a obligat pe inculpaţii Topor Anişoara şi Lăduncă Aurel să restituie denunţătorului Iacob Costel mita în valoare de 90.700 lei şi 4.500 euro

Judecătorii băcăuani au dispus şi privitor la latura materială a infracţiunilor de corupţie. “Obligă inculpaţii Topor Anişoara şi Lăduncă Aurel în solidar, să restituie denunţătorului Iacob Costel sumele de 90.700 lei şi 4500 euro, cu titlu de obiect al mitei şi traficului de influenţă, pretinse de inculpată. Constată că din aceste sumele încasate cu titlu de mită, inculpaţii au restituit denunţătorului suma de 12.300 euro. Menţine măsura asiguratorie privitoare la instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor de orice natură şi oriunde s-ar găsi acestea aflate în proprietatea inculpatei Topor Anişoara”, se arată în decizia instanţei.

Conform rechizitoriului procurorilor DNA, “în cursul lunilor iulie 2010 şi martie 2011, inculpata Topor Anişoara a pretins şi primit de la denunţător mai multe foloase constând în lucrări de amenajare a casei sale de vacanţă (tâmplărie metalică cu geam termopan, balustrade şi grilaje metalice, renovarea acoperişului) pentru a-i facilita denunţătorului obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile şi în calea de atac a recursului. La rândul său, inculpatul Lăduncă Aurel a intermediat relaţia dintre Topor Anişoara şi s-a ocupat de asigurarea foloaselor pretinse de judecător: transmiterea sumelor de bani de la denunţător către inculpata Topor Anişoara şi a primit de la denunţător suma de 3.800 de euro pentru renovarea acoperişului casei de vacanţă”. Înscrisurile care acopereau mita primită de  judecătoare au fost anulate prin decizia instanţei. Acestea sunt o factură şi un bon fiscal emis de o societate din Goleşti pentru realizarea unor produse din fier forjat, datate 29 martie 2011 pe numele soţului judecătoarei, avocatul Marian Topor.

Contractul de prestări servicii încheiat în august 2011 între denunţătorul Costel Iacob şi avocatul Topor “prin care primul se obligă să execute lucrări de construcţie (casă) pentru suma de 103.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit la 08.08.2011” a fost deasemenea anulat, ca şi chitanţa prin care Iacob ar fi primit de la Aurel Lăduncă suma de 12.300 euro din cei 35.000 euro aferenţi  unor “lucrări de finisaje casă, pavaje, executare gard, schimbare învelitoare, schimbare stolerie termopan în prezenţa martorului Ştefan Alexandru”. A fost anulată şi declaraţia denunţătorului potrivit căreia „înregistrările discuţiilor cu soţii Topor nu corespund realităţii şi ar constitui mixaje”, precum şi angajamentul că nu le va folosi.

Denunţătorul a “şpăguit”  pentru 13 ha de teren la Mîndreşti

Dosarul judecătoarei Anişoara Topor şi a fratelui său Aurel Lăduncă a ajuns pe masa judecătorilor în ianuarie, pe rolul Curţii de Apel Galaţi, de unde cauza a fost strămutată la Bacău. Judecătoarea a fost acuzată de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, în legătură cu o soluţie pronunţată într-un dosar civil de fond funciar, pentru care denunţătorul Costel Iacob a «plătit» 20.000 euro. «În cursul lunii iunie 2010, inculpata Topor Anişoara, în calitate de judecător la Judecătoria Focşani, în mod direct şi prin intermediul fratelui său, Lăduncă Aurel, a pretins şi primit de la un denunţător sumele de 80.000 de lei şi 700 de euro pentru a pronunţa o hotărâre judecătorească favorabilă denunţătorului care urmărea să devină proprietarul a 13 hectare de teren în baza unei acţiuni civile în revendicare. După primirea banilor, la 5 octombrie 2010, inculpata Topor a pronunţat, pe fond, o hotărâre judecătorească prin care a obligat Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar de pe lângă Primăria Focşani să elibereze un proces-verbal de punere în posesie şi Comisia judeţeană de aplicare a fondului funciar de pe lângă Prefectura Vrancea să elibereze titlul de proprietate», se indică în rechizitoriul DNA.

Aurel Lăduncă, fratele magistratei, a fost acuzat de complicitate la săvîrşirea a trei infracţiuni, respectiv dare şi luare de mită şi trafic de influenţă. Anişoara Topor a fost arestată preventiv din 9 decembrie şi a rămas după gratii în ciuda mai multor cereri de liberare condiţionată sub control judiciar formulate la termenele din dosar.

Interlopi amestecaţi în afacerile judecătoarei

Denunţătorul a aflat de faptul că poate beneficia de serviciile judecătoarei Topor prin fratele acesteia, care i-a comunicat şi preţul, de 20.000 euro, conform materialului de urmărire penală. Obligat să plătească şi o datorie de 20.000 euro către un avocat, cunoscut de altfel şi de judecătoarea Topor, Costel Iacob a ajuns la cămătarul Alexandru Ştefan, finul judecătoarei, care îl putea ajuta cu bani.  “Prin urmare, Iacob Costel a ajuns să apeleze la serviciile lui Alexandru Ştefan, cunoscut sub numele de Sandu Ştefan, şi despre care avea să afle la o dată ulterioară, că este finul de cununie al judecătoarei. De la Alexandru Ştefan, denunţătorul a împrumutat suma de 40.000 euro pentru o perioadă de 6 luni, în acest scop fiind încheiat un act în formă autentică, dar pentru suma de 64.000 de euro (diferenţa de 24.000 reprezentînd dobanda). În ziua în care a intrat în posesia banilor, I. C. l-a apelat telefonic pe Lăduncă Aurel, fratele judecătoarei, căruia i-a dat 80.000 de lei, iar ulterior i-a dat 17.000 euro şi avocatului Iacob Nicolae, aşa cum îi spusese să procedeze judecătoarea. Ulterior, însă, Lăduncă Aurel s-a întors şi i-a cerut denunţătorului încă 700 euro, reprezentand diferenţa de curs valutar datorată judecătoarei Topor. După ce a dat banii atat judecătoarei Topor cat şi avocatului I.N., judecata cauzei a început să se desfăşoare în mod normal, fiind încuviinţată o expertiză, astfel că, la data de 05.10.2010, judecătoarea Topor a pronunţat sentinţa civilă în dosarul nr. (…)  al Judecătoriei Focşani, admiţand cererea (…) şi obligand Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar de pe langă Primăria Focşani să elibereze proces-verbal de punere în posesie şi pe intimata Comisia judeţeană de aplicare a fondului funciar de pe langă Prefectura Vrancea să elibereze titlu de proprietate”, se arată în încheierea Curţii de Apel de la Bucureşti de la momentul arestării judecătoarei.

În recurs însă, denunţătorul a pierdut şi a discutat cu judecătoarea acest lucru, mai ales că datoria către Sandu Ştefan trebuia returnată din vanzarea celor 13 ha de teren. “La data de 27 iunie 2011 lacob Costel a făcut în faţa unui notar promisiune de vînzare pentru 1 ha din terenul revendicat către fiul lui Alexandru Ştefan, condiţii în care a mai primit 15.000 euro pe care i-a dat avocatului Topor Marian care a pretins acea sumă de bani cu motivaţia că urma să dea mită unor judecători care trebuiau să se pronunţe pe cererea de contestaţie în anulare” se mai arată în încheierea Curţii de Apel Bucureşti. Tot în dosarul în care s-a dispus arestarea judecătoarei, magistraţii au reţinut faptul că Iacob îi mai datora lui Alexandru Ştefan suma de peste 27.000 euro şi, neavandu-i, a încercat să se sinucidă.

De altfel, asupra denunţătorului au fost făcute presiuni şi prin intermediul altui interlop din Focşani, aflat în legătură cu familia Topor. Conform aceleeaşi încheieri de şedinţă, cel în cauză este Vasile Tătaru care l-a ameninţat pe Costel Iacob cu executarea gajului ipotecar pentru banii datoraţi lui Sandu Ştefan şi chiar cu intervenţia unor “ucigaşi din Ucraina” în cazul în care va solicita returnarea banilor daţi judecătoarei Topor drept mită sau va folosi înregistrările făcute referitoare la această speţă. Atat Alexandru Ştefan cat şi Vasile Tătaru au primit neînceperea urmăririi penale în acest dosar. Soluţia dată vineri în dosarul judecătoarei este supusă însă căilor de atac, nefiind definitivă. (Eduard POPESCU)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
gigeaua, acum 4175 zile, 13 ore, 8 minute, 28 secunde
cand va veni si randul vestitei doamne ANCA MIHAELA TROFIN pentru tot ceea ce face ,mai poate dormi? mai devreme sau mai tarziu va plati, multi sufera dupa urma nenorocitei asteia.
puiatatiana, acum 4176 zile, 17 ore, 38 minute, 58 secunde
A venit si randul marei "Doamne"Topor.Are pe constiinta multe.Acum are timp sa mediteze la toate nedreptatile din urma si sa vada ca totul se plateste ,mai devreme sau mai tarziu.
singarela, acum 4176 zile, 18 ore, 24 minute, 9 secunde
Ce poate face lăcomia din unii oameni ! Citești și te prinde frica și groaza de ceea ce se întamplă pe langă noi într-un Palat de Justiție,unde de fapt mergi ca să primești dreptatea care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.