Ultima oră

Ziarul de Vrancea, salutat din Italia de urmaşii lui Umberto Sorani

Sorin Tudose
16 oct 2012 8551 vizualizări
Lucia Sorani, fiica inventatorului focşănean Umberto Sorani, căruia ziarul nostru i-a dedicat un articol, ne-a trimis fotografii din secolul trecut, păstrate cu grijă în albumul cu amintiri al familiei sale

Articolul publicat în luna septembrie de Ziarul de Vrancea şi dedicat lui Umberto Sorani, inventatorul focşănean de origine italiană născut în oraşul nostru acum 125 de ani, a avut ecou pană în Italia. Asta n-ar fi un lucru aşa neobişnuit doar că articolul a fost citit chiar de Lucia Sorani, nimeni alta decat fiica inventatorului, care locuieşte într-un oraş din nordul Italiei. “Cu imensă emoţie şi nespusă bucurie am citit articolul «Echipamente pentru submarine – Umberto Sorani» publicat în Ziarul de Vrancea, cu referinţă la tatăl meu, Umberto Sorani. Un articol splendid, bine scris şi bine documentat pentru care ţin să mulţumesc atat dumneavostră, cat şi arhivistului Florin Dardală pentru faptul că aţi scos la iveală figura tatălui meu, care pe merit, aşa cum scrieţi, face parte dintre oamenii valoroşi din trecutul oraşului Focşani. Mă bucur că Focşaniul are persoane care se ocupă şi de istoria oamenilor care au constituit faima oraşului”, ne-a transmis Lucia Sorani, fata inventatorului. Lucia Sorani nu a împărtăşit cu noi doar bucuria de a vedea un articol închinat memoriei tatălui său, ci ne-a trimis şi mai multe fotografii din albumul părinţilor.

Afiş publicitar pentru atelierul Tehno-Mecanic Umberto Sorani.

Vă prezentăm azi o una dintre fotografiile trimise, dar şi un afiş publicitar cu atelierul lui Umberto Sorani care era situat pe strada Dr. Cremntizer, nr. 4 Focşani (langă Uzina Electrică). Ne bucurăm nespus că articolul nostru a spart bariera distanţei, străbătand mii de kilometri pentru a ajunge la urmaşii acestei personalităţi focşănene de care puţini îşi mai amintesc astăzi. Provenind dintr-o familie de italieni care a venit în ţara noastră aşa cum romanii merg acum la muncă în Italia, Umberto Sorani a inventat de-a lungul timpului, între altele, echipamente pentru submarine, dar şi o maşină de curăţat cartofi. Acesta a fost unul dintre deschizătorii de drumuri în învăţămantul tehnic din oraş. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4208 zile, 17 ore, 47 minute, 50 secunde
Iata cum ne cunoastem orasul si aomenii lui. Focsaniul este plin de amintiri Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.