Local

112 ani de la inugurarea fostului Tribunal Vrancea

Sorin Tudose
2 apr 2024 5666 vizualizări

Lăsînd la o parte culorile politice, autorităţile vremii au inaugurat pe 2 aprilie 1912 acest impozant imobil. Clădirea va mai exista multă vreme de azi înainte, dar în foarte scurt timp nu va mai deservi instanţa.

 

Astăzi, 2 aprilie, se împlinesc 112 de ani de când Focşaniul are un Palat de Justiţie reprezentativ pentru ahitectura românească şi pentru istoria acestui oraş greu încercat de vicisitudinile ultimului veac. Deşi se află la ceas aniversar, imobilulul nu mai are strălucirea de odinioară, cu toate că la nivel arhitectural acesta arată la fel ca atunci cînd a fost inaugurat. Acest lucru este cauzat de cutremurele care au lovit Focşaniul din 1940 încoace. Dînd timpul înapoi îl găsim pe prefectul judeţului Putna, P. Panaitescu care are în 1908 iniţiativa construirii unui nou Palat al Justiţiei, dat fiind faptul că vechiul sediu care se afla pe amplasamentul prefecturii vechi era tot mai degradat. Dosarele vremii relevă faptul că demersurile erau făcute pentru a se construi imobilul pe ceea ce generaţii imemorabile de focşăneni denumeau “Chetrele de moară”. Un amănunt pe care nu am vrea să îl trecem cu vederea este că lucrările au demarat în 1909 iar inaugurarea a avut loc în 1912, adică în mai puţin de patru ani s-a putut ridica un asemenea edificiu impozant. În Romania postdecembristă lucrările de anvergură durează pînă şi decenii.


„Mandru lăcaş pentru slujitorii dreptăţii”


 În urmă cu un secol și 12 ani, la 2 aprilie 1912 presa vremii consemna deschiderea acestui impunător edificiu. „La orele 11.00 în vasta sala a paşilor pierduti, s-a oficiat un serviciu divin de către preoţii Gh. Tomescu, I. Dumitrescu, I. Hartescu, P. Romanescu şi diaconul G. Brăileanu. Au asistat pe lângă magistraţii şi avocaţii din Putna şi prefectul Th. Ienibace, generalul Saegiu, St. Graur, decanul baroului, membrii Consiliului Judetean, Ştefan Vasiliu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi reprezentanţii tuturor autorităţilor din oraş  şi numeroşi membri ai opoziţiei. După oficierea serviciului divin ia cuvântul prefectul care arată că după mari sacrificii «putem deschide în fine porţile acestui mândru lăcaş menit să adăpostească pe slujitorii dreptăţii»”, descrie evenimentul Florin Dîrdală, de la Serviciul Judeţean Arhivele Naţionale Vrancea, dând glas unor pagini de ziar îngălbenite de timp.


Binele comunităţii mai presus de interesele politice


Conducerea vechiului judeţ Putna a lăsat deoparte deosebirile politice fiind conştientă de faptul că tribunalul avea nevoie de un nou sediu. „Magistratura şi baroul nostru cari sînt socotite printre cele mai de frunte ale ţării vor avea de azi înainte un cadru mai demn de dînsele. Doresc magistraturei să păţească în noul local cu demnitatea ce i-a fost întotdeauna caracteristică, cu mîndria cuvenită înaltei poziţiuni ce ocupă în stat, aducîndu-şi aminte că justiţia este temelia statului si a oricărei  alcătuiri sociale bine organizate”, spunea Theodor Ienibace, prefectul judeţului la momentul inaugurării.Această operă este o nouă podoabă a oraşului Focşani şi a judeţului Putna. Ea este rezultatul muncii rodnice a acelora care fără deosebire de vederi şi credinte politice s-au unit în gânduri şi fapte când e vorba de un lucru bun şi mare, contribuind şi colaborând pentru realizarea binelui, frumosului şi adevarului”, a spus şi Şt. Graur, decanul Baroului. În prezent imobilul face obiectul unui schimb între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Judeţean Vrancea, iar după ce judecătorii se vor muta în sediul fostului magazin Putna, proaspăt renovat, se va începe consolildarea clădirii impunătoare a Palatului Justiţiei. Cert este că tribunalul, monument istoric de importanţă naţională, nu va mai deservi instanţa nici după ce va fi restaurat. Clădirea este marcată cu „bulină roşie”, ceea ce înseamnă „risc seismic ridicat”. (Sorin TUDOSE)

Interiorul clădirii în 2012

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare: 02 aprilie 2012 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vai mama noastra, acum 4410 zile, 16 ore, 51 minute, 57 secunde
Cladirea pe langa ''bulina rosie'' trebuie sa fie marcata si cu bulina pericol ''sindromul bolii lain'' deoarece este infestata de plosnite,ceea ce inseamna citeste integral
babalau, acum 4410 zile, 17 ore, 17 minute, 8 secunde
''UN SECOL DE JUSTITIE'' articol care nu pomeneste nimic despre faptul ca in toata aceasta perioada mai ales dupa '90,unii judecatori din acest Palat de Justitie au considerat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.