Ultima oră

Vrancea are patru situri de importanţă comunitară

Sorin Tudose
10 ian 2012 2966 vizualizări
Propunerile au fost făcute de mai multe entităţi administrative

În cursul anului trecut au fost infiinţate patru noi situri de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 prin Ordinul Ministerului Mediului şi Padurilor nr.2387/2011. Aşadar, Lunca Siretului Inferior, (Vrancea, Brăila şi Galaţi) a devenit sit de importanţă comunitară după ce a fost propus de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării. Pădurea Buciumeni – Homocea care traversează judeţele Vrancea şi Galaţi a fost propusă de Institutul de Cercetare şi Amenajări Silvice Bucureşti. Rîul Putna se află şi el pe lista siturilor de importanţă comunitară fiind propus de ONG-ul Grup Milvus. Nu în ultimul rînd, Soveja este de anul trecut sit de importanţă comunitară după ce a fost propusă de Consiliul Local Soveja şi Institutul de Cercetare şi Amenajări Silvice Bucureşti. Propunerea a fost făcută de Societatea Ornitologică Romană. „Ariile Protejate încă sînt percepute de foarte mulţi oameni doar în sensul lor «conservaţionist» fiind considerate adevarate oaze ale naturii sălbatice într-un deşert al dezvoltării economice, care trebuiesc protejate numai pentru conservarea speciilor care le populează”, transmit reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. În intervalul 1967 – 2007 Vrancea a ajuns la 33 de arii protejate, iar Focul Viu de la Andreiaşu este cea mai veche arie protejată beneficiind de acest statut încă de la finele anilior 1960. În altă ordine de idei, Natura 2000 este o reţea de arii protejate care se întinde pe suprafaţa întregii Europe, prin care se urmăreşte stoparea pierderii celor mai importante specii de animale şi plante precum şi de habitate, prin protejarea lor pe termen lung. Declararea siturilor Natura 2000 (zone naturale protejate) nu înseamnă protecţie strictă, se acceptă desfăşurarea activităţilor de dezvoltare durabilă dar care să permită protejarea acelor situri (zone). Prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, pe teritoriul judeţului Vrancea au fost declarate situri Natura 2000 mai multe areale. Printre ele se numără Cascada Mişina, Căldările Zăbalei, Pădurea Cenaru, Lacul Negru, Muntioru-Ursoaia şi Poiana Muntioru. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.