Ultima oră

Când răspund penal minorii pentru faptele lor?

Dan Chiriac
31 mar 2015 1493 vizualizări
Poliţiştii au organizat o campanie la nivel naţional după ce criminalitatea a crescut în rândul minorilor u poliţiştii au scris şi o broşură cu Codul Penal pe înţelesul copiilor

În perioada octombrie 2014-martie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, au derulat la nivel naţional Proiectul „Copilărie fără delincvenţă”. Proiectul a fost iniţiat în urma identificării nevoii de a intensifica activităţile de prevenire a criminalităţii în rândul minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, respectiv 14 ani. Atât datele statistice, cât şi constatările din teren ale poliţiştilor şi asistenţilor sociali au condus către concluzia că aceşti minori reprezintă un grup vulnerabil din punct de vedere infracţional. În acest context, proiectul şi-a propus creşterea gradului de informare a beneficiarilor (copii, părinţi, profesori) cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile la minorii sub 14 ani. În perioada de referinţă, poliţiştii vrânceni au organizat o serie de activităţi de prevenire în cadrul Campaniei “Copilărie fără delincvenţă” în cadrul Şcolii Gimnaziale numărul 7 din municipiul Focşani, unitatea şcolară fiind cea selectată pentru acest proiect. La finalul campaniei de prevenire au fost realizate concursuri de mesaje, desene şi eseuri cu tematică, cei 17 elevii participanţi fiind premiaţi. Conform legii, până la împlinirea vârstei de 14 ani minorii nu răspund penal. De la această vârstă, până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis şi şi-au dat seama de consecinţele lui. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal ca şi majorii. Faţă de minorul care a comis o infracţiune se poate lua o măsură educativă sau i se poate aplica  o pedeapsă. Măsurile educative care se pot lua faţă de minori sunt mustrarea, libertatea supravegheată (timp de 1 an) în sarcina familiei sau a unei instituţii, internarea într-un centru de reeducare, internarea într-un institut medico-educativ. Pedepsele care se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită. (Dan CHIRIAC)

Codul penal pe interesul copiilor

Micuţii interesaţi pot găsi pe site-ul poliţiei române Codul Penal pe inţelesul  copiilor. Începând cu 1 februarie 2014, România are un nou Cod Penal. Ofiţerii de prevenire de la poliţia română au scris această broşură cu gândul la părinţi sau educatori. “Copiii au dreptul să ştie ce se întâmplă cu ei dacă nu respectă legea. Să ştie că legea nu vrea să le facă rău, ci doar să le arate drumul considerat normal de societatea timpurilor în care trăiesc. Să ştie că legea îi protejează pe cei corecţi. Ei au nevoie de o minimă educaţie juridică. Nu toţi copiii vor deveni avocaţi, magistraţi, poliţişti. Nici nu urmărim acest lucru. Vrem doar să ştie ABC-ul legii pentru ca, ştiindu-l, viaţa lor să devină mai bună, să greşească mai puţin în cunoştinţă de cauză şi niciodată pe motiv că nu cunosc legea. Iar atunci când sunt victime, să ştie că sunt organe ale statului în care pot avea încredere şi care îi vor pedepsi pe cei vinovaţi”, spun poliţiştii români. Cei interesaţi să citească noul Cod Penal o pot face la adresa https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Unde-i_lege,_nu-i_tocmeala.pdf. (D.C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.