Politică

Liberali vrânceni cu bagajele la ușă, după ce „echipa câștigătoare” a preluat întreaga putere în partid

Ziarul de Vrancea
29 sep 2021 14566 vizualizări
După ce ”echipa câștigătoare” care l-a susținut pe premierul Florin Cîțu să devină președintele partidului, a preluat puterea totală în PNL, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Neculai Tănase, prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece și  directorul adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, Sergiu Bordea Ștefan și-ar putea pierde actualele funcții ocupate, conform bursei informațiilor vehiculate
După ce ”echipa câștigătoare” care l-a susținut pe premierul Florin Cîțu să devină președintele partidului, a preluat puterea totală în PNL, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Neculai Tănase, prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece și directorul adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, Sergiu Bordea Ștefan și-ar putea pierde actualele funcții ocupate, conform bursei informațiilor vehiculate

După Congresul de sâmbătă, 25 septembrie 2021 și Consiliul Național de duminică, 26 septembrie 2021, a devenit clar că în Partidul Național Liberal „echipa câștigătoare” care l-a susținut la președinția partidului pe premierul Florin Cîțu a preluat toată puterea.

Concret, în urma aplicării principiului „învingătorul ia totul”, duminică, la Consiliul Național, candidații echipei Cîțu au obținut toate funcțiile din Biroul Executiv Național, nelăsând niciuna taberei Orban. S-a ajuns astfel în situația în care PNL Vrancea nu mai are niciun reprezentant în structurile centrale de conducere. Așa cum se știe, organizația PNL Vrancea l-a susținut prin șefii săi și prin delegații la Congres în unanimitate pe Ludovic Orban în această competiție din interiorul partidului.

Citiți în articolul de față care ar putea fi consecințele imediate ale acestei susțineri, pentru unii politicieni vrânceni care au ocupat funcții importante cu recomandarea actualilor șefi ai filialei județene PNL. Aflați tot din articol și politicienii liberali din județ, poziționați din vreme ca susținători ai lui Florin Cîțu, care acum au cota în creștere la bursa informațiilor vehiculate. Și conform acesteia sunt personajele principale ale veștilor pe subiectul posibilei ocupări ale unor funcții importante în viitorul apropiat.

Reamintim că la începutul lunii august 2021, în articolul Orban sau Cîțu? Alegeri cu final așteptat la PNL Vrancea publicat în Ziarul de Vrancea, a fost analizată o posibilă evoluție a realităților politice din PNL Vranccea spre situația concretă la care s-a ajuns după Congresul de sâmbătă, 25 septembrie 2021 și Consiliul Național de duminică, 26 septembrie 2021 ale PNL desfășurate la București. 

Reluăm câteva pasaje din respectivul articol:

”Oficial, așa cum o afirmă de câte ori au ocazia, pe rețelele de socializare și în declarațiile publice, liberalii vrânceni merg pe mâna lui Ludovic Orban. Chiar dacă tabăra susținătorilor acestuia pare că se împuținează pe zi ce trece, iar șansele sale la un nou mandate se reduc pe măsură.(...) Tot într-o minune speră și Ion Ștefan, Cătălin Toma, Ionel Dancă, Nicu Tănase și ceilalți membri din conducerea PNL Vrancea pentru alegerile din 25 septembrie 2021. Aceștia trag speranța că Duhul Sfânt va pogorî din Ceruri și va face o minune pentru Ludovic Orban, ca să câștige un nou mandat de președinte. Doar că, în astfel de situații, mai ales în politică, minunile nu se produc decât foarte rar.

Atașamentul lui Ion Ștefan, cel care conduce de facto PNL Vrancea, de Ludovic Orban este de înțeles. Cariera lui politică este legată indisolubil de actualul președinte al PNL. Orban l-a băgat între liderii naționali, l-a făcut ministru și l-a susținut chiar și când a făcut gafe.

Astfel, viitorul său politic la nivel national, în PNL, depinde de ceea ce se va întâmpla pe 25 septembrie 2021. În echipa lui Cîțu, deputatul Ștefan nu ar avea nicio șansă să avanseze mai mult decât este în prezent. De aceea, se agață de Orban ca de un colac de salvare, punându-și toate speranțele într-o minune. Dacă Ludovic Orban este reales, cresc și șansele lui Ștefan pentru un nou mandat de ministru.

Ce se va întâmpla după congresul PNL din 25 septembrie 2021

PNL Vrancea nu pare să fi luat în considerare decât un singur scenariu pentru alegerile din 25 septembrie: victoria lui Ludovic Orban și a echipei sale. Nici o variantă pentru alternativa Florin Cîțu. Iar acest lucru ar putea avea consecințe nu tocmai fericite.

De altfel, chiar și acum ar fi destul de târziu dacă PNL Vrancea și-ar anunța susținerea pentru Florin Cîțu. Apele s-au limpezit, iar taberele s-au cam aranjat. În tabăra lui Cîțu s-au împărțit locurile la masă, în caz de victorie.

Așa cum spunea un politician cu vechi state, trecut prin multe în astfel de confruntări, ca președinte de organizație, trebuie să fii foarte abil, să intuiești din vreme de partea cui se va înclina balanța și să te poziționezi din timp în echipa câștigătoare. Cu cât o faci mai târziu, cu atât ai mai puțin de câștigat.

Cătălin Toma, Ion Ștefan și PNL Vrancea au avut propria șansă, dacă nu să treacă în tabăra premierului Florin Cîțu, cel puțin să păstreze relații bune cu acesta. Au ratat-o.

S-a întâmplat la începutul lunii martie 2021, când organizația PNL Vrancea și-a anunțat, total nepoliticos, susținerea pentru candidatura lui Ludovic Orban la președinția partidului, chiar cu o zi înainte de vizita premierului Florin Cîțu în Vrancea. Chiar dacă nu a arătat-o, pentru Florin Cîțu a fost o insultă, iar acest lucru s-a văzut ulterior.

Comunele din Vrancea au fost tăiate de pe lista finanțărilor acordate prin programele guvernamentale. Vestea proastă a fost transmisă la finalul lunii aprilie, cu prilejul unei întrevederi cu primarii din județ, la Focșani, de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Finanțarea viitorului spital județean sub semnul întrebării

Nici acordarea finanțării pentru construcția viitorului spital județean nu mai este atât de sigură. Dacă, până la începutul verii, nu trecea o săptămână fără ca Toma să vorbească despre viitorul spital, pe care îl descria drept proiectul său „de suflet” (fostul proiect de suflet a lui Oprișan), după 9 iunie 2021 a încetat orice referire la această investiție. A fost ziua în care a avut o ultimă întâlnire cu premierul Florin Cîțu la Palatul Victoria, încercând să-i smulgă acestuia promisiunea că va da bani pentru proiect.

După întâlnire, sigurul care a făcut declarații publice a fost Cătălin Toma: „investiția se va realiza”. Nimic clar, niciun angajament din partea Guvernului că o va și susține.

Și, probabil, tăierea finanțărilor nu va fi singura consecință. Nu este exclus ca, în cazul în care Florin Cîțu va fi ales președinte al partidului, liberalii vrânceni care ocupă funcții în administrația centrală să se întoarcă acasă. „Echipa câștigătoare” va avea propriii oameni de recompensat, iar funcțiile nu pot fi înmulțite.”

Ce politicieni liberali vrânceni au bagajele la ușă, după ce ”echipa câștigătoare” a preluat întreaga putere-n partid în urma Congresului PNL din 25 septembrie 2021

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Neculai Tănase, ar putea fi eliberat din funcție, în scurt timp. ”La pachet” cu acesta, vor pleca acasă și ceilalți peneliști vrânceni angajați la cabinetul demnitarului. Prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece, ținând cont că s-a afișat permanent alături de Ion Ștefan și de Ludovic Orban ar putea și el să-și piardă scaunul. Dacă se va ajunge cu schimbările la instituțiile descentralizate din județul Vrancea și în cele regionale, printre cei care s-ar putea afla pe „lista neagră” e posibil să se regăsească actualul directorul executiv al APIA Vrancea, Dorina Ștefan, directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Bunghez, directorul adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, Sergiu Bordea Ștefan, consilierul în MADR Florin Jan Vasilache.

Dacă față de deputații PNL de Vrancea, Ion Ștefan și Ionel Dancă, rămași simpli parlamentari, singura pedeapsă care li s-ar mai putea aplica ar fi să nu mai prindă locuri pe listele paridului la viitoarele alegeri generale din 2024, este puțin probabl ca „echipa câtigătoare” să-l „sancționeaze” în viitorul apropiat și pe președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma. Cu acesta este de așteptat să se încerce totuși păstrarea unor relații amiabile. Pentru a nu duce-n degringoladă totală organizația PNL Vrancea.

Politicieni vrânceni poziționați din vreme ca susținători ai lui Cîțu,care acum au cota în creștere la bursa informațiilor vehiculate ce dau vestea ocupării unor funcții importante 

 

Din informațiile Ziarului de Vrancea, printre politicienii liberali vrânceni care s-au poziționat din vreme ca susținători ai lui Florin Cîțu, afișând public mai mult sau mai puțin acest lucru, se regăsesc: consilierul local focșănean Liviu Macovei, fostul secretar de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, precum și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Liviu Bostan. Dacă Liviu Bostan va rămâne grație acestei atitudini probabil, în funcția pe care o ocupă, despre Liviu Macovei se vehiculează informația c-ar putea deveni noul prefect de Vrancea. Iar despre Ovidiu Burdușa c-ar putea reveni în postul de secretar de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Realitățile politice din zilele următoare vor dovedi câte dintre aceste speculații se vor adeveri. Nu trebuie exclusă însă din calcule, nici varianta ca guvernul Cîțu să se confrunte în perioada următoare cu atât de multe probleme curente, încât să nu-i mai rămână timp pentru a trece la operațiunile ce presupun impunerea oamenilor fideli, dar și sancționarea celor infideli „echipei câștigătoare”, în organizațiile care l-au sprijinit pe Ludovic Orban..  


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.