Timp Liber

Foto | Expoziţie de fotografie la Mausoleul din Mărăşeşti, în „Noaptea Europeană a muzeelor”

Janine VADISLAV
18 mai 2022 1420 vizualizări

Frumuseţile Oraşului Mărăşeşti, surprinse in imagini de voluntarii europeni, care petrec un an aici, au fost prezentate sâmbătă la Mausoleul Eroilor, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor“. Expoziţia, purtând titlul generic „Beautiful Mărăşeşti“ a fost organizată de Asociaţia de Voluntariat pentru Viaţă, în colaborare cu voluntarii Proiectului “On Air“. 

Pentru prima oară, în acest an, Mausoleul din Mărăşeşti şi-a deschis larg uşile pentru cei care au dorit să cunoască istoria neamului, să vadă locul  unde s-au câştigat bătălii importante pentru formarea României Mari. Cu această ocazie voluntarii din cadrul Asociaţiei Voluntariat pentru Viaţă au prezentat publicului o interesantă expoziţie de fotografie sub genericul „Beautiful Mărăşeşti“, oraşul pe care l-au descoperit şi îndrăgit.  

„Expoziţia ne-a emoţionat, este deosebit de frumoasă. Fiind localnici, cunoaştem toate locurile fotografiate. Au prins esenţialul, cele mai frumoase locuri din Mărăşeşti. Îi felicităm pe fotografi”, a spus o doamnă care însoţea un grup de copii.

Daca la început oraşul nu i-a impresionat, zi după zi, ochiul format al artistului a început să-i descopere frumuseţea.

„Sunt Ekrem, voluntar din Turcia, la Asociaţia Voluntariat pentru Viaţă, din Mărăşeşti. Am făcut această expoziţie cu colegii mei, care se intitulează „Mărăşeşti-ul frumos”, pentru că am vrut să arătăm partea frumoasă a acestui oraş.  Aici puteţi vedea multe fotografii care reprezintă peisaje din Mărăşeşti, un apus de soare, diferite panorame, persoane”.

Pentru Ona, din Barcelona - Spania, a fost prima oară când s-a aflat departe de familie, într-o ţară străină. Ea spune că a trăit experienţe inedite care au contribuit mult la dezvoltarea ei personală.

„Am ales aceste două  fotografii pentru că reprezintă implicarea pe care am avut-o în comunitatea din Mărăşeşti. Am ajutat la culegea strugurilor şi am fost foarte implicaţi în această muncă... Mă bucur foarte mult că am ajuns aici.”

Ludvin a venit din Franţa. Ea spune ca iubeşte foarte mult oamenii pe care i-a cunoscut şi care i-au ajutat de fiecare dată, dar îi plac şi oraşele pe care a apucat să le vadă.

„Fotografiile reprezintă 2 membrii din familia mentorului meu, de aici, din Mărăşeşti. Am fost interesată să fac aceste fotografii pentru că nu am mai  văzut procesul de preparare a sucului de tomate şi a pălincii, în ţara mea. M-a interesat acest procedeu de pregătire”.

Deşi toate fotografiile sunt foarte frumoase, cea mai interesantă imagine din expoziţie mi se pare cea realizata de voluntarul din Armenia, o fată foarte talentată, cu un ochi foarte atent, care pătrunde dincolo de prima impresie. Ea a fotografiat gara din Mărăşeşti. De ce gara?  Există o explicaţie!

„De acest loc sunt legate multe dintre amintirile noastre, este primul loc pe care l-am văzut când am venit în Mărăşeşti, este un punct important pentru comunitatea locală, este un loc unde oamenii vin şi de unde oamenii pleacă”.

Tinerii au fost impresionaţi  de faptul că expoziţia lor a plăcut, a fost admirată de publicul care a trecut pragul Mausoleului.

„Este Noaptea Muzeelor şi Mausoleul este legat de comunitatea din Mărăşeşti. Când oamenii  vin să viziteze Mausoleul, văd şi această expoziţie. În felul acesta văd şi o altă faţă a oraşului Mărăşeşti, a spus Baptiste, voluntar venit din Belgia.

După vernisaj voluntarii au făcut un tur al Mausoleului însoţiţi de ghid. Li s-au alăturat şi turiştii aflaţi în trecere. Uimiţi să găsească Mausoleul de la Mărăşeşti deschis, nu au ratat ocazia de a-l vizita.

„N-am ştiut că este „Noaptea Muzeelor” astăzi şi am rămas impresionată, a spus o doamnă aflată pe drum, spre Iaşi, împreună cu familia. Nu ne aşteptam să fie aşa mare la interior. Copii sunt încântaţi, la fel şi soţul meu”.

- Ce v-a plăcut? îl întreb pe soţul doamnei.

„Arhitectura muzeului, mormintele, tot. Nu ştiam ca sunt atâţia ostaşi morţi aici...”

„Avem înmormântaţi 5073 ostaşi români care şi-au dat viaţa în cadrul acestei bătălii, dintre aceştia 1926 sunt ostaşi cunoscuţi, restul  ostaşi necunoscuţi. Ostaşii cunoscuţi au fost înmormântaţi în 154 cripte individuale, care se regăsesc în interiorul Mausoleului, restul ostaşilor necunoscuţi fiind înmormântaţi în 9 cripte comune. 8 dintre ele conţin rămăşiţe a câte 300 ostaşi necunoscuţi, iar această criptă, unde ne aflăm acum, conţine rămăşite a 600 ostaşi necunoscuţi”, a spus Petrică Tudoroiu, muzeograf- Muzeul Vrancei.

Tot aici a fost depus si trupul micuţei eroine Măriuca Zaharia, copila ucisă de glonţul duşman. 

„Vreau să fac şi eu ceva pentru ţara mea!”, ar fi spus Măriuca, eroina de la Mărăşeşti în 1917. Pe numele său Maria Ion Zaharia, copila de numai 12 ani şi-a dat viaţa, în ziua de 6 august 1917, luptând, alături de soldaţii noştri, pentru apărarea României, arată pagina de comunicare a Armatei Române.

Bătălia de la Mărăşeşti, desfăşurată în perioada 6 august - 3 septembrie 1917, a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de armata română în timpul Primului Război Mondial, care a schimbat soarta întregului război de reîntregire naţională prin victoriile obţinute pe linia frontului Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. 

Mulţumiri doamnei  Ana Cătănoiu pentru sprijinul dat la realizarea acestui material.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.