Timp Liber

Reduceri de 50% în magazine la îmbrăcăminte şi încălţăminte

Mihaela Beșleagă
19 ian 2012 2238 vizualizări
De două ori pe an magazinele pot lansa vînzări de soldare, în perioadele: 15 ianuarie - 15 aprilie pentru produsele de toamnă - iarnă şi 1 august - 31 octombrie pentru cele de primăvară - vară

Pentru a vă petrece timpul liber într-un mod plăcut, aviz în special doamnelor şi domnişoarelor, puteţi profita în această perioadă de reducerile practicate de majoritatea magazinelor cu încălţăminte şi îmbrăcăminte. Dacă aveţi ceva bani puşi deoparte, vă puteţi înnoi garderoba cu articole care în urmă cu cîteva săptămîni erau mai scumpe. Începînd cu data de 15 ianuarie, şi în vitrinele multor magazine din municipiul Focşani au apărut ispititoarele semne de „Reduceri %” sau „Soldări”, de la 10%, pînă şi la 70%. Astfel, o pereche de cizme care vă păreau prea scumpe la începutul sezonului de iarnă acum le puteţi găsi la preţuri mai accesibile, la fel ca şi alte produse de încălţăminte sau de îmbrăcăminte. Dacă vă gîndiţi să faceţi achiziţii în această  perioadă, denumită de soldare, trebuie să fiţi atenţi la cîteva elemente, astfel încît să fiţi ocoliţi de suprizele neplăcute ale comercianţilor. În primul rînd, trebuie să ştiţi că de două ori pe an, pentru cel mult 45 de zile, magazinele pot lansa vînzări de soldare, în perioadele: 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamnă - iarnă şi 1august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăară- vară. Modul de organizare a vînzărilor de soldare este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Potrivit acestui act normativ, vînzarea de soldare este orice vînzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea „soldare/soldări/solduri” şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vînzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vînzare cu amănuntul. Produsele care pot fi supuse soldării sînt articolele de îmbrăcăminte, articolele de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism, precum şi alte produse stabilite prin norme ca făcînd parte din categoria produselor sezoniere. Nerespectarea acestor prevederi poate aduce comerciantului o amendă cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei.

Preţul vechi şi preţul redus, pe aceeaşi etichetă

Un alt aspect de care trebuie să ţineţi cont se referă la preţul afişat pe etichetă. Reducerea trebuie să fie raportată la preţul de referinţă practicat, mai exact, pe eticheta produsului trebuie să existe atît preţul vechi, cît şi preţul nou rezultat din aplicarea reducerii. Este interzis ca o reducere de preţ pentru un produs să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părţi din produs, precizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a anunţat că va avea în vedere respectarea reglementărilor legale în domeniu. Instituţia subliniază că stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituit cu cel puţin 15 zile înainte de data de debut a vînzării şi nu poate fi reînnoit în cursul vînzărilor de soldare. Dacă întîmpinaţi neplăceri la cumpărături puteţi depune o reclamaţie la Protecţia Consumatorului. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.