Timp Liber

Apele miraculoase de la Vizantea Livezi, lasate in paragina

Mihaela Beșleagă
22 mai 2009 2251 vizualizări
Apele minerale si sulfuroase au proprietati de vindecare a bolilor reumatice, ginecologice, de stomac sau pentru afectiunile de vedere u cu toate acestea, izvoarele nu sint amenajate, singura initiativa privata apartinind unei familii care ofera acasa bai in cazi de lemn u reabilitarea zonei balneo-climaterice Soveja-Vizantea si a bazei de tratament Vizantea Manastireasca sint doar la nivel de discutii u obstacolul in calea turistilor, drumul judetean 205 E Vidra-Vizantea-Cimpuri, va fi modernizat in trei ani

Citi dintre vrinceni stiu ca in comuna Vizantea Livezi exista izvoare minerale cu calitati curative asemanatoare celor renumite pe plan mondial de la Carlo-Vivary, din Cehia? Din pacate, putini sint cei care cunosc acest fapt, intrucit apele minerale si sulfuroase care atrageau in anii "â„¢30 mii de vizitatori anual, dupa 1989 au ramas un potential ingropat, pe de o parte din cauza fondurilor insuficiente pentru dezvoltarea unei baze de tratament, a drumurilor impracticabile sau a indolentei autoritatilor. Apele de la Vizantea au proprietati miraculoase de vindecare, dupa cum spun localnicii, fiind folosite pentru cure de tratare a bolilor reumatice, ginecologice, de stomac sau pentru afectiunile de vedere. Zona izvoarelor nu este amenajata, existind doar trei foraje la 160 m adincime, realizate in "â„¢89. In prezent, calitatea acestor ape este cunoscuta doar de localnici, care, in lipsa unei stategii puse la punct de autoritati, si-au dezvoltat acasa mici centre de tratament. Astfel, o familie din comuna s-a gindit sa valorifice calitatea apelor, primind la bai in cazi de lemn pe cei care doresc sa faca astfel de cure. Momentan, proiectele pentru reabilitarea si amenajarea zonei balneo-climaterice Soveja-Vizantea si reabilitarea bazei de tratament Vizantea Manastireasca sint la nivel de discutii. "Deocamdata nu este nici un proiect, ci doar sintem la stadiul de discutii. Am vrea sa realizam un parteneriat public-privat, am avut deja niste discutii cu citiva investitori. Am vorbit cu ministrul Turismului, Elena Udrea, in februarie, i-am lasat niste documente, dar a ramas asa, fara un raspuns. Am avut delegatii de vizitatori si investitori din Olanda, Austria, Germania, care au ramas impresionati de peisaj, dar au plecat dezamagiti de starea drumurilor", ne-a marturisit Fanica Ciubotaru, edilul din Vizantea Livezi. Cu toate acestea, in 2008, Consiliul Judetean a alocat 140.000 lei pentru un studiu de fezabilitate privind revitalizarea acestei zone. Pentru anul acesta insa nu exista sperante pentru continuarea proiectului, avind in vedere ca nu s-au alocat fonduri in acest sens din bugetul institutiei, iar finantare externa nu exista. Pe linga aceste atractii, intr-un peisaj deosebit, in zona exista si un vestigiu sacru, manastirea de la Vizantea Manastireasca, care dateaza din anul 1600.

DJ 205 E Vidra-Vizantea-Cimpuri intra in reabilitare

Principalul impediment pentru turisti este accesul deosebit de dificil in zona, din cauza starii proaste a drumurilor. Insa, in circa trei ani, respectiv 36 de luni, drumul judetean 205 E Vidra-Vizantea-Cimpuri va fi reabilitat si modernizat pe o lungime de 18 km, avind in vedere ca ieri s-a semnat autorizatia de constructie si in curind vor incepe si lucrarile. Drumul face legatura intre doua drumuri nationale DN2D (Vidra) si DN2L (Cimpuri), intr-o zona cu un puternic potential turistic. Prin reabilitarea acestuia se realizeaza legatura intre Soveja, Cimpuri, Vidra, Lepsa spre judetul Brasov, dar si cu Valea Zabalei. Latimea partii carosabile va fi de 6 m, va fi reabilitat si un pod de 16 m, iar lucrarile vor cuprinde si realizarea de drenuri colectoare de ape subterane, podete, santuri si rigole. Firma care se va ocupa de lucrari este Vega 93 SRL Galati. Valoarea investitiei este de 35.029.030 lei, din bugetul Consiliului Judetean. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 10 minute, 47 secunde
da un lucru f bun pt comuna si pentru turismul din zona. multumim dl. primar.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.