Timp Liber

Reuniunea Corala Cruce si Inviere , in premiera la Focsani

Mihaela Beșleagă
20 mar 2009 1577 vizualizări
Evenimentul, care va avea loc pe 2 aprilie la Teatrul Municipal, va reuni cele mai cunoscute grupuri corale laice si religioase din Vrancea u intrarea este libera

Viata culturala si spirituala din orasul de pe Milcov prinde contur in preajma marii sarbatori crestine a Invierii Domnului. Pentru a intimpina cum se cuvine aceasta sarbatoare, un grup vocal de tineri, proaspat infiintat, a pus bazele unei manifestari unice in peisajul cultural de la noi. Este vorba despre prima editie a Reuniunii Corale "Cruce si Inviere", care se va desfasura la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focsani, joi, 2 aprilie. Evenimentul, care va incepe de la orele 18.00, va reuni cele mai cunoscute coruri si grupuri corale laice si religioase din Vrancea. Astfel, vor participa: Formatia Corala "Pastorala", Grupul vocal de muzica bizantina "Haris" din Focsani, Corul de copii "Sfintul Nectarie" Ghimicesti, din comuna Fitionesti, Corul Bisericii "Sf. Voievozi Mihail si Gavriil" din Focsani si Grupul Vocal "Accord", organizatorii Reuniunii Corale. "Aceasta activitate reprezinta un eveniment cultural nou pentru orasul nostru, fiind pentru prima oara cind se organizeaza o reuniune de acest gen, tinind cont ca dorim sa continuam si pe viitor prin mai multe editii, in cadrul acestor doua mari sarbatori crestine: învierea, respectiv Nasterea Domnului", a marturisit Cristian Gheorghe, unul dintre membrii Grupului "Accord". Acesta a mai adaugat faptul ca Reuniunea Corala nu va avea statut nici de concurs, nici de festival, ci pur si simplu va fi o reuniune in care vor fi interpretate lucrari cu caracter religios din perioada Postului Mare si a Pastelui. Intrarea este libera.


Totul a pornit de la colinde


Grupul vocal "Accord" este format din cinci tineri, respectiv Mihaela Bezea (soprana), Verona Calmis (alto), Vasile Calmis (tenor), Florin Enache (bariton), Cristian Gheorghe (bas) si a luat fiinta in luna decembrie 2008, cu ocazia colindelor de Craciun. Dupa citeva zile de colindat prin tara, acesti tineri, cu studii in muzica si nu numai, s-au hotarit, in urma multor laude primite de la oamenii colindati, sa aiba un viitor impreuna in ceea ce-i uneste: muzica. Astfel, "Accord" a abordat pina acum muzica religioasa, aici incluzindu-se si repertoriul cununiei religioase, cit si un calup de sase lucrari cu tematica religioasa, ce vor fi interpretate in cadrul Reuniunii Corale"Cruce si înviere". Printre lucrarile pe care le puteti asculta cu aceasta ocazie se numara: "Gustati si Vedeti" (Gh. Dima), "Tatal Nostru" (I. Gh. Comanesti), "Pre tine te laudam" (Dimitri Bortniansky). "Accord" are in repertoriu si anumite lucrari din folclorul romanesc. (Mihaela BESLEAGA)


Pastorala, recitaluri de muzica religioasa la Biserica Sf. Nicolae Nou


In aceasta luna, dar si in aprilie, Formatia Corala Traditionala "Pastorala" va sustine recitaluri de muzica religioasa, sub titulatura "Veniti sa ne inchinam!", in fiecare zi de duminica a saptaminii, la Biserica Sf. Nicolae Nou (de pe strada Popa Sapca, in spatele Farmaciei nr. 24), pentru pregati si a marca sarbatoarea Invierii Mintuitorului. Astfel, in fiecare duminica, Pastorala, dirijata de prof. dr. Dumitru Sandulachi, va sustine in acest lacas de cult liturghia Sfintilor Parinti Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare, cintari de strana in versiunea compozitorilor Nicolae Lungu si Gavriil Musicescu. De asemenea, vor avea loc si concerte cu muzica religioasa, pe 22 si 29 martie, dar si pe tot parcursul lunii aprilie, pe 5, 12, 19 si 26 aprilie, repertoriul fiind variat. Recitalurile fac parte din cadrul Stagiunii de Muzica Religioasa 2008 - 2009, eveniment care se desfasoara sub patronajul Episcopiei Buzaului si Vrancei. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 1 ora, 35 secunde
pe mitica l-a apucat sfintenia!
, acum 739400 zile, 1 ora, 35 secunde
Nu se pune asa problema: Mitica isi mai rotunjeste castigurile, indiferent pe ce cale!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.