Timp Liber

In noaptea dintre 2008/2009 se poarta Revelionul in strainatate

Mihaela Beșleagă
21 nov 2008 852 vizualizări
Anul acesta, Austria conduce in topul destinatiilor preferate de vrinceni u puteti alege sa petreceti Anul Nou la Lepsa sau intr-o destinatie exotica, cum ar fi Dubai sau Maldive u ofertele sint diversificate, dar criza economica se resimte si in buzunarul turistilor, de aceea multi aleg sa isi spuna La multi ani! acasa u in functie de cit va tine buzunarul, pachetele de Revelion costa intre 200 si peste 2.000 de euro

Se apropie cu pasi repezi Anul Nou, asa incit ofertele agentiilor de turism cuprind o pleiada de destinatii, fie ele exotice sau autohtone, prin urmare doritorii au de unde alege, chiar daca pentru multe locatii biletele s-au epuizat deja. In acest an se observa insa o inevitabila scadere a vinzarilor la pachetele de Revelion, cauzata de criza financiara globala. Totusi, reprezentantii agentiilor din Focsani remarca preferinta clientilor pentru un concediu la munte, in care sa se relaxeze la schi, dar si orientarea crescinda catre pensiunile din tara, mai ales din partea persoanelor cu venituri medii. "Ziarul de Vrancea" a facut un minitur al agentiilor de turism, incercind sa va ofere o imagine completa asupra destinatiilor si a preturilor practicate pentru un sejur de Revelion. Insulele exotice insorite, cu plaje cu nisip fin, asteapta persoanele instarite, care vor sa petreaca un An Nou nonconformist, la 25 de grade Celsius, intr-un hotel de cinci stele, dar daca nu va dau banii afara din casa puteti opta pentru citeva zile de liniste impletita cu traditii si distractie in pensiunile montane din Romania.

Austria, mai ieftina ca Poiana Brasov

"Austria este destinatia favorita a turistilor. Urmeaza in top, ca sa zic asa, Revelionul petrecut la munte, in tara. Nu in ultimul rind, sint preferate destinatiile cu o clima care presupune temperaturi de peste 20 de grade, Insulele Canare, Tenerife, Egipt. E drept, preturile sint destul de mari, n-are rost sa mintim ca avem oferte sub 200 de euro. Ca sa exemplific, un pachet in Austria costa intre 400 si 500 de euro, este inclusa si cina de Revelion. Dovada ca Austria este foarte cautata o reprezinta faptul ca locurile sint catre epuizare. In Romania, in jur de 1.000 de euro costa un sejur la Poiana Brasov. Valea Prahovei porneste de undeva de la 450 de euro, dar avem si pachete mai accesibile la Azuga, Slanic Moldova, Sovata, cu pensiune si cina incluse, care nu depasesc 900 "" 1.000 de lei. Ca o observatie, anul acesta clientii sint mai putini, dar mai selectivi. Am avut solicitari si pentru pachete de peste 1.000 de euro, in Austria. Multi vor sa schieze, dar si sa aiba toate conditiile, inclusiv jacuzzi, spa", explica managerul Exclusive Tour, Florin Ciocirlan.

Dubai si Maldive fac cu ochiul bogatasilor

Daca vrei sa pasesti in 2009 bronzindu-te la mare, la soare, trebuie sa scoti ceva bani din buzunar, asta par a ne spune propunerile operatorilor de turism. Vrincenii cu dare de mina au optiunile Maldive, Dubai, pentru care trebuie sa scoata din buzunar sume peste 2.000 de euro. Pentru schi este mult cautata Austria, dar si Elvetia, locatii unde pretul a sapte nopti se incadreaza intre 300 si 600 de euro, insemnind cazare in sistem demipensiune cu cina festiva inclusa. "Revelionul extern este mai diversificat. Pe linga Grecia si Turcia, foarte cerute sint Dubaiul, Insulele Maldive, dar si Israelul, Egiptul, Tunisia. Noi avem oferte interesante si de Craciun, la Paris, la Praga. Este solicitat mult si Revelionul extern, Viena e accesibila, la 300 de euro. Viena este cautata si pentru ca acolo au loc deja celebrele concerte de Craciun si oamenii vor sa mearga. Costul pentru o persoana este 300 de euro. Un pachet de Revelion de noua zile in Dubai costa 1.300 de euro, in Maroc 800 de euro, iar in Israel intre 650 "" 700 de euro. Pe plan intern, foarte solicitat e Maramuresul. Pe vrinceni ii incinta pirtia de schi de la Vatra Dornei si aleg si aceasta locatie. Patru, cinci nopti plus cina festiva au un pret cuprins intre 500 si 1.000 de lei, asta in functie de numarul margaretelor pe care le au pensiunile. In Poiana Brasov, oamenii pot alege un hotel de patru stele, dar ca pret e cam ridicat, aproximativ 1.000 de euro de persoana", a detaliat Luminita Novac, managerul agentiei Icar Tours.

Criza financiara afecteaza si turismul

Multi operatori au amintit si de reculul firesc al vinzarilor generat de omniprezenta criza economica. "Vinzarile au fost foarte slabe, circa 30% fata de anul trecut. Cele mai multe solicitari au fost pe Grecia, Austria, Budapesta, Viena. Un pachet interesant e cel pentru Elvetia "" Bavaria, 11 zile ajungind la 555 de euro. Mai ieftin e un sejur in Paralia Katerini, patru nopti la hotel de trei stele cu micul dejun si cina de Revelion incluse costa doar 210 euro. Mai avem 6 nopti la Viena cu 390 de euro, dar si Slanic Moldova si Durau ca destinatii preferate in tara. Am vindut mai putin ca anul trecut, poate cei din Bucuresti sa fi vindut mai bine", a apreciat Radita Stroia, managerul agentiei de turism Santour. O optiune de luat in seama pentru cei care nu doresc sa petreaca noaptea dintre ani acasa o reprezinta numeroasele pensiuni din Vrancea, in regiunea Lepsa-Soveja. Preturile pentru cazare timp de patru nopti, plus demipensiune si masa de Revelion variaza intre 480 si 980 de lei de persoana, in functie de confort. Din pacate, la aceasta data este posibil sa nu mai fie foarte multe locuri disponibile, deoarece acestea au fost rezervate cu mult timp inainte. In concluzie, daca va ginditi sa mergeti de Revelion altundeva decit la rude ori prieteni, trebuie sa stiti ca veti fi nevoiti sa scoateti din buzunar cel putin doua, trei sute de euro, iar cu cit locatia este mai indepartata si conditiile mai luxoase, cu atit suma cheltuita va fi una mai semnificativa. (Ciprian FANARU)

CASETA

Cit scoatem din cont pentru un sejur de Anul Nou?

Pentru a va ajuta sa va faceti o idee despre cit va poate costa un sejur in perioada Revelionului, va prezentam citeva preturi orientative culese din ofertele agentiilor de turism din Focsani, pentru citeva destinatii. Tarifele se refera la pachete de 4-7 nopti de cazare, cu demipensiune si cina festiva de Anul Nou inclusa:

u Austria: 300 "" 1.000 euro

u Dubai:1.600 "" 2.000 euro

u Egipt: 600 "" 900 euro

u Elvetia: 555 euro

u Grecia: 175 "" 450 euro

u Vatra Dornei: 500 "" 1000 lei

u Poiana Brasov: 1.000 euro

u Valea Prahovei: 300 "" 450 euro

u Lepsa: 100 "" 300 euro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.