Timp Liber

Parintii in concediu, copiii la club

Mihaela Beșleagă
1 aug 2008 2032 vizualizări
Patru centre si cluburi din Focsani ii gazduiesc temporar pe cei mici, cit timp sinteti in vacanta u copiii au la dispozitie o droaie de jucarii si jocuri, se imprietenesc cu cei de virsta lor, dar primesc si o masa calda u tarifele pentru supravegherea prichindeilor sint cuprinse intre 20 si 80 lei pe zi

Vreti sa plecati in concediu la mare sau la munte sau sa va luati un week-end liber, dar va ginditi in grija cui sa va lasati copiii? Alternative la clasicele bone sint centrele sau cluburile after-school, unde lasati copilul pe timpul zilei, in unele chiar si pe timpul noptii, pe parcursul a citorva zile. In colectivitate, inconjurati de jucarii, copiii primesc si o masa calda si sint supravegheati de personal specializat. Asa incit puteti pleca cu inima linistita in vacanta. In Focsani, ideea de after-school este la inceput, primul astfel de centru fiind infiintat in urma cu doi ani. Parintii au inceput sa aiba incredere in aceste servicii si prefera sa isi lase copilul intr-un centru specializat, unde cei mici pot socializa, decit pe miinile unei dadace sau a unui bunic batrin. In rindurile de mai jos va vom prezenta patru astfel de centre, unde puteti incredinta copii pentru citeva zile cit sunteti in concediu sau in week-end, dar si in timpul saptaminii, pentru preturi care variaza de la 20 la 80 lei pe zi.


Casuta Bunicilor, program non-stop


Situata pe Strada prof. C. Stere din Focsani, Casuta Bunicilor este, dupa cum spun fondatorii, primul centru after-school din tara, care poate primi permanent in supraveghere copii prescolari, cu virste pina la 7 ani. "Acum doi ani, am fost primul centru din tara care primea copii in program permanent, in sistem after-school. Ii primim si acum, pe timpul verii, atit ziua, cit si, la cerere, pe timp de noapte. Unii copii au ramas si trei zile incheiate la noi, in functie de nevoile parintilor. Celor mici le oferim jocuri educative, dar si ore de desen, avem si o curte afara, unde se pot recrea", ne-a spus Savina Mihalcea, administratora Casutei Bunicilor. Prichindeii au parte si de masa calda, in sistem catering, dimineata, la prinz, o gustare la ora 16.00 si cina, pentru cei care ramin peste noapte "la bunici". Cei mici au si program de somn la prinz. Momentan, sub supravegherea celor doua educatoare se afla 18 copii, cu virste cuprinse intre 1 an si jumatate si 7 ani. Alaturi de cele doua cadre didactice, cei mici sint sub ochii vigilenti ai unei asistente medicale si a unui medic. Daca vreti sa va lasati copilul pentru o zi la Casuta, trebuie sa stiti ca programul incepe la ora 7.00 dimineata si se prelungeste pina la ora 18.00, dar si pe timpul noptii, precum si in week-end. Pentru astfel de servicii trebuie sa scoateti din buzunar 35 lei/zi, 35 lei/noapte sau 650 lei/luna. In unele cazuri, copiii care provin din medii defavorizate pot fi primiti si gratis.


Clubul Alexandra, joaca si socializare


Cladirea care gazduieste Clubul Copiilor Alexandra se afla pe Strada Cpt. Traian Ionescu, clubul functionind zilnic, in sistem after-school, intre orele 8.00 si 17.00. Parintii care au copiii cu virste cuprinse intre 5 si 12 ani, care sint prea ocupati in timpul zilei pentru a avea grija de cei mici sau vor sa plece in vacanta fara odrasle, pot apela la serviciile acestui club in locul unei bone. Princhindeii nu sint singuri, pot socializa si se pot juca si cu alti copii de virsta lor, dar leaga si prietenii. "Incercam sa ii scoatem in curte cit e vremea buna, desi unii prefera si jocurile pe calculator, sint o generatie de informaticieni. Avantajul, spre deosebire de ingrijirea cu bone, este ca cel mic nu este singur, ci in colectivitate. Lunar, un parinte ar scoate din buzunar circa 500 lei, cam cu cit ar plati o bona", relateaza Aneta Ene, de la Clubul Copiilor Alexandra. Copiii au parte de o masa calda la prinz, acces nelimitat la internet, multe jucarii, pentru toate virstele, povesti in format electronic, dar si un spatiu de joaca generos in curte. Copilandrii sint supravegheati de doua invatatoare, de la Scolile Anghel Saligny si Stefan cel Mare. Momentan, clubul gazduieste, doar pe timpul zilei, 5 copii. Tarifele sint urmatoarele: 25 lei/zi cu masa si 20 lei/zi fara masa inclusa. In plus, Clubul organizeaza si inchiriaza spatiul pentru petreceri.


Magic Land, after-school pe timp de vara


Un alt centru after-school in Focsani este situat in spatele restaurantului Wasserman. Magic Land este deschis de dimineata, de la ora 10.00, pina seara la ora 20.00, fara posibilitatea raminerii in centru pe timpul noptii. Centrul Magic Land primeste in supraveghere copii de la 2 la 11 ani, pentru care se ofera servicii diferentiate. Pentru cei mai mici, de la 2 la 8 ani, se pune accent pe activitati de joaca, petreceri, iar pentru cei mai marisori, de la 8 la 11 ani, sistemul este after-school, in care se include si pregatirea lectiilor, sub supravegherea unui cadru didactic. "Copiii care nu merg la bunici, in vacanta la mare, la munte, pot veni la noi. Asiguram supraveghere, jocuri, jucarii pe toate gusturile, avem si o curte cu topogan gonflabil, leagane, dar in acelasi timp, si pentru parintii care vin impreuna cu copiii, am amenajat o terasa unde pot sta sa se relaxeze. Masa oferim la cererea parintilor, in sistem catering. Multi dintre cei mici vin cu pachetele de acasa pregatite", afirma Claudia Antonescu, care are in administrare Magic Land. Capacitatea clubului este de 20 de copiii, dar 5-6 vin cu regularitate pe timpul vacantei. Copiii sint supravegheati de doua educatoare. Tariful este de 8 lei/ora, dar se fac si abonamente in functie de cerintele parintilor, daca cei mici stau mai multe zile in centru. Magic Land organizeaza si petreceri pentru copii.


Tzontzo are jucarii gonflabile


Un alt spatiu care va poate gazdui copiii cit timp sinteti plecati in vacanta este Tzontzo, un mini-parc de distractii pentru cei mici, situat in apropierea Liceului nr. 1. Pentru ca totul este gonflabil, pustii au libertate totala, plus zeci de jucarii colorate la dispozitie. "Pe un spatiu gonflabil ne-am axat, cu jucarii, care fac deliciul copiilor. Organizam si gazduim si petreceri pentru copii", ne-a spus Adrian Vrabie, manager al clubului Tzontzo. Parintii isi pot lasa fara griji copiii peste zi sa se joace in gonflabile, in piscina cu bile, sau sa alunece pe topogan, sub ochii supraveghetorilor. Face-paintingul si pozele la minut sint alte surprize pregatite celor mici. Cit timp copiii se joaca nestingheriti, parintii pot sta relaxati la terasa amenajata in exterior. Tarifele sint urmatoarele: 8 lei/ora, 20 lei/3 ore, 3 lei/poza la minut. Tzontzo este deschis in intervalul orar 12.00 "" 22.00. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Pentru mai multe detalii despre CASUTA BUNICILOR accesati www.casutabunicilor.go.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.