Timp Liber

Focul nestins de la Andreiasu, o curiozitate a naturii

Mihaela Beșleagă
23 mai 2008 2248 vizualizări
Drumul impracticabil si lipsa investitiilor in zona fac din Reghiu-Andreiasu o zona aproape moarta din punct de vedere turistic

Unica in Muntii Vrancei, Aria Protejata Focul Viu de la Andreiasu de Jos este o zona care ar putea atrage ca un magnet turistii, datorita spectaculozitatii fenomenului prin care emanatiile de gaze naturale, care tisnesc prin crapaturile scoartei terestre, se aprind spontan sau pot fi aprinse, formind flacari de 30-50 cm inaltime. Pentru a ajunge la rezervatia geologica situata pe Valea Milcovului, la confluenta dintre piriul Reghiu si riul Milcov, trebuie sa urcati din centrul comunei Andreiasu de Jos jumatate de kilometru pe un drum in panta, cu pietris. Citeva scari va vor conduce la "sanctuarul" focului nestins, imprejmuit cu lespezi de piatra. In interiorul suprafetei dreptunghiulare, lipsita de vegetatie si acoperita cu piatra marunta, cenusie, doua-trei "vetre" din care pilpiie flacarile albastrii-rosiatice. Focul Viu vegheaza deasupra peisajului montan de un verde intens, cu dealuri impadurite si serpuiri de ape cristaline. In aceeasi locatie, din loc in loc, sint mici baltoace borborositoare, prin care ies hidrocarburile care nu ard spontan. Daca ne apropiem, simtim mirosul de gaze naturale. Fenomenul emanatiilor este legat de zona de fracturi Casin-Bisoca, care faciliteaza iesirea la suprafata a hidrocarburilor acumulate in sol. Aria protejata ocupa un sector al versantului nordic al Culmii Titila, care a avut de suferit si de pe urma inundatiilor din 2005, cind s-au produs alunecari de teren care au pus in pericol acest fenomen al naturii. Zona Reghiu-Andreiasu, cu aceste culmi impadurite strabatute de albia riului Milcov, ramine cvasi-necunoscuta pentru turisti, si chiar pentru vrinceni, din cauza drumurilor impracticabile si a lipsei de strategie pentru valorificarea potentialului turistic. "E pacat de frumusetea zonei, de traditii, pentru ca potentialul turistic este necunoscut. Investitorii trebuie sa fie atrasi sa vina si sa investeasca aici. Aceasta zona, pe care o consider la capat de tinut, trebuie sa ne propunem sa o scoatem la lumina", a spus Camelia Cotun, director executiv in cadrul Prefecturii, in urma cu doua zile, in timpul lansarii unui proiect de dezvoltare rurala la Andreiasu de Jos. De mentionat faptul ca in Vrancea mai exista un "foc nestins", mai putin cunoscut si mai putin spectaculos, situat pe partea dreapta a vaii Strimba, un afluent al piriului Lepsa. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.