Timp Liber

În timp ce Muzeul de la Crâng stă izolat pe timp de iarnă, Colindători din Vrancea, la Muzeul Satului din Bucureşti

Iulia Crețu
9 dec 2014 2058 vizualizări
In acest week-end, nu strică să faceţi o plimbare la Bucureşti, pentru a redescoperi Vrancea şi România arhaică într-un spectacol la Muzeul Satului.De ce autorităţile vrâncene nu gândesc un proiect similar la Crângul Petreşti, loc ce va rămâne izolat până la primăvară?

Dacă aveţi drum în acest week-end pe la Bucureşti, nu rataţi Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anului Nou, “Florile Dalbe”. Scena spectacolului tradiţional este Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Deschiderea are loc sâmbătă, de la ora 11.00, cu câteva surprize la Galeria de Artă Populară Contemporană. Colindătorii de Vrancea intră în atmosfera de sărbători duminică, de la ora 11.00, când cetele de mascaţi se vor aduna “într-o mândră paradă a obiceiurilor de Anul Nou”, după cum anunţă organizatorii. Vizitatorii vor fi încântaţi de grupuri de colindători din Maramureş, Buzău, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Teleorman, care vor colinda pe la streşinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci şi colaci. Vor fi cete din diferite zone ale ţării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moşii şi Babele, Căiuţii, Pluguşorul, Sorcova, Colindele. “Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio. (…) E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la Muzeul Satului.

Crângul Petreşti, în anonimat

Păcat că un astfel de spectacol nu este gândit de cei de la Muzeul Vrancei la Crângul Petreşti pentru a scoate din anonimat căsuţele tradiţionale din Vrancea, dar şi obiceiurile şi produsele specifice judeţului. În schimbul promovării Vrancei arhaice, autorităţile locale şi judeţene aruncă zeci de miliarde de lei vechi pe spectacole scumpe şi îngrămădite în Piaţa Unirii, ciobită şi inundată. Numai la ultima şedinţă de Consiliu Local s-au dat 680.000 lei pentru manifestările din Piaţa Unirii, dedicate sărbătorilor de iarnă, după ce în prealabil, pentru patinoar şi Orăşelul copiilor, inclusiv pacheţe pentru copii şi sărmani, se mai alocaseră 327.300 lei. Poate totuşi, vor avea în vedere pentru anul viitor, vizitatorii aşteaptă! (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.