Sport

Şahiştii s-au întrecut la Campionatele Naţionale de şah pe echipe de juniori

Dan Chiriac
28 iul 2017 1862 vizualizări

La actuala ediţie au participat 95 echipe de băieţi şi 43 de echipe de fete 

La Complexul Sportiv Apollo din Bucureşti au avut loc Campionatele  Naţionale de şah pe echipe de juniori. Deschiderea campionatelor a fost făcută de  prim- Ministrului României, Mihai Tudose, ministrului tineretului şi sportului, Marius Dunca, preşedintelui Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban şi a altor  personalităţi din diferite domenii. Organizatori au fost Federaţia Română de Şah şi C. S. Universitatea Agora Oradea. Director de turneu a fost Gabriel Grecescu iar arbitri au fost Radu-Cătălin Chirilă, Andrei Furcă, Claudiu Badea Iordache, Nistor Slabu, Vasile Dragomanu, Rudolf  Dombi, Lucian Gâlea şi Sebastian Volcinsche.  La actuala ediţie au participat 95 echipe de băieţi şi 43 de echipe de fete. Din Vrancea  au participat două  echipe de  fete şi două echipe de  băieţi, toate de la  clubul fanion al judeţului, C.S.M. Focşani 2007. Joi 27 iulie 2017 s-au încheiat concursurile de şah clasic din cadrul Campionatelor Naţionale. Aşa cum  ne-au obişnuit de mai  mulţi  ani, juniorii  noştri din cele  patru echipe  participante s-au comportat din nou foarte bine reuşind toate să obţină locuri fruntaşe. Echipa de fete U 16 ani, în formula Mălina-Andreea Aciu, Alexandra-Ioana Banciu şi Ana-Maria Banciu, au realizat cea mai bună performanţă cucerind medaliile de aur. La fete U 14 ani, Teodora Avădăni, Anamaria Raţă şi Carmen-Teodora Dragomir au cucerit medaliile de bronz. Tot medaliile de bronz a cucerit şi echipa de băieţii de U 18 ani formată din Cătălin-Lucian Pătraşcu, Matei-Ionuţ Acsinte, Cosmin Vasiliu şi Dragoş Ion, dar de menţionat că aceştia au terminat la egalitate de puncte cu echipele de pe locurile 1 şi 2, CS Politehnica Iaşi şi respective CS Otopeni..

Egalitatea s-a constatat la mai multe criterii, ai noştri fiind depunctaţi doar la criteriul vârstă. Un merit deosebit are şi echipa de băieţi U 12 ani în componenţa Ştefan Dănilă, Mihnea-Iustin Baciu şi Cristian-Eduard Şimon clasată pe locul al VI-lea, cu trei locuri mai sus decât locul pe care era cotată la startul concursului conform ratigului componenţilor. Aceşti trei şahişti, ca şi majoritatea dintre cei enumeraţi anterior, au reprezentat onorant judeţul an de an la campionatele naţionale şi la alte concursuri interjudeţene încă înainte de a împlini 8 ani. Să mai  notăm că în toate partidele jucate Mălina-Andreea Aciu  a  obţinut  numai victorii realizând un procentaj la masa 1 de 100%. Următorii ca procentaj realizat sunt Cosmin Vasiliu cu 87,5%, Anamaria Raţă cu 75%, Lucian-Cătălin Pătraşcu, Alexandra-Ioana Banciu, Carmen-Teodora Dragomir, toţi trei cu 62,5%, Ştefan Dănilă, Mihnea-Iustin Baciu, Cristian-Eduard Şimon, toţi trei cu un procentaj de 50% etc. dar ordinea nu este cea mai elocventă fiindcă dificultatea confruntării la masa 1 este cea mai mare iar la masa a treia cea mai mică. “Toţi şahiştii, indiferent de punctaj sau procentaj, merită felicitări deoarece concurenţa a fost foarte mare. Anul acesta parcă a fost ca niciodată – nu au fost participant fără pretenţii (în sensul sportive al cuvântului). În ultimele două zile sunt programate concursurile de şah rapid şi blitz, unde sperăm, de asemenea, la o figură frumoasă”, spune Anton Soare, secretarul AJ Şah Vrancea.

 

Cine a lucrat pentru formarea şahiştilor

 

Pregătirea juniorilor în prezent sau într-o etapă anterioară a carierei lor a fost realizată de Grigore Petre, Mihai Strîmbu, Aurelian Grigore şi Anton Soare.

“Nu ne putem ascunde regretul că nu au putut participa şi alţi şahişti. Spre exemplu, o echipă U 10 ani la băieţi formată din Alexandru-Ionuţ Borza, Sebastian-Mihail Potlog, Valentin Corbu şi Alex Zlata în mod cert s-ar fi clasat în prima jumătate a clasamentului, dacă nu în prima treime. Rezultatele permanent bune obţinute de juniorii vrânceni de foarte mulţi ani nu mai surprind pe nimeni. Cu un deceniu şi jumătate în urmă, Mihai Strîmbu a revoluţionat şahul la nivelul copiilor şi juniorilor făcând primii paşi foarte importanţi. A urmat un drum anevoios dar într-o singură direcţie: tot mai sus şi tot mai bine. Alături de Mihai Strîmbu la acest urcuş şi-au adus contribuţia Paul Ioniţă, Marius Arghirescu, Anton  Soare,  pentru toată  perioada,  şi, pentru  o  anumită perioadă,  regretatul Neculai Badiu, Petrică Silvestru, Dan Toma şi Sandu Gurguiatu. Dar cea mai benefică şi cea mai utilă pentru şahul vrâncean a fost implicarea lui Aurelian Grigore. Competenţa de antrenor a lui Mihai Strîmbu, unul dintre cei mai buni din ţară, s-a împletit în mod fericit cu eficienţa de manager a lui Aurelian Grigore. Conlucrarea lor, mai ales în primii 6-7 ani a condus la sudarea unui colectiv de excepţie şi la realizarea aproape în fiecare an a unei premiere ce altă data părea imposibilă. Deşi ultimul venit în şahul vrîncean dintre cei enumeraţi anterior, Aurelian Grigore a devenit liderul mişcării şahiste dovedind că nu vechimea ci calităţile sunt mai importante, nu categoria şahistă obţinută ca jucător ia deciziile cele mai bune şi operative ci capacitatea de analiză şi sinteză şi orientarea la faţa locului“, mai spune secretarul AJ Şah.  (D.C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.